Vindkraftverk är inte bygglovspliktiga. Istället gäller Miljöbalkens bestämmelser. Tillstånd ges (eller inte) efter ansökan till Miljöprövningsdelegation vid Länsstyrelsen och påföljande tillståndsprövning. Överklaganden hanteras av Mark- och Miljödomstolen.
Enligt Miljöbalken måste en kommun tillstyrka att en vindkraftpark anläggs, för att tillstånd ska kunna ges. Beslut om att tillstyrka eller avslå fattas av kommunfullmäktige, såvida inte fullmäktige delegerat beslutsrätten till kommunstyrelsen eller nämnd. Det är detta beslut som brukar kallas för ”vindkraftsveto”.
I Övik antog fullmäktige den 15 december 2008 ett tillägg till ”Översiktplan 2007”. Tillägget heter ”Vindkraft i Örnsköldsvik”.

Därefter delegerade man någon gång under resans gång den ovan nämnda beslutsrätten till samhällsbyggnadsnämnden. Resultatet är detta: Två idoga tjänstemän och en Swecokonsult tog fram vindkraftsplanen, som sedan antogs i fullmäktige utan vidare debatt (får man antaga). Vindkraftvetot delegerades till samhällsbyggnadsnämnden och varje vindkraftpark gavs sedan tillstånd helt under radarn för den folkliga opinionen. Nämndsmöten är ju nämligen inte öppna för allmänheten.
Nedan bild är från vindkraftsplanen från 2008. Notera hur man fredat hela kustlinjen och centralorten, men helt skamlöst anser att inlandet ska fördra den landskapsbildsförstörande vindkraften.

Vindkraftsvetot har allt mer kommit att bli ett besvär för S+Mp-regeringen. Fler och fler kommuner har nämligen haft fräckheten att agera i det kommunala självstyrets namn och stoppa planerna på vindkraft. Man vill helt enkelt inte ha vindkraftverk. Och så kan det naturligtvis inte få vara, när socialister och miljöpartister ska rädda världen genom att sälja ut svensk elförsörjning till utländska bolag och den kinesiska staten.
Därför tillsatte regeringen en utredning med namnet ”En rättssäker vindkraftsprövning” (SOU 2021:53). Regeringens ord:
”Regeringen tillsatte den 14 oktober 2020 en särskild utredare med uppdrag att undersöka förutsättningarna för att upphäva bestämmelsen i 16 kap. 4 § miljöbalken om kommunal tillstyrkan av vindkraftsanläggningar och att undersöka alternativa förslag för det fall bestämmelsen inte kan tas bort, i syfte att göra miljöprövningen av vindkraftsanläggningar mer rättssäker och förutsägbar.”
Utredningens förslag är i princip att lägga större ansvar på kommuner och göra det svårare för dem att hålla vindkraftsprojekt stången.
Förslaget skickades sedan på remiss till en rad myndigheter, kommuner, organisationer, m.fl. En av mottagarna var vår kommun och i höstas författade samhällsbyggnadsförvaltningen en skrivelse i ärendet. I skrivelsen ifrågasätter förvaltningen att s.k. lokaliseringsbeslut (ett nytt begrepp som utredningen vill införa i lagstiftningen) inte ska gå att överklaga. Man invänder också mot att det endast är mark- och vattenanvändning som ska beaktas vid s.k. lokaliseringsbedömning (vi förklarar inte detta begrepp vidare här) och framför åsikten att även kulturmiljö, friluftsliv, samebyar och fågelliv bör tas med.
Förvaltningen har fler invändningar och hela svaret kan läsas här.
Kommunledningsförvaltningen har sedan författat det yttrande som underskrivet av kommunalrådet Per Nylén ska lämnas till regeringen. Där återfinns följande stycke (våra fetningar):
”Medborgare i kommunerna mister stor del av det inflytande de har över utvecklingen av vindkraft deras kommun, vilket framförallt påverkar boende och aktörer som verkar där vindkraften uppförs. Idag är det möjligt att inom ramen för det kommunala vetot väga in fler frågor och bevaka kommunens medborgare och intressen vid en förfrågan om vindkraftsetablering. Det är osäkert om de demokratiska påverkansmöjligheter som finns inom ramen för översiktsplaneprocessen kan kompensera för föreslagna förändringar på ett godtagbart sätt. Förslaget kommer om det införs i sin föreslagna form att leda till konsekvenser för den kommunala översiktsplaneringen och inskränka det kommunala självstyret.”
Vi är uppriktigt förvånande. Remissvaret från Öviks kommun skäms inte för sig. Det är relevant och det lismar inte för sossepotentaterna i regeringen. Undrar om Övikssosseriet satt upp ett blött finger i opinionsvinden här? Kanske gjort bedömningen att ett fortsatt kryperi för vindkraftsexploatörerna och partiets energipolitik riskerar att smälla i ansiktet lokalt?
Med tanke på att länet ska begåvas med runt 350 snurror till om regeringens uppsatta vindkraftsmål ska nås, lär viss vånda uppstå hos S när bördan av dessa ska fördelas mellan kommunerna.
En person, Jarl Strömbäck, politisk aktiv för Folkpartiet och Liberalerna och därefter SPI-Välfärden, tidigare bosatt och verksam i Örnsköldsviks kommun, borde av Granskning Örnsköldsvik ges en inbjudan till att kommentera denna utveckling i vår kommun.
Strömbäck var en stark motståndare till vindkraftsutbyggnaden i vårt län, och då främst i Örnsköldsviks kommun.
Då, för drygt 10-15 år tillbaka var S- majoriteten helt besatta av idén att “minsann i vår kommun skall inte finnas nåt hinder för utbyggnad” Bygg allt vad tygen håller.
Kommunala tjänstemän reste runt i vår kommun och höll möten där syftet vara att tysta alla kritiska röster. Den som öppna käften och framförde kritik ombads att uppge sitt namn och adress. Förmodligen för att i ett senare skede kunna hota med uppsägning om den kritiske var anställd av Öviks kommun. Vilket också gjordes.
Bönderna i Sidensjö var överlyckliga av att få ge plats åt snurrorna där. “Man får pengar, stora pengar helt gratis” skaldade de glatt. Idag låter det annorlunda. “Ett j-vla störande inslag i vår bygd”.”F-n att man gick på det!” Och några mer pengarna blev det inte. Återigen en blålurad landsortsbefolkning. Historien och tillvägagångssättet känns igen!
Idag, år 2021, Befolkningen i Rödvattnet lider enormt av störande oljud och ljusblinkningar på sin ort. Beredda att flytta, vilket innebär att området töms än snabbare på folk. Kanske är det det bakomliggande syftet, att snabba på utflyttningen av folk boende på landsbygden? Att helt tömma landsbygdsorterna och omvandla dem till enbart virkesåkrar för skogsbolagen och vindkraftsparker för utländska intressenter?Kineserna är ju på verklig frammarsch i Norrbotten med en utbyggnad på 1101 vindkraftverk. Till att börja med.Snart är de här, också i Örnsköldsviks kommun.
https://www.expressen.se/debatt/varfor-ar-det-sa-tyst-om-galenskapen-med-vindkraften-/?fbclid=IwAR2BvOMA7T1PNiFqGSU28R0DsydxZ2HqxYKXj7e4W-JuSZnQm3lKwbxC57Q