Regeringen griper nu in mot kommunernas vanskötsel av gymnasiet och specifikt det som rör dimensionering av utbildningsplatser. Utbildningsminister Anna Ekström säger:
”– Vi behöver uppnå en bättre matchning mellan arbetsmarknadens behov och utbudet av gymnasial utbildning. I dag utbildar vi fler än vad som efterfrågas till vissa branscher och färre än vad vi behöver till andra. Det är fel, men det är också något vi kan ändra på genom att dimensionera utbildningar på ett sådant sätt att de leder till att fler får jobb. Då stärker vi även individens möjligheter till delaktighet i samhället och bidrar till att förbättra integrationen.”

Regeringen föreslår nu ny lagstiftning och i lagrådsremissen framgår följande:
”När en kommun bestämmer vilka gymnasie- utbildningar på nationella program och introduktionsprogrammen programinriktat val och yrkesintroduktion utformade för en grupp elever som ska erbjudas och antalet platser på utbildningarna ska kommunen ta hänsyn till både ungdomarnas efterfrågan och arbetsmarknadens behov.
Motsvarande krav ska gälla för en region som anordnar utbildning inom gymnasieskolan.”
Det här är goda nyheter för oss i Öviks kommun – regeringens partikamrater har nämligen vanskött gymnasiedimensioneringen grovt här. På rutin gör man som man alltid har gjort och det inkluderar att helt bortse ifrån gymnasieutbildningens betydelse för arbetskraftsförsörjningen. Det betyder en aldrig sinande ström av hårfrisörskor och ständig debatt om kulturskola, samtidigt som ett genuint ointresse visas inför framtidens omsorgspersonal, mark- och anläggare samt tekniskt utbildad ungdom till industrin.
Ett av de största hoten mot kommunen, likaväl som mot långt över hundra andra kommuner i landet, är att förlora ungdomar till utflyttningen. Ungdomar som pluggar på universitet kommer flytta under studietiden och det är svårt att påverka huruvida de återvänder efter färdiga studier. Yrkesutbildningar på gymnasiet rår dock kommunen över och varje färdigutbildad ungdom som saknar arbetsmöjligheter här, är en potentiell flyttrisk. Förlusten är dubbel om flytt sker och det samtidigt råder arbetskraftsbrist inom andra sektor som använder gymnasieutbildad arbetskraft.
Vi kan nu visserligen förstå att sosseriet har ångest inför att uppmana unga tjejer och killar att utbilda sig inom omsorgsyrkena – lönerna är skit och det är socialdemokraterna som har kontrollerat samma löners utveckling sedan hedenhös.
Vad har hänt med Granskning Örnsköldsvik? Har glöden slocknat totalt? Fullt blodigt krig sker i toppen av den socialdemokratiska noblessen, allt drivet och refererat av lokaltidningen Örnsköldsviks Allehanda. Före detta stor stjärnledarskribenten Tomas Englund är på plats och ägnar helsidor om den blodiga kamp som nu förs i partiet i partiets översta topp. Två av Granskning Örnsköldsviks absoluta toppfavoriter, Socialdemokratiska partiet och Örnsköldsviks Allehanda.
Två sanna antagonister, partiordföranden Sondell har nu slagit en stenhård “upper-cut” i mellangärdet på Bildningsnämndens ordförande Park, som nu ligger nere för räkning. Kommer han att resa sig? Jublet från publiken och Allehandas redaktion är öronbedövande. Hur kommer denna match sluta, undrar vi alla?
Och just nu, när denna blodiga fight mellan den lågutbildade däckmontören från Mellansel och den högutbildade civilingenjören från Kroksta pågår som bäst, nu i rond två, så riktar Granskning Örnsköldsvik sitt fokus på något så i valårstider trivialt och oväsentligt som regeringskritik mot skötseln av gymnasieutbildningar.
Ja, kära vänner och läsare av denna kommentar, hur skall denna match mellan dessa två giganter inom sossarnas parti sluta. Oddsen är just nu väldigt låga för däckmontören, men en slugger som han, kan ha oväntade resurser till sitt förfogande, (knivar dolda i benfickor) för vad som nu gäller är inte sjyst spel, utan nu är alla fula grepp och till och med skamgrepp tillåtna, för när prissumman är fyra nya årslöner för åren 2022-2026 som Bildningsnämnds ordförande står på spel, då är allt tillåtet. Då kämpar man intill döden, som han en gång sa, han Park.