3 juni, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Cirkus bildningsnämnd ångar på

Park en slug figur ger Hemling sin kur. 
Sprickan vidgas för skolor utan tur. 
Med försåtliga ränker 
han ju vanligt folk kränker. 
Miljoner rullar, han bort sitta i bur.

Bildningsnämnden med förvaltning liknar alltmer en cirkus: clowner, rovdjur och domptörer.

I media kan vi ta del av ett tjänstemannaförslag, som har fyra olika alternativa delar. Svt Västernorrland beskriver dem så här:

”Första scenariot är att lägga ner Hemlingsskolan som är en F-6 skola och flytta eleverna till Björnaskolan. Föreskoleeleverna får flytta till Långsviksmon.

Scenario två innebär nedläggning av Trehöringsjö skola. Eleverna flyttas till Björnaskolan och föreskolebarnen till Långviksmon.

Scenario tre är att lägga ner både Hemlingskolan och Trehörningsjöskolan och flytta eleverna till Björnaskolan. Förskoleelverna flyttas till Långviksmon.

Det fjärde och sista scenariot liknar det tredje med den skillnaden att förskolan och fritidshemmet blir kvar i Trehörningsjö.”

Samtliga förslag innehåller minst en skolnedläggning.

Söndra och härska, skrev vi härförleden. Ställ skolorna mot varandra. Rubba motståndet. För in sprickor emellan de individer som har viljan och orken att protestera. Man ålar inte upp i nomenklaturans topp som kamrat Park, utan att ha fallenhet för hur spelet skall spelas.

Det är bara det att vi, folket, inte är betjänta av sådan skicklighet. Även sakta sönderfallande samhällen erbjuder karriärvägar för slik begåvning.

Något man inte kan anklaga ordförande Park för är dock en annan aktuell nyhet: på fem års sikt behöver det byggas fyra förskolor i centralorten. Detta därför att nuvarande upplägg med modulbyggen och tillfälliga lösningar medför en kostnad om 10 Mkr per år.

Eftersom Park tillträdde årsskiftet efter valet 2018, kan han inte lastas för situationen. Men väl hans parti och nuvarande ordförande i fullmäktige – Birgit Johansson. Hon var bildningsnämndens ordförande förra mandatperioden och ligger man efter med fyra förskolor, så har man inte gjort många knop.

Å andra sidan är det inte lätt att bygga när Elvy Söderström har lekt socialistisk företagare med ett par miljarder skattekronor. Utan avkastning.

Nå, 330 barn omfattas av ordförande Parks femårsplan. En privat förskola får nedan bidrag till verksamheten per barn, beroende på ålder, m.m.

Säg att snittet är 127 000 kr per barn och år. 330 förskolebarn motsvarar alltså i runda slängar 42 Mkr. Och enligt Park kostar de temporära lösningarna 10 Mkr per år. Det är perspektiv det.

Ren vanskötsel.

[Obs! Stöd nedan ansträngning från ideella själar – utan koppling till bloggen – genom att klicka på bilden och skriva under namninsamlingen ”Låt våra byaskolor finnas kvar!”. I skrivande stund är det 973 namnunderskrifter. Fyll på!]

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!