3 juni, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Det kan anlända ytterligare femhundra renar till Husumområdet – norska sådana

[Uppdaterad: rubriken rättad]

Det börjar nu klarna i den, om ordvitsen tillåts, renliga vinterbetesfrågan, vilken trillat ned på den halvö – Själnön – norr om Husum som avgränsas av Fanbyviken och Kvarken:

Rätten att släppa renar på vinterbete i området tillhör, som det verkar, lite löst Norra Vilhelmina sameby. Via konvention har även minst en norsk sameby rätt att släppa ren här. (Inte koncession som vi felaktigt uttryckte det).

Norra Vilhelmina samebys renskötselområde

I kartan ovan, tagen från Wikipedia, är inte gränserna nedan odlingsgränsen formellt fastställda, utan bygger på s.k. sedvana. Huruvida det är Norra Vilhelmina samebys renar som idag uppehåller sig i området, eller en annan samebys renar i överenskommelse med Norra Vilhelmina, vet vi inte.

Det har redan lastats av runt 500 renar, som vi tidigare rapporterat. Bloggen nås nu av informationen att till nästa vecka kan det komma 1-3 ekipage till med norska renar. Två ekipage skulle betyda ytterligare 500 renar, till de som redan finns i området.

Det inringade området i kartan längst upp, är runt 600 hektar stort, snabbt uppmätt och inte exakt. Om 500 renar får sällskap av ytterligare 500 på detta område, så blir det 6000 m2 per ren.

Renarna får uppehålla sig i området som längst till 30 april. Renskötarna äger rätt att under vistelsetiden köra i terrängen med terrängfordon.

Om någon läsare känner till hur ofta denna sedvanerätt nyttjats tidigare i modern tid, får ni gärna skriva i kommentarerna eller skicka ett meddelande till bloggen.

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!