I somras skrev vi om händelserna i vindkraftsparksbygget i Brattmyrliden och Svt Västernorrlands helt impotenta reportage om saken. Sprängningar hade utförts utan täckning och kastat stora stenar helt okontrollerat i området. Svt intervjuar markägare som drabbats och protesterat, men ställer inga frågor till bolaget som bygger.
Vi ställde oss då frågan vem som egentligen har tillsynsansvar för bygget. Det kan nämligen vara både Länsstyrelsen och kommunen. Det visade sig vara det senare. Vi fann då att miljö och hälsa på kommunen kommunicerat bl.a. nedan text till ett jaktlag i området:
”Miljö- och hälsoenheten (MoH) har begärt in en sammanställning från bolaget om vad som har hänt från och med att första klagomålet kommit in i juni, vad bolaget har gjort för att förhindra att sprängningarna ska skapa olägenhet för människorna i närheten och hur bolaget avser att hantera sprängningarna i framtiden. MoH har också ställt krav på att bolaget ska kommunicera sprängningarna till de boende via mejl eller telefon. MoH har också krävt att i framtiden ska tiderna för sprängningarna begränsas ner till ett intervall av 2 timmar och inte hela dagar som tidigare. När sammanställningen har kommit in tar MoH ställning till huruvida det kommer att ställas ytterligare krav tex på hur de stenar som nu ligger i terrängen ska hanteras.”
En tanke som sysselsatte oss var i princip detta: om det sprängs och resultatet är att det okontrollerat kastas mycket stora stenar mycket långa sträckor, så borde väl ändå saken anmälas till Arbetsmiljöverket? Så vi frågade MoH om de gjort så.

Nej, det hade de inte. Istället inväntade de redogörelsen från bolaget, som omnämns i det citerade stycket ovan. När de hade den redogörelsen tillhanda, så skulle de överväga en anmälan.
Självklart beslutade MoH att inte göra någon anmälan.
Bolaget heter Brattmyrliden Vind AB. Vem lämnade in bolagets redogörelse? En Arvid Lökken. Vem är då det?
Han är jurist. Vindkraftsjurist på (delvis egna) Einn AB/Lökken&Partners. Känns det normalt att ett bolag har en extern jurist som ombud i kontakten med den lokala tillsynsmyndigheten? Det tycker inte vi. Snarare luktar det skit lång väg. Skit med erfarenhet av hur spelet skall spelas, när det gäller att hantera klagomål och missnöje.
Och Brattmyrliden Vind AB, vad är det för bolag egentligen? Det har säte i Malmö och man kan därmed luras att tro att det är ett svenskt bolag. Men så är endast fallet i bolagsjuridisk mening. Samtliga ledamöter i styrelsen utom en är bosatta utomlands och har utländska namn:

Bolaget ägs av Falck Renewables, vilket är ett dotterbolag till Falck Group, som är en italiensk koncern verksam inom sol- och vindkraft, liksom vad de själva beskriver som waste-to-energy:

Sopor till energi. Av italienare.
En betydande del av skogsråvaran i kommunen matar Metsä och Domsjöfabriker. Båda är utländskt ägda. SCA:s skogsinnehav är gigantiskt. Hur stor del av SCA som ägs av vagabonderande internationellt kapital, går inte att säga. Säkert är att norska centralbanken äger 5%. Även Sidensjö vindkraftpark är en utländsk affär. Ägare är Stadtwerke Munchen Gmbh.

Själva landskapsbilden säljs ut till utlandet. Ett land att skövla. Falska beskyddare av landsbygden tiger still, såväl i politiken som i media. På m/s Örnsköldsvik är befälskollegiet socialistiskt dominerat, medans detta utspelar sig. De unga radikalerna – framtiden – är fullt upptagna med koldioxid, sexuella läggningar och sina föräldrars politiska arv. Så synnerligen praktiskt för storpotäterna. Så otroligt korrumperande för de ungas sinnen.
Ja, ursäkta denna sista utsvävning, men världen har blivit galen.
Miljöbalkens regler säger att kommunen måste tillstyrka anläggandet av en vindkraftpark för att den ska få byggas. Övriga tillstånd ges av miljödelegationen vid Länsstyrelsen. Inte en enda vindkraftspark byggs i Öviks kommun utan att kommunen först godkänner det. I den vindkraftsplan som fullmäktige antog för nu länge sedan och som styrt all utbyggnad, står det uttryckligen att ingen vindkraft skall byggas öster om E4.
Vissas landskapsbild är lite mer värd än andras. Det är skillnad på lort och pannkaka.
Jag har aldrig förstått varför bondens kor mår illa pga att man spränger på en fredag. (inslaget som visades på mittnytt) Normala arbetstider i vindparkerna är måndag-torsdags.
Sprängningarna utfördes på fredag för att inte hindra annat arbete i vindparken och såklart, kontrolerat.
Alltså, att det inte finns folk i närheten.
Även om det ligger stenar i skogen.
Tror mycket grundar sig i klassisk avundsjuka, bonden som har mark alldeles predvid fick väl inte tillräckligt stor del av kakan.
När man hör talas om 100.000:- /år och verk svider det väl lite x-tra i magen.
Han kanske bara får skänka bort sin mark i upplåtelse till kraftledningsgatorna för struntsummor.
Nåväl, stenarna i bondens skog borde väl kunna städas bort på rimligt vis.
Gillar detta ”upptagna med koldioxid, sexuella läggningar och sina föräldrarspolit.”
Inte hemma på kartan! kan du fixa en till mig?
Du skriver ”öster om E4”, är detta korrekt?