9 april, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Presskonferensen om skolan – en vämjelig affär

Söndra och härska. Så split. Locka den ene. Vänd den andre ryggen. Så blev det i skolfrågan.

Först utreder tjänstemän på bildningsförvaltningen skolsituationen i Björnaområdet, på direkt uppdrag från det socialdemokratiska minoritetsstyret. Sedan presenterar man fem förslag. Därpå har bildningsnämnden sammanträde. Dagen efter kallar man till presskonferens och går ut med nyheten att man vill bygga en ny skola i Långviksmon, lägga ned skolorna i Hemling och Trehörningsjö, men behålla förskolan i det senare samhället. Med på presskonferensen är en representant från näringslivet i Långviksmon.

Därutöver aviserar minoritetsstyret att man vill föra diskussioner med C+KD+M om en skattehöjning.

Så, hur skall ovan förstås?

Vi börjar med frågan ”varför nu?”. Den är enklast att besvara. Förra helgens manifestation skakade sossarna. Den träffade helt rätt. Dagens presskonferens och dess innehåll är en panikåtgärd. Kom ihåg det ni som på olika sätt arbetar politiskt mot S. Förslagen som presenterades må vara slugt utformade – mer om det nedan – men vi bevittnade inte en styrkedemonstration. Alls.

Dessutom driver man gäck med det politiska arbetssättet när man presenterar sådant här dagen efter nämnden sammanträtt.

Sedan frågan ”varför?”. Svaret är politisk logik. Lika uråldrig som beskattningsrätten.

Detta handlar alls överhuvudtaget inte om vad som blir bästa lösning, varken på kort eller lång sikt. Inte heller om ”landsbygdspolitik”. Saken är istället endast fråga om med vilket, i väljarnas ögon, anseende som sossarna tar sig ur skolfrågan. Politisk logik är lika med fortsatt maktinnehav och kontroll över utnämningsrätten. Alltid nästa val för ögonen.

Munnar skall mättas, plånböcker fyllas och pensionsförsäkringar säkras. En dumskallarnas och medelmåttornas (s)ammansvärjning, under förespegling att folkets väl och ve skulle komma i första rummet. ”Vi socialdemokrater…” säger ordförande Park. Just det. Ni.

För ett minoritetsstyre blir sådan politisk logik en fråga om att få igenom sina förslag i fullmäktige. Kom nu ihåg att S måste göra upp med minst ett parti för att erhålla majoritet. SD kan vi räkna bort i det sammanhanget. Återstår de tre borgerliga partierna i fullmäktige samt V.

Så hur blir logiken i de två förslagen – ny skola och skattehöjning – som S presenterade? Så här:

Man vänder sig till centerpartiets Anna-Britta Åkerlind och säger ”stöd vårt skolförslag, annars går vi till V och höjer skatten – och skolan blir byggd ändå”. Det kan man göra trygga i vetskapen att vad som än händer, så kan inte V motstå skattehöjningar. Kommunister kan nämligen inte det.

Har man då tur, så fattar C inte bättre än att, som så många gånger tidigare, gå maktapparaten S tillmötes. Då får man igenom sitt skolförslag utan skattehöjning. Om C säger nej, så går man till V och får ändå igenom skolförslaget till priset av en skattehöjning. Den skattehöjningen skyller man sedan på Alliansen – ”ni tog inte ansvar, så vi var tvungna att göra upp med V”.

Och den där skattehöjningen passar nog S rätt väl. Den minskar behovet av politiskt kostsam hyvling på utgiftssidan.

Hur ska oppositionen reagera på förslaget? V har redan gjort det. Politiska teoretiker som de är, fattar de inte när det är läge att hålla pajhålet stängt. Deras företrädare Gunnar Eklöf spiller sitt hjärta för Allehanda endast timmar efter presskonferensen. Han är positiv till skolförslaget och tanken på skattehöjning verkar närmast få honom att svälla som en blåsfisk. En krona på hundralappen vill han ha ytterligare av vårdbiträden och fritidspedagoger. På en månadslön om 25 000 kr blir det 3000 kr på året. I ett hushåll med 2×30 000 kr i månadslöner, ska ytterligare 7200 kr flyttas från familjens privata konsumtion till kommunal sektor.

Det enda rätta för Alliansen är att syna bluffen och höja insatsen. Be S dra dit pepparn växer. Låt dem göra upp med V. Ni måste väl för helvete förstå att det finns inget slut på sossetaktiken att skrämmas med V? Att gå S tillmötes är som när den mobbade försöker blidka sina plågoandar på skolgården med godis.

Över till näringslivsrepresentanten Dan Nordin. Vem är det? Enligt Allehanda är han Långviksmons starke man.

Om man har sådana starka män i Långviksmon finns det anledning att vara orolig för tillståndet där. För någon stark uppvisning gav då inte Dan Nordin. För oss framstod han mer som ett sosseförkläde. Ni som har prenumeration på Allehanda och därmed möjlighet att se presskonferensen – gör det! (Här). Vi återger här ett citat från Allehanda:

”– Jag kände enorm glädje, och det är fantastiskt roligt. Jag började nästa skaka när jag fick telefonsamtalet. Jag tänkte att det man säger går fram. Jag kanske måste gå och köpa en trisslott, så får vi se vad som händer. Men jag har nog förbrukat den här turen nu, säger Dan Nordin och skrattar.”

Vill man skaka, rista och frusta av glädje, så finns det nog något tältmöte att besöka.

Som om ovan inte räcker, så lät också Dan Nordin meddela att sossarna hörde av sig om förslaget att bygga skola i Långviksmon först i måndags morse:

”– Det är inte förrän i måndags morse jag fått återkoppling om att vi kan gå vidare med ett förslag tillsammans för kommunens del för området i Trehörningsjö, Långviksmon och Hemling, säger Dan Nordin…”

Problemet för Per Nylén när han visstidsanställer nyttiga idioter, är att de inte förstår när de ska vara tysta. Dan Nordin avslöjar tydligt med vilken hast presskonferensens innehåll är hoprafsat, när han avslöjar att han blev tillfrågad bara dagen innan.

Man undrar onekligen också vilken typ av grandiost tillstånd Dan Nordin befinner sig i, när han uttrycker sig så här:

”…jag fått återkoppling om att vi kan gå vidare med ett förslag tillsammans för kommunens del för området i Trehörningsjö, Långviksmon och Hemling.”

Vilka vi?

Demokrati betyder folkstyre.

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 4.5 / 5. Vote count: 47

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!