9 april, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Från Trelleborg med sorg

Bloggens ambition är att hålla sig till Öviks kommun och det som sker där. Med tonvikt på det socialdemokratiska politiska styret. Vi gör ingen hemlighet av att vi bedriver opinion mot detta styre.

Men nu kommer ett sådant tillfälle där vi väljer att lägga upp en sak som utspelat sig långt från vår kommun. Nästan så långt man kan komma inom rikets gränser.

Närmare bestämt 93,5 mil fågelvägen från centrala Övik. I Trelleborg.

Den i breda kretsar i medieetablissemanget bespottade frilansjournalisten Joakim Lamotte, har gjort ett reportage om en 88-årig hemlös man, Rolf, som bor i sin bil. Reportaget kan ses nedan. Gör det!

Reportaget talar för sig självt, men vi vill kommentera två saker.

Det ena är dagens politiska situation, såväl som den politiska historien i Trelleborg. Idag styr M och KD med passivt stöd av SD.

Är det dessa blåbruna krafter, som SSU skulle kalla det, som orsakat situationen i Trelleborg? Knappast. Är det vår uppgift att göra SD politiskt skadelösa i sammanhanget? Knappast.

Nej, vi vill peka på detta:

Under perioden 1919 till 2006 så styrde socialdemoraterna i Trelleborg. 2006-2014 var det borgerligt styre. 2014-2018 en koalition under ledning av socialdemokraterna. Därefter M och KD med SD-stöd.

Rolf hade varit i sin situation oavsett vilka som för tillfället haft makten. Poängen är att det massiva innehav av makten som socialdemokraterna haft, inte har lyckats skapa en offentlig förvaltning som ens klarar av att härbärgera 88-åringar under ett tak av spånt, papp och taktäckning. I ett utrymme med centralvärme och vattenklosett. Så just vilken garanti för det s.k. välfärdssamhället har S egentligen varit?

Inte mer än vilket annat parti som helst, är svaret. Månget europeiskt land är idag rikare och mer välordnat än Sverige, trots att de inte alls förstått tjusningen med våldsamt höga skatter, kooperativa livsmedelsbutiker och fanviftande marscher till musik en gång om året.

Omvärlden sprang ifrån oss och det är dags att inse det.

Det andra vi vill kommentera är Rolf och något han säger i reportaget.

Rolf är uppenbart pigg för sin ålder. Det är avundsvärt att nå hans ålder i det skick han är. Den skånska dialekten i kombination med vissa problem att prata, gör det inte helt lätt att förstå honom. Men att han är kristallklar står helt klart. Lika klart är att han klarat livet i sin bil väl sedan i somras. Har man fördragit livet i 88 år, så står man nog också ut med det mesta i obehagsväg som livet kastar åt en på slutet – så länge man reder sig själv och inte är utlämnad till andras omsorg.

Inte heller klagar han egentligen över omaket att vara hemlös. Nej, han säger något annat. Det som betyder något:

”Är det så här man skall sluta?”

Ett värdigt slut. Att inte bli funnen av en parkeringsvakt.

Att inte behöva bli bärgad till avskild plats i väntan på att likstelheten skall gå ur, så att liket efter Rolf kan tas ur bilen.

(Rolf har fått hjälp efter det att reportaget sändes på facebook. Så dags då, kan man tycka. Lamotte har också i en uppföljande text beskrivit händelserna som ledde fram till Rolfs vräkning: spelmissbruk. S skickade tusentals människor till Kronofogden, när man på dispens sålde lotter på kredit i sitt A-lotteri. Avkastningen från A-lotterierna finansierar SSU-verksamheten. Så sent som 2012 tvingande Datainspektionen S att sluta lämna ut medlemsregistret till den lotteriförsäljande verksamheten. Det var alltså sina egna medlemmar man sålde lotter på kredit till.)

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 4.7 / 5. Vote count: 30

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!