På torsdagen meddelade kommunen på sin hemsida att man avser bilda ett ”innovationsbolag” tillsammans med ”näringslivet”.
”Näringslivet” i det här fallet är föreningen ”Höga Kusten Innovation”.
Bolaget ska heta Innovation Örnsköldsvik AB och ska attrahera kompetens, kapital och bidra till utveckling av innovativa idéer inom fyra branschområden: industrinära innovation, kultur- och samhällsinnovation, innovation inom besöksnäringsnäringen samt tjänstebaserad innovation.
Kommunens ägande kommer att vara 70%. Trots en majoritetspost har man för avsikt att inneha en minoritet av styrelseplatserna.
Det är svårt att hitta någon information om föreningen Höga Kusten Innovation. Föreningen är skriven på dess ordförande Johanna Forsgrens hemadress i Husum. Där återfinns även föreningen High Coast Creative, som är sprungen ur kommundirektörsfru Stina Haglunds märkliga uppdrag åt kommunen.
Med ”näringsliv” ska nog alltså förstås det gäng människor som återfinns runt Företagarna Örnsköldsvik.
Vid kommande fullmäktige (28/2) ska beslut fattas om att gå vidare med bolagsbildandet.
Av kommunens nyhet framgår att bolaget ska startas på kommunala medel, men ingenstans står hur mycket som kommer att skjutas till.
Vad bolaget egentligen ska syssla med, framgår inte heller. Endast den som lever i en fantasivärld kan få något vettigt ur kommunens information.
Och tydligen går det att överdosera på ordet ”innovation”.
Power point-samhället slog till igen!
Det finns skäl att varna innovatörer för dylika sk. innovationsbolag. Anledningen till en varning är vad som kommit att kallas “brain draining” dvs. det gäller att dränera/stjäla innovationer från personer som lagt ner enorma intellektuella eller praktiska arbetsinsatser (kanske patenterat) på uppfinningar men som man oftast av ekonomiska skäl inte har kunnat få ut desamma på en marknad. Sätten att “bekomma” olika innovationer har genom åren varit många, exempelvis har sk. “innovationschecker”, “varumärkeschecker” osv. användts där det bärande varit att innovatören till något “råd” eller kanske “innovationsbolag” skall ansöka om en check, eller bidrag (oftast småpengar) och med ansökan skall kompletta ritningar, marknadsplaner, ägarinformation etc. bifogas. Det krävs att innovatören i stort sett skall överlämna ett komplett underlag till sin innovation ett underlag som sedan säljs/överlämnas till något annat bolag som sedan exploaterar innovationen, exempel på detta förfarande finns det att antal från Örnsköldsvik. Till detta skall läggas den banditverksamhet som tillåtits florera via Örnsköldsviks kommuns överförmyndareverksamhet och där en rekomendation till olika innovatörer är att skydda sina “imatriella rättigheter” via skrivna sk. “framtidsfullmakter”.
När sossar är inblandade i näringlivsfrågor och där dessa på något sätt påstår sig vilja föertagare/innovatörer väl, så finns verkligen skäl att vara vaksam
En innovation är en ny idé, till exempel i form av en produkt, lösning, affärsidé, tjänst, kemisk formel, matematisk metodik eller teknik som visar sig lovande eller fungerar. Den har inte tänkts ut tidigare av någon annan officiellt. Innovation kommer av latinets innovare, som betyder “att förnya”. En innovation är resultatet av en utvecklingsprocess och kreativt tänkande, oftast under en längre tid. Allt enligt Wikipedia.
Men,men…den tiden är nog förbi, den tid då en enkel bysmed kunde gå från att tillverka kälkar för timmertransporter till att utveckla ett företag för produktion av bussar och andra fordon.
För den som “lever i en fantasivärld” enligt texten ovan kan nog ett “Innovationsbolag”vara en bra början till att sysselsätta ett antal överblivna tjänstemän och kvinnor inom kommunkoncernen. De är ju rätt många där nu som sitter sysslolösa och enbart uppbär lön.Utan krav på prestation.
Kanske kan delar av den enorma stab av “göralösa” chefstjänstemän och avdankade skolledare inom skolförvaltningskontoret träda i kraft och börja göra rätt för sina kostnader. Säkert sitter de på många “innovativa idéer.”