Den 2 april skrev Allehanda så här i ingressen till en artikel om kommunens ekonomi:
”Med ett superår bakom sig väntar betydligare mörkare ekonomiska tider för Örnsköldsviks kommun. På två år saknas 183 miljoner kronor.
– Det måste vidtas åtgärder fortast möjligt, säger Mikael Öhrling, ekonomidirektör.”
Att beskriva föregående år som ett ”superår” är förstås bara dumt. Trillar det in statliga bidrag som får resultatet att bli bättre än budget, så betyder inte det att ekonomin är god. Det är rent bedrägeri inför läsarna att skriva så.
Ekonomidirektör Öhrling förstår läget och han förstår inte bara de kortsiktiga finansiella nycker staten hänger sig åt. Han förstår att kommunen lever över sina tillgångar. Vi lever över våra tillgångar.
Alltså måste utgifter sänkas eller intäkter höjas. Det senare låter sig inte göras i en kommun där kommun- och regionskatt summeras till makalösa 34%. Hela måndagen och tisdagen fram till strax efter lunch, arbetar du åt kommun och region.
De ekonomiska frågorna är inte nya. Problemen har inte oväntat blåst in likt vädersystem. Lång och gedigen ekonomisk vanskötsel föreligger här. Vi tänkte därför påminna om vad politikerna har gjort i kommunen, både på kort och lång sikt, samt vad de har för avsikt att göra eller tvingas göra.
Elvy Söderström slösade bort ofantliga summor. Etanolfiaskot Sekab och arenan har varit ekonomiska slukhål. Etanolen belastar fortfarande kommunen med över 800 miljoner kr i lån.
Vi skattebetalare har varit garanten för Modo hockeys ekonomiska excesser. Hur mycket utgifterna summeras till idag går inte att svara på. Det gäller allt från affärsomässig utlåning från kommunen till klubben, ofördelaktigt skrivna hyresavtal och rena bidrag, till stödköp av tjänster hos arenabolaget. Till de mer bisarra exemplen på det sistnämnda, hör att vissa nämnder höll sina sammanträden i arenan under en tidigare mandatperiod.
Kommunen har byggt ett nytt kommunhus. Man var dessutom påväg att bygga ett tillhörande parkeringshus, under förespegling att det var för invånarnas fromma. För att parkeringshuset inte skulle stå i alltför stark kontrast mot klimatmässandet, kallades det ”mobilitetshus” och skulle förses med laddstationer för elcyklar.
Naturligtvis måste politiker och kommunala tjänstemän ha sitt nya hus hamnnära.
Äventyrsbadet Paradiset har ett över åren kontinuerligt driftunderskott. Det betyder att biljettintäkterna inte finansierar hela verksamheten. Sist vi tittade på saken behövde skattebetalarna skjuta till 10 miljoner årligen. Ett extra stötande förhållande när man tar i beaktande att andra kommuners invånare reser till Övik för att besöka anläggningen. Fattigpensionärer i Övik subventionerar äventyrsbadbiljetter till besökande Kramforsbor.
Flera kostsamma renoveringar har även gjorts av delar av Paradiset. Framförallt; en tillbyggnad av äventyrsbadet för +100 Mkr. Där ska bedrivas kristdemokratisk tävlingssimning. Det är förstås allmänt känt i riket att Övik är en stor simmarkommun.
En konsultrapport från Sweco slog fast att 51% av de kommunala vägarna hade en uttjänt asfaltsbeläggning. Underhållsskulden summerades till 160 Mkr. På det tillkommer skador på vägkropp. Ekonomisk storlek okänd.
Ett antal broar under kommunalt ansvar, har på liknande sätt visat sig vara i mer eller mindre akut behov av underhåll eller reinvestering. Med det senare avses att bron helt enkelt byts.
Vattenledningsnätet är i uselt skick. Med jämna mellanrum kommer rapporter om hur hög andel av den kommunala vattenproduktionen som når abonnenterna. Senast vi hörde om saken försvann en tredjedel av vattnet på vägen.
Frågan är om man håller jämna steg med tidens tand i underhållet. I slutet av förra året färdigställdes det nya vattenverket och tillhörande ledningsdragning. Kostnad: 200 Mkr.
Gymnasiefrågan är en ekonomisk rysare för kommunen. Oavsett om delar av de befintliga lokalerna renoveras upp och kompletteras med viss nybyggnation eller om ett helt nytt gymnasium byggs, så mäts kostnaderna i hundratals miljoner. Ett nybygge förmodligen över miljarden.
Samtidigt finns stora underhållsbehov inom grundskolans- och barnomsorgens lokaler. Kommunens fastighetschef larmade redan för tre år sedan om eftersatt underhåll i det egna beståndet och talade i termer av akutåtgärdsbehov.
Kommunen har en handfull hamnar och har så haft under lång tid. Ändå måste åtgärder för en kvarts miljard läggas på Hörneborgs hamn.
Här skulle man kunna pausa och förlora sig i långa analyser. Varför blir det så här? När började det?
Vi ids inte. Det får räcka med det som måste sägas: kommunen har under mycket lång tid varit utsatt för vanskötsel.
Smekmånaderna för den nya politiska ledningen är över. Ni är obehagligt tysta. Det är dags att agera. Gör det.
Kommunens ekonomi måste saneras är ett understatement.
Men nu är det högtid att även ta de obekväma besluten och sanera i kommunhuset.
Hur många tjänster MÅSTE finnas kvar?
Var kan man städa undan personal i “hotel” Kronan utan att kärn -verksamheter blir påverkade i någon större omfattning?
Företag och kommuner är precis som trappor dvs de ska städas uppifrån och ner! Inte tvärtom.
Totalfel när äldreboenden, Startpunkten och liknande verksamheter blir drabbade. Det är de mest utsatta och svaga som får stryka på foten. Bedrövligt och oförsvarbart.
Att kommunen sedan årtionden tillbaka är misskött är konstaterat så förr eller senare kommer verkligheten ikapp.
När ska nuvarande kommunledning börja sanera och städa upp och genomföra det man tidigare sagt dvs nu ska vi ta bort alla onödiga tjänster som inte kommer påverka verksamheten i övrigt.
Bort med hittepå jobb och verksamheter som inte bidrar med något för kommunmedborgarna.
Vad har t ex tillväxtavdelningen bidragit med under alla dessa år? Världsklass ÖRNSKÖLDSVIK och vi ska bli 65 000 invånare.
Floskler utan innehåll och verkstad.
Hur många tjänster bör/ska bort på den avdelningen?
Att ha visioner och målsättningar i all ära men om det aldrig resulterar i något måste det ifrågasättas och man byter ut besättningen som inte lyckats med målsättningen som bara resulterat i småsmulor.
Om det stämmer att det finns 50-60 personer anställda på den avdelningen borde åtminstone 40 av dem kunna tas bort eller bli flyttade till någon verksamhet där de bidrar till någon kärnverksamhet.
En besparing på 20-25 MSEK kan därmed inkasseras.
Om man börjar sanera i de verksamheter och avdelningar som inte har något existens berättiganden så kan man därefter ta nästa och nästa och nästa.
Inte förrän dess får man förståelse och respekt för att ytterligare besparingar och åtstramningar är nödvändiga.
Investeringar? Här får det bara finnas utrymme för det som måste göras inga fler hittepå projekt typ mobilitetshus och varför ska nytt badhus byggas?
Och fetglöm ett kulturhus de närmsta 10-20 åren.
Vägar, broar, äldrevård skolor, vatten o avlopp mm är vad som är acceptabla och nödvändiga investeringar.
Det är i princip omänskligt hög skatt i Övik, men används pengarna klokt och det görs sunda besparingar och pengar nyttjas på ett klokt sätt och det läggs pengar på helt nödvändiga projekt som kommunmedborgare får glädje av så kan man leva med det.
Så när får vi läsa om besparingar och tjänster som försvinner från Kronan och andra liknande verksamheter som bedrivs i kommunal regi?