Återförsäljning av alkohol till privatkonsument är i Sverige monopoliserat. Det statliga bolaget Systembolaget innehar monopolet. Därför drar ett systembolag mycket folk – det finns ingen annanstans att gå.
En butiksverksamhet kan därför tacka sin lyckliga stjärna om den får ett systembolag till granne.
Det fick Coop i Örnsköldsvik. Allehanda skriver den 24/1 2014:
”Systembolaget öppnar ny butik i Örnsköldsvik. Byggs i välbesökt handelsområde.”
Det som kallas välbesökt handelsområde är Coops lokaler öster om E4:an och norr om stadskärnan. Granne i övrigt med bilprovningen och Scandic hotell. All övrig handel återfinns på västra sidan av E4:an. Jula, Willys, Rusta, Jysk, Byggmax, m.fl.
Varför kallar Allehanda en enda coopbutik för ”välbesökt handelsområde”?
Allehanda fortsätter:
”För Coop Nord blir det dock en välkommen etablering.
– För oss betyder det här jättemycket. Det är extrem positivt och vi tryggar det här handelsområdet på sikt, säger han [Kristian Isaksson, stormarknadschef på Coop].”
Som redan skrivet: ett systembolag drar folk och folk är presumtiva kunder.
Systembolagets etablering krävde naturligtvis bygglov. Kanske även ändring i en detaljplan. Etableringen skedde under överinseende av socialdemokraterna i kommunstyret och med deras godkännande. Och då infinner sig frågan: varför vill man ha ett systembolag vid Coop, när all annan handel ligger på annan plats? För att gynna Coop, naturligtvis. De historiska banden mellan Coop(erationen) och Socialdemokraterna är kända. Ändå säger Jan-Olov Häggström(S), dåvarande ordförande i humanistiska nämnden, detta till Sveriges Radio 11/11 2014:
”– Butiker norr om stan som ligger grannar med Systembolaget drar säkert nytta av den här etableringen. Däremot är det ju tveksamt hur handeln i citykärnan kommer att utvecklas när bolaget öppnar den här nya och betydligt större butiken.”
Vilka butiker? Singular skall det vara. Butiken. Coop.
Kommunen kunde förstås nekat bygglovet om man såg något problem med etableringen. Häggströms uttalande är bara ämnat att göra troligt att Systembolagets etablering inte har något med partiet att göra. Dimridåer, alltså.
Qui bono? Latin för ”vem vinner på detta?”. Det gör Coop. Vad är den mer handfasta kopplingen mellan de som har sista ordet om Systembolagets etablering, d.v.s. Socialdemokraterna, och Coop?
Coop är indelat i en rad olika ekonomiska föreningar med geografisk koppling. Örnsköldsvik tillhör Coop Nord. Ovanför oss finns Coop Norrbotten. I söder finns Coop Väst, o.s.v.
Tittar man på Coop Nords styrelse, så finner man bland ledamöterna detta namn (2017): Eva Back.
Eva Back är toppsosse i Sundsvall, samt sitter i landstingsfullmäktige och ingår i landstingsstyrelsen. En ledande slaktare av Sollefteå sjukhus.
Coop behövde kunder till sin butik i Örnsköldsvik. Ett systembolag skulle garantera dem det. Det tunga sossenamnet i styrelsen lär ha underlättat att det så också blev.
Fler inlägg
Vattenläckan och frågorna som försvann
Modo, avtalen och kommunen
Så stor är din andel av regionens underskott