13 juli, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Freudiansk felsägning i rabatten?

En av de enskilt viktigaste bidragande orsakerna till att socialdemokraterna har tillåtits ha lekstuga med kommunens förvaltning, är avsaknaden av en aktiv, frispråkig och modig opposition. Annorlunda uttryckt: Centerpartiet i Örnsköldsvik sköter inte sin uppgift som opposition.

(Det kommer att bli mycket intressant att se om socialdemokraterna och centern kommer att göra upp efter nästa val. En röst på C kan mycket väl vara en röst på fortsatt maktinnehav för S.)

Att C är undfallande som opposition, visas bäst genom att peka på Anna-Britta ”den stora tystnaden” Åkerlind.  Ett oppositionsråd som snarare är kompis med socialdemoratin än dess häcklare och kritiker.

Ibland rycker det dock i liket. Sålunda ledsnade t.o.m. Anna-Britta Åkerlind häromdagen och uttryckte sitt missnöje med hur centralortens rabatter och planteringar har vårdats i år. I ärlighetens namn måste vi här ge henne rätt: det har faktiskt sett eländigt ut. Samtidigt kan man tycka att det finns många, många frågor där det ser betydligt värre ut, men där oppositionsrådet – av någon anledning – är ack så ty, så tyst.

Men det är egentligen inte Anna-Britta Åkerlind eller C det här inlägget handlar om. Istället är det kommunens svar på hennes kritik som vi finner lite roligt och illustrerande. För vad göra inom S när man drabbas av sådan förödande kritik som att rabtterna är ovårdade? Man skickar fram en lydig tjänsteman förstås. I detta fall Trafik- och parkchefen Mikael Kristiansson. I Allehanda får vi veta:

”När centerpartisten Anna-Britta Åkerlind valde att gå ut på Facebook häromdagen och fundera över varför kommunens planteringar är så illa skötta, dröjde det inte förrän det nådde Mikael Kristiansson.

– Det kom skärmdumpar från lite olika håll, säger Kristiansson, som är avdelningschef på trafik och park.

Vad tänkte du då?

– Det var ingen större grej. Men det eskalerade när hon lade ut fler bilder och när hon svarade på inlägg från andra.”

Trafik- och parkchefen fortsätter:

”– Jag tycker det är olyckligt att Anna-Britta Åkerlind hängt ut sommarjobbare. Sommarjobbarna gör det bra – och vi vill att de ska få gott intryck av oss som arbetsgivare.”

Stygga, stygga Anna-Brita Åkerlind.

Ovan är egentligen bara exempel på skitnödig pajkastning i sossestyrd centralort, där det finns en stark sossestyrd social kontroll. Inte så intressant egentligen, med andra ord – vore det inte för ett litet stycke Trafik- och parkchef Mikael Kristiansson rapar ur sig på slutet i artikeln i Allehanda:

”– Det är inte bara till O-ringen vi ska ha fina planteringar. Nästa sommar satsar vi på att bli årets stadskärna igen – och det är valår också, säger Kristiansson.”

(Vår fetning)

Jasså? Hur tänker han här? Vi tror oss veta: han tänker socialdemokratiskt. Han tänker som så många andra och så som många andra före dem. D.v.s. blandar ihop sitt uppdrag som kommunal tjänsteman, med en vilja att rent politiskt vara sossarna till lags. Oavsett om den viljan vilar på egen politisk övertygelse eller den krumma ryggens rädsla inför de som bestämmer och som många gånger visat att de inte drar sig för att straffa tjänstemän som inte är lojala. Båda möjligheterna är lika obehagliga.

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!