8 april, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Sossesåpan™ Avsnitt 9 – Sammanfattning så långt

Vi avslutar Sossesåpan™ säsong 1 med en sammanfattning:

I Domsjö återfinner vi Kristina Ögren och Ulrika Karlsson. Båda sitter i fullmäktige för S. Kristina återfinns högt upp i partiet, då hon även sitter i kommunstyrelsen och har en rad andra uppdrag. Ulrika har ännu inte kommit så långt, utan får nöja sig med Kultur- och fritidsnämnden. Både Kristina och Ulrika har partners som är aktiva sossar. Kristinas man Olof återfinns som aktiv i Domsjö S-förening och hans namn fanns med på S-listan i kommunvalet 2014. Ulrikas sambo är vice ordförande i Domsjö S-förening, ordförande i IF Metals S-förening samt sitter i Samhällsbyggnadsnämnden.

Kristinas dotter Malin Westman är ordförande i Järved-Bonäset-Arnäs S-förening. Hon är även invald i landstingsfullmäktige, samtidigt som hon arbetar som inköpare på Landstinget Västnorrland. Vidare har hon flera styrelseuppdrag i kommunala bolag, särskilt Övik Energi. Sosseslumpen följer Malin Westman i livet.

En annan domsjösosse är Mikael Breilin. Han återfinns i Domsjö S-förenings valberedning. Där finns även Kristina Ögren med. Mikael har även han sosseslumpen med sig, då hans mor var aktiv i Domsjö S-förening. Våren 2016 avancerade Mikael från en rektorspost på Själevadskolan till tjänsten som Grundskolechef i kommunen. Han återfanns på S-listan i kommunvalet 2014 och han är styrelseordförande för Övikshem. Sosseslumpen is strong in this one.

Släkten Sundelin utgör närmast en sossedynasti. Tord Sundelins far satt många år i landstingsfullmäktige. Själv satt han där i 30 år, utöver sitt engagemang i partiet på kommunnivå, där han bl.a. satt i styrelsen för Arbetarekommunen. Vad Tord hade för förtroendeuppdrag i kommunen kan vi inte se, då dessa föregår internet och därmed begränsar våra möjligheter till research. Däremot kan vi se att Tords syskonbarn Jim och Tom har, med sosseslumpens hjälp, hittat rätt. Jim har flera tunga styrelseuppdrag, bl.a. i MIVA, samt sitter som ersättare i fullmäktige. Tom är styrelseledamot i Övik Energi och sitter även han i fullmäktige. Jim är dessutom ordförande i regionstyrelsen för Byggnads Mittnorrland.

Sosseslumpen har även förts vidare till Jims dotter Emma Sundelin, som hamnade på plats 10 på S-listan i kommunvalet 2014 och därmed erhöll en plats i fullmäktige blott 24 år gammal. Fjärde generationen S-politiker i släkten Sundelin. En liten nyhet är att Emma Sundelin hoppat av fullmäktige sedan vi skrev avsnittet om Sundelins.

Även Frida Olsson var bara 24 år gammal när hon hamnade på S-listan inför valet 2014. Visserligen på en blygsammare placering än Emma Sundelin, men det räckte till en plats som ersättare. Det sosseslumpar sig så att Fridas far heter Tomas Olsson och är styrelseledamot i den regionstyrelse inom Byggnads, där Jim Sundelin är ordförande.

Ett annat nytt namn på S-listan 2014 var Erik Nordlund. Son till kommunalrådet Glenn Nordlund. Erik sosseslumpades in på plats 11 på S-listan endast 19 år gammal och var därmed garanterad en plats i fullmäktige. Våra efterforskningar visar att Erik var med när fullmäktige samlades efter valet, men att han någon gång därefter hoppade av. Dock utan att ÖA skrev en rad om saken. Åtminstone inte på nätet. Kanske passerade det revy i pappersupplagan. Ett videoklipp finns att se på nätet där Erik förklarar inför ett samlat fullmäktige att församlingen är grå, gubbig och ojämställd. Erik är enligt egen (frekvent) utsago feminist.

Sosseslumpen försåg snabbt Erik med en avlönad tjänst som ombudsman på SSU, där han f.ö. varit medlem sedan 15 års ålder. Sommaren 2106 slog sosseslumpen till igen och Erik fick ett jobb som distriktsutvecklare på SSU i Stockholm och han sällade sig därför till utflyttarkollektivet. Glenn Nordlunds syster Anna-Belle Strömberg sitter dock kvar i fullmäktige.

I Nätra hittar vi en annan sossedynasti. Rode Olsson har lyckats med konststycket att överföra sosseslumpen till tre barn. Hon är kyrkopolitiker och aktiv i Nätra S-förening. Hennes dotter Zenitha Nordfjell sitter i fullmäktige och är vice ordförande i Kultur- och fritidsnämnden. Hon var påtänkt som ordförande, men det visade sig att hon bara några månader tidigare sökt sjukersättning för påstådd arbetsoförmåga. Det såg lite för illa ut när det presenterades i Allehanda, så det fick bli vice ordförande istället. Zenitha har två bröder. Zebastian Olsson som återfanns på S-listan i kommunvalet 2014 som nytt namn, samt Zeth Olsson som sitter i humanistiska nämnden samt är ledamot i Nätra S-förening, där Zenitha är ordförande. Med tanke på att Zeth bor i Domsjö får vi antaga att hans engagemang i Nätra S-förening är under avveckling.

Zenithas son Emil, född 1999, råkar genom sosseslumpens försorg vara ordförande i SSU Örnsköldsvik i skrivande stund. Det återstår att se vid vilken ålder han hamnar på S-listan i kommunvalet. Zenithas dotter Elin återfanns på S-listan till kommunvalet 2014, som ett av de 40 st nya namnen.

Vi besökte också kretsen kring Elvy Söderström. Elvy var välgörare åt Eva Bergström, socionom och aktiv sosse i Luleå, när denne flyttade tillbaka till Övik. Sedermera gifte sig Eva med den fiffel- och mutanklagade Hans Selling, f.d. VD för Sundsvalls allmännyttiga Mitthem respektive kommunbolaget Rodret i Örnsköldsvik. Hans och Eva flyttade till Sundsvall, varpå hon lämnade sina politiska uppdrag i Övik. Hans Sellings åtaganden i näringslivet består framförallt av ordförandeposten i halvt statliga, halvt landstingsägda Almi företagspartner Mitt. Där råkar dessutom Elvy ha suttit i styrelsen genom sosseslumpens försorg.

Väl mött i Sossesåpan™ säsong 2, som startar inom kort. Vi kommer bl.a. ta en titt på resterande par i förtroendelistan, presentera minst ett annat ungt stjärnskott från S-listan till kommunvalet 2014, som genom sosseslumpens försorg råkar ha en inflytelserik sossesläkting, samt välja och vraka bland en lång rad nära släktskap mellan sossarna i listan över personer med förtroendeuppdrag.

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!