12 juli, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Englunds mysterium

[Sammanfattning: Varför överger Glenn Nordlund  kommunalpolitiken till förmån för landstingspolitiken?]

I en ledartext i Örnsköldsviks Allehanda frågar sig den liberale (nåja) Tomas Englund ”Vem kan lösa mysteriet med Örnsköldsviks kommunalråd Glenn Nordlund?”. Mysteriet anses bestå av Glenn Nordlunds avhopp som kommunalråd, till förmån för att bli förstanamn på S-listan i landstingsvalet, med ambitionen att bli regionstyrelsens ordförande. Av texten framgår att Englund anser sig inte kunna lösa mysteriet.

Vi tror att vi kan.

Låt oss nämna några sakförhållanden:

Efter valet 2014 blev Glenn Nordlund kommunstyrelsens ordförande och Per Nylén vice ordförande. Två män blev kommunalråd. Detta strider mot den, i socialdemokratin, mycket starka principen om varannan damernas. Valet av kommunalrådspar blev därför också kritiserat. Redan detta talar för att en måste bort.

Det naturliga vore att peta den svage Per Nylén. Hans skolläraruppsyn vinner knappast några arbetarröster. Snarare är han en god symbol för sossarnas transformation till ett tjänstemannaparti. Tänk er Per Nylén hålla brandtal om mångfald till Domsjö fabrikers arbetare eller utarbetad hemtjänstpersonal…ja, ni fattar.

Men det finns ett problem med att peta Per Nylén. Då skulle Glenn Nordlund bli kvar och en kvinnlig kommunalrådskandidat utses. Vem står på tur? Jo, Glenn Nordlunds syster Anna-Belle Strömberg. Det går förstås inte. T.o.m. svårt nepotistiskt ridna S i Örnsköldsvik, förstår att då passerar man en gräns.

Nu ska påpekas att det är inte bestämt att Anna-Belle Strömberg blir kommunalråd (vid underförstådd valseger för S i kommunen). S har gått ut med att antingen blir hon eller nuvarande kultur- och fritidsnämndens ordförande Anna Sundberg, kommunalråd efter valet, i lag med Per Nylén. Vem det blir bestäms efter valet. Men vår tolkning är att detta endast beror på att Anna-Belle Strömberg är placerad på Västernorrlands riksdagslista på plats nr 6. Därmed har en mikroskopisk chans att bli invald i riksdagen. Med betoning på mikroskopisk. Blir hon inte invald där, så lär hon knipa kommunalrådsposten (såvida inte den går till en centerpartist).

Vi kan då dra denna slutsats: om Glenn Nordlund skulle blivit kvar som förste kommunalråd, så skulle Per Nylén behöva petats och Glenn Nordlunds syster Anna-Belle Strömberg sidsteppats av Anna Sundberg.

Så Glenn Nordlund tog alltså en kula för sin syster och för gruppens bästa? Nja. Kan man se några skäl till hans karriärbyte, som skulle kunna gynna hans person? Absolut ja.

Oavsett vilken regering landet får, så kommer efter valet tämligen omgående pengaflödet från stat till kommun att börja minska. Kommunerna kommer att alltmer få ta över ansvaret för försörjningsbördan som invandringen skapat. Extrapengarna till skolan kommer att reduceras. Så även det vansinne i form av subventionerade anställningar, t.ex. ”extratjänster”, som nu pågår till enorma kostnader för staten. Vidare kan räntan i stort sett bara gå upp och därmed även den högt belånade kommunens ränteutgifter. På äldreomsorgens utgiftssida pekar allt upp p.g.a. en åldrande befolkning. Kommande mandatperiod kommer att bli en prövning. Kanske t.o.m. en katastrof. En rad impopulära beslut kommer att behöva tas.

Jämför nu detta med landstinget. Där har en hel del mycket impopulära beslut redan tagits. Den allmänna synen är att LVN är kört i botten. Det kan inte gärna bli mycket värre. Hissen går alltså ned i kommunen, medans den står still eller t.o.m. kan komma att gå upp i landstinget. Glenn Nordlund lämnar ett uppdrag som kommer bli en belastning för vem som än innehar det perioden 2018-2022, till förmån för något som i stort sett endast kan förbättras. Incitament som inte saknar betydelse för en streber och karriärist – vilket Glenn Nordlund är. Och vem vet vad Glenn Nordlund har lovats i utbyte för sitt ädla hjältemod att bli landstingspolitiker? En plats på högre ort i partiorganisationen?

Kan Glenns karriärbyte innehålla fler förklaringar av typen där partiet gynnas? Ja. S har fullständigt klappat igenom i landstingspolitiken i Ådalen (och förmodligen i kommun och riksdag också). I Medelpad bryr sig däemot förmodligen inte S-väljarna alls om kriget i Sollefteå sjukhus-frågan. Men Örnsköldsvik, knappt tre gånger så stort som Sollefteå och Kramfors tillsammans [rättelse – knappt tre gånger så stort som vardera skall det vara], står och väger. Om partiet skickar sin starke man Glenn Nordlund, från kommunpolitiken in i landstingspolitiken, så kommer det säkert lura ett antal väljare att tro: Glenn skall rädda sjukhuset i Örnsköldsvik! Taktik i bypolitisk anda alltså.

Något mysterium finns inte här. Bara sedvanligt socialdemokratiskt kladd.

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!