16 juli, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Kommunen använder skattemedel till reklam för kommundirektörens frus företag

[Sammanfattning: Kommunen skriver artikel om Stina Haglunds företagande i sitt digitala magasin ”Evolve”. Magasinet och de enskilda artiklarna sprids normalt på sociala medier. Artikeln presenterar Stina Haglunds verkasmhet i positiv anda. Det är bara det att Stina Haglund är kommundirektör Magnus Haglunds fru. När Granskning Örnsköldsvik påpekar det olämpliga i kommunens agerande, plockas artikeln bort ur magasinet.]

Förra fredagen publicerade kommunen senaste numret av magasinet ”Evolve”. Förmodligen har du inte hört talas om det. Kommunen beskriver det som:

Nu ligger det ett nytt nummer ute av webbmagasinet Evolve som med artiklar och filmreportage tar upp delar av den positiva utveckling som sker i Örnsköldsvik.

I detta fjärde nummer kan du läsa om företag som Malux, NKI -Kyl och Östmans musik. UF -företagare, historien bakom Sjunde i sjunde, hur innergårdar och offentliga platser ska livas upp med medborgarnas hjälp och mycket annat.”

Evolve nr 4 innehåller i skrivande stund 13 artiklar. Men fredagen den 1/6 när magasinet lades upp på kommunens hemsida, så fanns där en 14:e artikel. Den är nu borttagen och vi berättar nedan varför.

Stina Haglund är kommundirektör Magnus Haglunds fru. Det var i Stinas företags lokaler som Magnus Haglund (Mellomagnus!) serverade tjäder till såväl statsminister Stefan Löfven, som Glenn Nordlund, Elvy Söderström, Lars Söderlind, m.fl. politiker och kommuntjänstemän med sina respektive. Därefter gick sällskapet till arenan och tittade på melodifestivalen care of skattebetalarna. De 20 biljetter som ingick i avtalet med Live Nation användes av politiker och kommuntjänstemän. Gamarna i sossearistokratin samlades runt fribiljetterna och glamouren, likt barn runt en födelsedagstårta. Vi har beskrivit saken här. Utöver sitt företagande är Stina Haglund också ordförande i ”Företagarna Örnsköldsvik”.

Ett av Stina Haglunds företag heter ”YourWill”. Verksamheten skall enligt allabolag.se vara:

Föremålet för bolagets verksamhet är konsultverksamhet avseende utvecklingsfrågor, moderatoruppdrag, föreläsningar, workshops, events, projektskrivning, projektledning och därmed förenlig verksamhet.”

Inom ramen för företaget YourWill har Stina Haglund skapat två olika koncept: ”Offcoff” och ”Krubb&Klokhet”. Vi tänker inte ens försöka förklara vad koncepten går ut på. Det är nog att konstatera att båda är ett sätt för Stina Haglund att marknadsföra både sitt företag och sin person.

Vi vill här påminna om att vi skrivit om Stina Haglund tidigare. Då när Örnsköldsviks Allehanda skrev en absurd artikel om att hon minsann nu gav sig in i kulturhusdebatten – men endast presenterade henne som Företagarna Örnsköldsviks ordförande och helt utelämnade att hon är kommundirektörens fru.

Så vad innehöll den där mystiska 14:e artikeln i magasinet Evolve? Ett rent reklamporträtt av Stina Haglund, inklusive hennes koncept Offcoff och Krubb&Klokhet. Inte bara det, en video där Stina Haglund intervjuades toppade artikeln.

Se bild av artikeln nedan. Den kan inte betraktas som något annat än ren reklam för Stina Haglunds verksamhet. Alltså reklam för kommundirektörens frus företag, helt betalt av skattepengar. Ja, betalt av dig.

Evolve.PNG

 

Vi måste tillstå att vi blev förvånade. Hur kan sådant här passera utan att någon drar i nödbromsen? Därför att i enpartistaten är förvaltningen rutten. Ingen i förvaltningsnoblessen förväntar sig motstånd när man smörjer upp högste chefen. Och ingen vågar protestera.

I Evolve står att frågor på innehållet kan ställas till kommunikationschef Helen Sahlin, näringslivschef Fredrik Holmgren och marknadsförare Sven Alveryd. Vi mailade alla tre:

Hej

Jag läser senaste numret av ”Evolve”. Där finns en artikel om Stina Haglunds företagsverksamhetskoncept ”OffCoff” och ”Krubb&Klokhet”.

Det står i ”Evolve” att frågor på innehållet skall ställas till er.

Var ni medvetna om att Stina Haglund är kommundirektör Magnus Haglunds fru, när ni (eller ansvarig utgivare) beslutade att ta med denna artikel?

Hur ser ni på att jag som läsare uppfattar att skattebetalarnas pengar används för att göra reklam för kommundirektörens frus person och företagande?

Jag har en kompis som har en konsultfirma som skulle behöva lite exponering mot kommuninvånarna. Finns det möjlighet att få en artikel om honom publicerad?

Vad är årsbudgeten för produktionen av ”Evolve”? Hur många timmar arbetade internt tillkommer?

Hur många nummer ges ut varje år?

Med önskan om svar.”

Fyra timmar senare får vi svar från kommunikationschefen:

Hej!

Tack för dina synpunkter och frågor. Du har rätt i att artikeln om OffCoff inte var bra. Det var meningen att den skulle skrivas för att skildra utifrån småföretagarens syn på samverkan och möjlighet till nya sätt att mötas och utveckla sina företag och inte utifrån just OffCoff. Det är mitt misstag att släppa igenom artikeln trots att meningen var att ha en annan ingång och mening. Artikeln i sin nuvarande form är nu borttagen och kommer eventuellt att skrivas om enligt det tidigare syftet. Därför – tack för påpekandet så snart efter publiceringen!

Som svar på din fråga om din kompis som skulle behöva exponering kan jag svara att vi tar gärna emot tips på artiklar som fungerar i syftet att visa hur Örnsköldsvik utvecklas och hur många parter är en del i detta. Men om det bara handlar om exponering i reklamsyfte räcker det förstås inte.

Budgeten för Evolve är cirka 250 000 kronor per år och den publiceras tre gånger per år i sin helhet men de enskilda artiklarna publiceras i olika sociala kanaler vid ett antal ytterligare tillfällen för att få god spridning. Jag kan inte svara exakt på hur många timmar som läggs internt på varje nummer, men det är bara en liten del i främst Sven Alveryds arbete eftersom vi köper största delen av produktionen.

Om du har fler frågor är du välkommen att ringa mig, se mitt mobilnummer nedan.”

Vi blir alltså tackade av kommunikationschefen för att vi upplyser om att kommunen gör reklam för kommundirektörens frus företag på skattebetalarnas bekostnad. En kommunikationschef som kan det absurdas konst, minsann. Upp är ned, norr är söder och Elvy får tågen att inte bara gå, utan i tid dessutom.

Så vi svarar:

Hej

Tack för svar. Men jag fick inte svar på den fråga som verkligen är intressant, så jag ställer den igen:

Var ni medvetna om att Stina Haglund är kommundirektör Magnus Haglunds fru, när ni (eller ansvarig utgivare) beslutade att ta med denna artikel?

Så har jag en ny fråga: visste Stina Haglund om att ”intervjun” skedde för magasinet Evolves räkning?

Jag skulle också vilja ha en digital kopia på den artikel som publicerades i Evolve och som nu är borttagen. ”

Vi får svaret:

Hej!

Ursäkta missen med den obesvarade frågan i förra mejlet. Svaret är ja, jag känner till att Stina Haglund är gift med Magnus Haglund. Och ja – jag tar för givet att hon var informerad om att artikeln skulle publiceras i Evolve. Här kommer den (bifogad) + en länk till filmen. [länk]

Som sagt – du är välkommen att höra av dig till mig på telefon om du har ytterligare funderingar!”

(Tänk att de alltid vill prata på telefon)

Om någon undrar om filmen, så, ja, vi har den och har förstås sett den. Vi lägger inte upp den här, då vi är osäkra på vad som gäller med avseende på upphovsrätt. Artikeln ovan måste rimligen betraktas som en offentlig handling, då den varit publicerad – om än alldeles kort! – på kommunens hemsida. Det har visserligen videon också, men vi tar det säkra före det osäkra.

Låt oss avrunda med att titta lite på Evolves produktion. Kommunen anlitar företaget Devocy för att göra Evolve. Devocy är med egna ord ”en hängiven kommunikationsbyrå”. Styrelseordförande är Peder Sundström. Bolaget verkar ha bildats genom sammanslagning av flera en- eller fåmansbolag och registrerades 2015. Under 2016 sålde man tjänster till kommunen för 763 000 kr. Som av en slump sitter Peder Sundström med i det s.k. ”partnerskapet”, vilket är ett, av till synes oändligt antal, flumkoncept som kommunen krystat ur sig. I partnerskapet möts flera av de usual suspects, noterar den uppmärksamme. T.ex. Glenn Nordlund, Magnus Haglund, Anna-Britta Åkerlind, …

Enligt kommunikationschefen är budgeten för Evolve 250 000 kr. Magasinet utkommer 3 ggr/år. Om vi utgår från att antalet artiklar är 13 st per nummer, så blir utgiften per nummer 83 300 kr och ca 6400 kr per artikel.

Hm, rätt mycket pengar för artiklar som är mycket korta och knappast har avancerat innehåll. Undra, sa flundra, vad det blir för peng per…tecken? Vi kollade.

Senaste numret innehåller 13 artiklar som totalt har 35 615 tecken. Det blir alltså 2,3 kr/tecken. Tro oss när vi påstår att det är riktigt j-a bra betalt. Men videos då? Jo, två sådana fanns med. En intervju med Stina Haglund och en med två butiksägare. Båda är sådana till beskaffenhet att de enkelt spelas in, klipps och färdigställs på en arbetsdag. Låt oss vara snäll och räkna med två arbetsdagar för videoklippen, till en kostnad om 500 kr/h. Deras produktionskostnad skulle då vara 8000 kr. Om vi räknar bort dessa pengar från utgiften per nummer av Evolve – som vi fick till 83 300 kr – så återstår 75 300 kr för ren textproduktion. Då får vi en kostnad om 2,11 kr/tecken. Fortfarande riktigt j-a bra betalt.

Det här blogginlägget har 9325 tecken, exklusive sammanfattning och rubrik. Det har tagit ungefär 4 h att skapa, inklusive research och mailkorrespondens med kommunen. Skulle vi få 2,11 kr/tecken skulle det bli 19 676 kr. Bara för detta blogginlägg. En nätt timpeng på 4919 kr/h.

Drömma kan man. Vår lott är förstås noll kronor. Men vi finner ro i att vi är en finne i röven på socialkleptokrater och saknar all typ av fjäskig inställsamhet i akt och mening att gynna den egna plånboken.

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!