5 juli, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Det du inte anses behöva veta

Stina Haglund ger sig in i kulturhusdebatten meddelar Örnsköldsviks Allehanda.

Vem? – kanske du undrar.

Vet du inte det? Stina Haglund är ordförande för Företagarna Örnsköldsvik. Nej, självklart vet du inte det. Ordförandeskapet där är lika spännande som pissljummet, strävt dagsgammalt termoskaffe.

Allehanda skriver:

”Enligt Stina Haglund har kulturhusdebatten vinklats till att bara handla om ett kulturhus för 300 miljoner kronor. Hon anser att frågan är betydligt större än så.

– Jag brinner verkligen för det här. Men det gäller inte bara en fysisk byggnad. Vi måste lyfta debatten och ha en öppen diskussion om vilken typ av stad vi vill vara, säger Stina Haglund, ordförande i Företagarna i Örnsköldsvik.

2010 till 2014 arbetade Stina Haglund som finansieringschef när Umeå var kulturhuvudstad 2014. Ett arbete som gav henne lärdomar i hur en stad kan arbeta med kultur på ett bredare sätt.

– De har sett vinsten med kulturdriven utveckling.

– Västernorrland satsar för lite på detta och jag tror att det är helt avgörande för om folk vill bo i Örnsköldsvik. Det gör mig känslomässigt besviken att vi inte har kommit längre.”

Stina Haglund vill ha kulturdriven utveckling. Och du ska betala den.

Vad är det då du kära läsare inte anses behöva veta, när du tar del av Stina Haglunds åsikter?

Stina Haglund är kommundirektör Magnus Haglunds fru. 

Kommundirektören är kommunens högste tjänsteman. Motsvarigheten till aktiebolagets VD eller verkets generaldirektör. Den styrelse som tillsätter honom är det socialdemokratiska politiska styret med Glenn Nordlund i spetsen. Kommundirektör Haglund må vara opolitisk tjänsteman, men är allt annat än opartisk i kulturhusfrågan. Han gör som husse säger. 

Normala företagarorganisationer brukar företräda den ekonomiskt liberala uppfattningen att medborgarna inte skall beskattas för att kulturhus skall byggas. Men inte så hos Företagarna Örnsköldsvik.

Vi återkommer både till den organisationen och paret Haglund.

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!