16 juli, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Kommunalisering av föreningslivet, del 5: Ådalen farväl, eller Drömmen om Playa Del Gullvik

I första delen av denna serie, skrev vi om det av byråkrater påhittade namnet ”Nätradalen”. Vi nämnde också som hastigast att även namnet ”Höga Kusten” är påhittat av byråkrater.

En absolut sanning är detta: när nya namn hittas på, så trängs gamla undan och faller i glömska.

Det är därför inte utan intresse av vem, vilka eller hur och varför, nya namn skapas:

Å ena sidan kan namn växa underifrån. Allmogen skapar och tar under en generation, eller fler, i bruk en sedvänja, som sedan kan sträcka sig över mansåldrar. Ja, över flera sekel. Ett bruk som går i arv. Som präglar en plats, betyder något och har en historia som hedrar våra förfäder.

Å andra sidan kan namn skapas av byråkrater i en hänsynslös kulturrevolutionär anda. Liksom gammal träbebyggelse kunde rivas till förmån för själlösa torg med konsumbutik och folkets hus.

Örnsköldsviks Allehanda bjuder idag på ett perfekt exempel på hur denna språkliga förändring påtvingad ovanifrån fortsätter. Mia Karlsson, anställd på företaget Höga Kusten Turism (HKT), fyller 50 år och får en liten artikel i tidningen (nätupplagan). HKT ägs av en ekonomisk förening vid namn Höga Kusten Turistföretagare Ekonomisk Förening och dyker allt som oftast upp i par med det kommunalt ägda Höga Kusten Destinationsutveckling (HKD). Det senare ägs av kommunerna Örnsköldsvik, Kramfors, Härnösand och Sollefteå. Vid rodret sitter f.d. Modo-spelaren Peter Holmqvist. Ännu en hockeyspelare i det kommunala smöret.

Mia Karlsson säger:

Mia Karlsson önskar dock att fler i inlandet profilerar varumärket Höga Kusten.

Många i inlandet har problem att associera sig med Höga Kusten. Men vi måste tänka om, inte prata om Ådalen utan Höga Kusten nu när vi har ett sådant starkt varumärke. Ta sjukhuset till exempel, säg att vi rekryterar till sjukhus i Höga Kusten istället, ibland måste man vara smart.”

Man måste alltså vara smart. Men bara ibland. Och det är tydligen smart att förpassa namnet ”Ådalen” till historiens gömmor och vrår.

Den geografiskt bevandrade noterar förstås att det är Ångermanlands kommuner som äger HKD. Men namnet är ”Höga Kusten…”. Både HKD och HKT – offentligt och näringsliv i samverkan enligt modern EU-bidragsnorm – gör sitt bästa för att kleta namnet ”Höga Kusten” på hela landskapet. Ja, t.o.m. så långt in i landet som Sollefteå kommun.

HKT tog under perioden 2014-2016 emot ungefär 3 miljoner kr i bidrag från skattebetalarna. Utbetalare var de ångermanländska kommunerna samt Länsstyrelsen. När det gäller det helt skattefinansierade HKD, så har bara Örnsköldsviks kommun petat in 9 miljoner kr under de två åren 2015-2016. Tillkommer 9,7 miljoner kr från de övriga kommunerna och Länsstyrelsen. För att finansiera HKD lade man ned de traditionella turistbyråerna. Både kommunalrådet Glenn Nordlund (S) och oppositionsrådet Anna-Britta ”den stora tystnaden” Åkerlind sitter i styrelsen för HKD.

Ut med det gamla. In med det nya. För snöd ekonomisk vinnings skull begår man våld på vår historia. Både de nu levande och de som lämnat oss, skall ledas in i ett nytt landskap. Allt för att campingägare skall få sälja glasspinnar. Det är så djupt osmakligt alltihop och knappast en väg framåt för ett landskap och ett folk som famlar och trevar efter en försörjningslösning i det postindustriella samhället.

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!