Humanistiska nämnden ansvarar framförallt för frågor som ryms inom socialtjänstens verksamhetsområde. Tidigare ordförande var kommunstyrelsens vice ordförande Carolina Sondell, tillika arbetarekommunens ordförande. Då hon nu befordrats till kommunalråd, behöver en ny ordförande utses.
Alltihop startat av att det tidigare kommunalrådet Anna-Belle Strömberg – regionrådet Glenn Nordlunds syster – blev upphöjd till riksdagsledamot, då hon var ersättare till riksdagen och en ordinarie ledamot hoppade av.
Valet av ny ordförande till humanistiska nämnden faller på Zenitha Nordfjell. Nedan bild är tagen från Socialdemokraterna Örnsköldsviks facebooksida.

Zenitha Nordfjell är idag ledamot i fullmäktige och vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Det är samma nämnd som hon var påtänkt att bli ordförande för efter valet 2014. Då snuvades hon på den rollen av Anna Sundberg, efter att kritik framfördes om att Zenitha Nordfjell skulle gå direkt från att vara försörjd av sjuka kassan, till att bli fullt arbetsför som nämndsordförande. Numera pensionerade Allehandajournalisten Ulf Häggqvist skrev så här:
”Zenitha Nordfjell nominerades i tisdags av Socialdemokraterna till uppdraget som ordförande i kultur- och fritidsnämnden efter valet.
Ett uppdrag som hon därmed kommer att få – S har inte förlorat ett kommunalval i Örnsköldsvik sedan storkommunen bildades 1971.
En nämndsordförande är heltidsarvoderad. Leif Lindholm är ordförande i kultur- och fritid i dag och det ger honom drygt 30 000 kronor i månaden. Andra ersättningar tillkommer och arvodet skrivs årligen upp.
Zenitha Nordfjell är 42 år och har varit sjuk sedan runt millennieskiftet.
Under flera år har hon drivit en kamp mot Försäkringskassan för att få sjukersättning (tidigare sjukpension) till tre fjärdedelar, vilket kassan sagt nej till.
Hon har med andra ord hävdat att hon bara kan jobba till en fjärdedel och haft stöd för det bland annat i läkarintyg.
Så sent som i oktober 2013 fick hon avslag i Förvaltningsrätten på en överklagan av ett beslut i Försäkringskassan.
Zenitha Nordfjell har bland annat sagt att hon inte klarar att arbeta på Samhall eller ha en lönebidragsanställning och att hon “blir blockerad inombords av många intryck”.”
(Vi kan tyvärr inte länka artikeln då den – liksom många andra – verkar ha försvunnit när Allehandas nya sitelayout togs i bruk idag)
Tryck i den pennan då och där. Vilket det väl visserligen inte var jämt, men jämfört med hur Allehanda är idag, så är skillnaden enorm.
Det vi funderar på är vad som gör att Zenitha åter nomineras till ett heltidsarvoderat uppdrag. Uppenbart har hon en belastande historia och bevisligen kan den dras fram likt en kanin ur en hatt, som vi gör ovan. Och det är något som partierna alltid vill undvika om det går.
Vi ser två möjligheter till nomineringen:
Den första är att man saknar folk. Allt färre sympatisörer vill fronta S i Örnsköldsvik, helt enkelt. Länge var partiet normen för allt politiskt liv, en slags neutralledare eller jordplan. Så är inte fallet idag och efter valet 2022 kommer det vara ännu mindre så.
Det andra är att Zenithas son Emil Nordfjell – tidigare ordförande i SSU Örnsköldsvik – verkar göra politisk karriär i SSU som anställd tjänsteman. Ett val vi förstås beklagar, men samtidigt noterar vi att han ger intryck av att besitta politisk skicklighet. Det är sannolikt att den karriären inte kommer att stoppa vid SSU. Och sådant släktskap älskar man i partiet.
(Örnsköldsviks kommun har förmodligen flest heltidsarvoderade kommunpolitiker per capita av alla Sveriges kommuner. Se inlägget Grotesk överrepresentation av heltidsarvoderade politiker i Öviks kommun)
Ack ja, ack ja. För sjuk för att kunna arbeta i sitt yrke, bara ca 1,25 arbetsdag/ vecka, eller med andra ord 10 timmar i vecka, men arbeta som heltidsarvoderad politiker går alldeles utmärkt. Arbetsskygg är väl det första ord som faller fram?
Eller är det den lönen och statusen som avgör valet? Eget kontor på förvaltningen där du kan stänga in dig,koppla upp dig, ge dig ut på nätet, surfa och fritt disponera din arbetsdag. Absolut ingen koll på vad du sysslar med. Är det inte det som lockar, så säg?
Att lägga sig vid den kommunala mat-hon och ” bli försörjd av oss” som f d kommunalrådet John (S) Norberg en gång uttryckte sig om lärarpersonal, det verkar vara en mycket framkomlig väg för socialdemokrater som inte vill eller kan arbeta mer än till en fjärdedel av veckans tid.Men nu med heltidslön.
Den politiska S-familjen sörjer väl för de sina. Du och jag betalar deras välfärd via vår skattsedel. Ännu en politisk drönare som nått sina drömmars mål. “Bli försörjd tå ass”
Vi gratulerar.
Lever vi i en skendemokrati eller… Har inte medborgarna något inflytande alls?? En arbetsskygg individ som inte kan jobba och helt plötsligt blir så frisk att kunna jobba heltid med hög lön. Något måste kunna göras för att stoppa detta bedrägeri. Upp till kamp för att få ett systemskifte i Örnsköldsvik och rensa ut.