I förra avsnittet i vår serie om kommunalisering av föreningslivet, introducerade vi CESAM. Ett koncept som av kommunens landsbygdsutvecklare Lena Lindström påstås vara förlaga och inspiration till Bygdsam. För det senare anges att samverkan mellan kommun, föreningsliv och näringsliv är centralt.
CESAM är en förkortning för centrum i samverkan. Men ingen förening med det namnet finns. Inte heller finns CESAM som organisation i någon annan form eller under detta namn. Istället är CESAM endast ett ”arbetsnamn” eller möjligen ett projektnamn på ett evighetsprojekt. Ty bakom CESAM finns aktiebolaget Centrumlyftet i Örnsköldsvik. Bolaget ägs till 40% av kommunen, 20% av Centrumföreningen och resterande av diverse fastighetsägare i kommunen. För mer detaljer hänvisar vi till förra avsnittet.
Vi lovade återkomma med uppgifter om CESAM:s medlemsmatrikel, vad CESAM fakturerat kommunen och ett s.k. ”event” som CESAM arrangerat. Låt oss i detta avsnitt tittat på eventet.
Det är ”Handelsgalan”.
Evenemanget har en egen hemsida. Där står att läsa:
”Cesam och Örnsköldsvik Handel presenterar stolt Handelsgalan: Årets galakväll för alla som arbetar inom handeln i Örnsköldsvik.
På galan får vi chans lyfta fram de säljare, frisörer, butiker & ledare som är Öviksbornas favoriter och på så vis skapa fokus på den lokala handeln.”
Här fås läsaren att tro att det faktiskt är den s.k. handeln själva som arrangerar. Men under rubriken ”kontakta oss” noterar den uppmärksamme att kontaktuppgifterna är CESAM:s. Och CESAM verkar (se förra avsnittet) helt kontrollerat av kommunen. Kan det vara så att Handelsgalan i praktiken arrangeras av…kommunen?
I Örnsköldsviks Allehanda skriver man 20161011:
”Under hösten har arrangörerna tagit emot förslag till nomineringar – och intresset överträffade alla förväntningar.
– Vi har fått 836 nomineringar! Det är ganska mäktigt och stort, säger Elvy Söderström, tidigare kommunalråd och ordförande i juryn för Handelsgalan.”
Elvy Söderström… Ordförande i juryn för Handelsgalan. Lite som att låta någon ur ledarskiktet på Svenskt Näringsliv kora årets medarbetare bland kommunens anställda. Det skaver och Elvys inblandning är en första ledtråd till att något är konstigt här.
Nästa får vi om vi tittar på de närmast exhibitionistiska bilder på gästerna, som återfinns från Handelsgalan 2016 och 2017 på evenemangets hemsida:
Kommundirektören Magnus Haglund med fru Stina Haglund. Hmm. Vad har han med handeln i Örnsköldsvik att göra?
Ett gäng från kommunens Tillväxtenhet och Näringslivsenhet, samt kommundirektören. Syns gör Fredrik Holmgren, näringslivschef, Vanja Östman, tillväxtchef, Helén Sahlin, kommunikationschef, Lena Lindström, landsbygdsutvecklare och några andra ansikten från näringslivsenheten. Alla förstås mycket viktiga för handeln i Örnsköldsvik. Särskilt noterar vi att kommunens eventansvarig – för en sådan måste förstås finnas i den kommunala förvaltningen och då på näringslivsenheten – Lars Söderlind finns med (i centrum av bilden). Han är Örnsköldsviks egen melodifestivalgeneral och vi återkommer till honom i ett senare avsnitt om melodifestivalen.
Man kan undra om de är där som privatpersoner eller i tjänsten? Och är detta evenemang öppet för allmogen eller är det ett slutet sällskap?
Låt oss sluta tramsa och gå rakt på sak: det är du skattebetalare som är med och betalar för detta kalas. Ja, du betalar för att Lena Lindström och kommundirektören med hustru skall kunna käka snittar på ett evenemang som ger sken av att vara handelns eget.
Nedan ses den faktura om 100 000 kr som är kommunens direkta betalning till CESAM för att stödja detta spektakel år 2016.
Ännu en gång ser vi hur kommunen är den ekonomiska garanten för något som ges sken av att vara föreningslivets angelägenhet. Socialister leker butik. Du betalar.
Det finns minst ett till sådant här evenemang. Vi återkommer till det.
Fler inlägg
Tips: Jan Blomgren om utbyggnaden av energiproduktion
Salusand
Tankar om bostadsbyggande utan befolkningstillväxt