Sågverksmagnaten Sven-Ivar Marcussons dotter Jennie leker företagare på Ulvön. Född med silversked i mun är det inte lätt att finna en egen väg i tillvaron. Eller kanske snarare: det är svårt att få den valda vägen att gå med vinst. Ty hotellet, som organiseras under bolaget Högland Invest, visar idel röda siffror under många års tid:
Nu finns dock en liten, liten vinst att visa upp. 2016 blev den 433 tusen kr på knappt 16 miljoner kr i omsättning. Med tanke på att de senaste 10 årens ackumulerade rörelseresultat är -12,6 miljoner kr, så framstår den vinsten som en stor prestation. Dock kommer det i den takten att ta 29 år innan bolaget är tillbaka där man startade. Vi må säga att Jennie har en tålmodig far.
Nu är Jennie Marcusson på krigsstigen. Hennes och bolagets problem är transporter. Sålunda går hon ut i en liten PR-kampanj för att få kommunen att dansa efter hennes pipa. Örnsköldsviks Allehanda blir den lydiga budbäraren och skriver 20180125:
”I december 2017 tvingades Ulvö Hotell ställa in ett bokat julbord på grund av att den båt som skulle ta gästerna till Ulvön blev obrukbar.
Och den hjälp som Öviks Hamn och Logistik brukar kunna ställa upp med, den stod inte till buds i december förra året.
Det inställda julbordet, som innebar att många gäster fick tänka om gällande måltiden den kvällen, ledde till att Ulvö Hotells ägare och vd, Jennie Marcusson reagerade starkt.
Marcusson sa att hon skämdes över att inte kunna bjuda till bords som vanligt.”
Ve och fasa! Ett inställt julbord. Ska tänkande människor förväntas ta sådan här journalistik på allvar? Artikeln fortsätter:
”Som ytterligare en följd av det som inträffade i december hölls på torsdagen ett möte där rubriken var Ulvöns framtid.
Jennie Marcusson hade bjudit in bland andra näringsidkare på Ulvön, och kommunens näringslivschef Fredrik Holmgren och Christer Ögren vd på Öviks Hamn och Logistik.
Marcusson sa inledningsvis att hon inte satt på mötet för att hon var negativ, utan för att hon var positiv och ville verka för öns bästa.
– Jag är liten på jorden men stor på ön. Det måste till ett antal förändringar och förbättringar för att vi ska överleva långsiktigt.
– Det har varit tufft ända sedan vi tog över hotellet för tio år sedan. Förra året var det första vi gjorde vinst. Om vi tvingas stänga på vintern så får det konsekvenser för Ulvön och för Örnsköldsvik och för Höga Kusten.”
Liten på jorden men stor på ön… Du som läser det här är förmodligen liten på jorden och saknar helt och hållet en ö. Vi fortsätter:
”Jennie Marcusson var tydlig och sa att hon inte är beredd att investera en enda krona om hon inte får signaler om förändringar till det bättre.
På mötet talades det inte enbart om båtförbindelsen med Ulvön – det pratades om bostäder, fiberinstallation, sophämtning och en del annat också – men hela tiden föll resonemangen tillbaka på båttrafiken.
Christer Ögren ställde frågan till sig själv om varför turtätheten inte är större mellan Ulvön och Köpmanholmen.
– Det har med marknaden att göra. Att utöka till dubbelturer dagligen skulle kosta mellan 1 och 1,5 miljoner kronor per år.
En kostnad som Ögren tror att Trafikverket kommer att säga ja till vid ett styrelsemöte under våren eller försommaren.
– Min förhoppning är att ett positivt besked ska finnas senast vid midsommar. Det blir en kostnad för utökningen, men jag kanske kan spara på andra poster, sa Christer Ögren.”
Jennie Marcusson tänker inte investera en enda krona om inte skattebetalarnas börs öppnas till hennes fördel. Ett direkt hot alltså. Tror vi kommunens politiska styre och förvaltning kommer att syna det hotet? D.v.s. säga: ”nähä, skit i det då”? Vi tvivlar och fortsätter:
”En dubbeltur innebär att MF Ulvön startar sin arbetsdag på ön tidigt på morgonen. Två gånger anländer MF Ulvön till Köpmanholmen, innan det är dags för sista turen – ut till ön sent på eftermiddagen.
– Om vi skulle satsa på att köra ännu mer, med dubbla båtar, så kommer vi upp i en kostnadsökning på omkring 10 miljoner, sa Ögren.
Dagens kostnad ligger på 17 miljoner. Cirka 4 miljoner står brukarna för; resterande delar tar Trafikverket och kommunen enligt fördelningen 80/20.”
Så kom det. Den trista verkligheten i detta patetiska skådespel. 17 miljoner kr för att hålla dagens turtrafik till Ulvön igång. Föreslagen turutökning ger en ökad utgift på 1-1,5 miljoner kr. Skulle Jennie Marcusson få som hon vill så ska skattebetalarna hosta upp uppemot 10 miljoner kr ytterligare. Hasse Tavér på Örnsköldsviks Allehanda ställer som vanligt inte en, enda jävla kritisk fråga. I stort sett ren och skär kafkajournalistik.
Det finns 39 personer skrivna på Ulvön som är över 15 år. Av dessa är fler än hälften +60 år gamla. Antalet hushåll är färre än 30, då flera personer delar hushåll. På detta underlag håller man igång en bilfärja i trafik året runt. På vintern vill Jennie Marcusson att denna bilfärja ska köra ut julbordsgäster till hennes hotell. Slår man ut färjekostnaden på 30 hushåll, så blir det en halv miljon kr per hushåll, för att ge perspektiv på saken. Nu transporterar färjan naturligtvis inte bara bofasta, utan förstås även besökare och turister. Men, besökarna är inte beroende av en dyr bilfärja. Skulle transporten handla om personer endast, kunde betydligt mindre och billigare båtar användas under isfri turistsäsong.
Artikeln fortsätter:
”Utökningen med upp till hundra turer under lågsäsong – höst och vår – gladde Jennie Marcusson.
Men nöjd var hon inte.
– Ulvön ska vara en bra plats att bo på. För tio år sedan trodde jag inte att det skulle falla på att folk inte kan ta sig ut till ön.
– Hur öppen ska vägen vara till Ulvön? Det här är en stor fråga som rör bostäder och arbetskraft också, fortsatte Marcusson.
Mötet avslutades med ett beslut om att bjuda in det kommunala moderbolaget Rodret, och politiken i samtalen om Ulvöns framtid.
– Om vi på ön har en bild som inte delas av någon annan så vill vi veta det, säger Jennie Marcusson.”
Det finns en knorr på det här. En ekonomisk knorr. Tur och retur kostar resan Köpmanholmen-Ulvön 150 kr. Resstatistik från det kommunala bolaget Hamn&Logistik visar att totala antalet enkelresor var knappt 48 000 st under hela 2017. D.v.s. ungefär 24 000 ToR-resor. Av dessa utfördes ca 13 500 st under perioden jun-aug.
Vi vet från artikeln ovan att endast 4 av 17 miljoner kr är biljettintäkter och andra kommersiella intäkter. Resterande 13 miljoner kr av omsättningen är skattepengar. Vad får vi om vi slår ut dessa 13 miljoner på 24 000 ToR-resor? 542 kr.
Vad betyder det? Jo, när du löser en ToR-biljett till Ulvön så betalar du 150 kr. Sen skjuter skattebetalarna till 540 kr ytterligare.
Det är i denna situation Jennie Marcusson vill öka turtätheten, med påförda kostnader om 10 miljoner kr. Allt för att gästerna skall ramla in på hennes hotell. Notera här nu att hotellverksamheten omsätter redan idag mindre än transportomsättningen till och från ön.
Vi förutspår att nästa möte kommer att involvera politiker och att då kommer sossen Agneta Alenius Madsen dyka upp. Den socialistiske landsbygdsrepresentanten i partiet i Övik. Hon som flyger under radarn som föreningslivsmänniska, men som mer än något annat är partiboksinnehavare och Glenn Nordlunds förtrogne…tillika bosatt på Ulvön med clownen Ruben Madsen. Vi förutspår också att Ulvö Kapellags ordförande kommer synas i spåren av Jennie Marcussons PR-initiativ – 7:ans VD Ulf ”Boa” Eklund.
Staten och kapitalet sjöng Thåström. I Övik är det kommunen och kapitalet som gäller. Du betalar.
Fler inlägg
Ofri folkbildning – någon annan betalar
Pride och profeten
En tur till stan