[Sammanfattning: LEADER beviljar Bygdsam Nätradalen bidrag om flera hundra tusen kr. Lena Lindström, “landsbygdsutvecklare” på kommunen, är upphovsman till Bygdsam-konceptet…men sitter även i LEADER Höga Kustens styrelse. Hon deltar därmed i beslut att bevilja sitt eget skötebarn bidrag. Det första man gör är att förlänga och/eller utöka anställningen för Bygdsam Nätradalens “verksamhetsledare”. ]
Vi har skrivit om LEADER tidigare. Den fantastiska EU-konstruktionen, som fogar samman ideella föreningar, näringsliv och offentlig sektor till anslagsbeslutande regional enhet. Vi har också sett att det ideella representeras av politiker, snarare än starka individer ur ett livaktigt föreningsliv, näringslivets representanter tillhör inget egentligt näringsliv och offentlig sektor är inget annat än kommunala byråkrater (trots att offentlig sektor är mycket mer än bara kommunförvaltningar). Riktiga företagare lyser med sin frånvaro. Representanter från verkligen livaktiga ideella föreningar likaså. Och den offentliga sektorn är liktydig med kommunal kontroll.
Låt oss exemplifiera med sittande styrelse i LEADER Höga Kusten. Föreningen omfattar kommunerna Örnsköldsviks, Härnösand, Kramfors och Sollefteå. Nedan följer representanterna från respektive kommun.
Härnösand.
Ideell sektor – Jonny Lundin. Centerpartistisk politiker. Toppnamn på kommunlistan 2014. Toppnamn i regionvalet 2018.
Näringsliv – Caroline Jonsson. Styrelsemedlem i ”Näringsliv i Härnösand Ekonomisk förening” där hon representerar LRF. Alltså är hon helt och hållet i koppel av Jonny Lundin.
Offentlig sektor – Henrik Olsson. Tjänsteman på Härnösands kommun; kommunstyrelseförvaltningen.
Kramfors
Ideell sektor – Lennart Ramström. Synes vara en verklig föreningslivsmänniska med kulturbevarande patos.
Näringsliv – Pernilla Söderlind. VD för ett företag som inte varit aktivt på många år. Företaget har sitt säte i Göteborg.
Offentlig sektor – Andreas Gylling. ”Utvecklingssekreterare” på Kramfors kommun.
Sollefteå
Ideell sektor – Roger Johansson. Styrelseledamot i ”Lokal utveckling Sollefteåbygden”. Ordförande för ”Junsele Byalagsforum”.
Näringsliv – Marianne Hansson. Även hon styrelseledamot i ”Lokal utveckling Sollefteåbygden”. Där anges hon representera Medborgarkooperativet Edsele friskola. Föredömlig insats. Men det har mer med föreningsliv att göra än det privata näringslivet.
Offentlig sektor – Helena Eriksson. Tjänsteman på kommunen, ”inflyttarservice/näringslivsutvecklare”.
Örnsköldsvik
Ideell sektor – Agnetha Alenius Madsen. Henne har vi stött på tidigare. Hon är socialdemokraternas landsbygdsalibi i Örnsköldsvik. Saluförs som föreningslivsmänniska och företagare, men är i själva verket sossepolitiker.
Näringsliv – Åsa Ringlöv. Låtsasföretagare som knappast fakturerat annat än Örnsköldsviks kommun. Tillika anställd i ”Företagarna Örnsköldsvik”. Ni vet, där kommundirektören Magnus Haglunds fru Stina är ordförande. Såpigt värre.
Offentlig sektor – Lena Lindström. ”Landsbygdsutvecklare” på Örnsköldsviks kommun.
Övergripande
(Regionala representanter)
Ideell sektor – Ellen Forsberg. Västernorrlands Idrottsförbund.
Näringsliv – Peter Sundström LRF.
Offentlig sektor – Peter Sagebro. Landstinget Västernorrland Regional Utveckling.
Fram träder ett mönster:
De människor som skall representera ideell sektor är antingen maskerade politiker från S eller C, eller färgstarka personligheter ur föreningslivet. Men, i det senare fallet representerar de inte livaktiga, större föreningar. Här hittar vi inte representanter från Svenska Jägareförbundet, Naturskyddsföreningen, nykterhetsrörelsen eller liknande, vilka faktiskt har viss relevans och spridning i samhället. Nej, istället väljer man omtyckta, lokala personligheter – utan maktbas. På ytan ser det bra ut, men där finns ingen substans egentligen.
Vidare saknas här helt riktiga företagare. Vilken ICA-handlare som helst skulle skänka mer seriositet till LEADER-upplägget än personerna ovan, vilka endast med tveksamhet kan kallas företagare och vissa fall är anställda och representerar andra ägare och intressen.
Representanterna från offentlig sektor i respektive kommun, är undantagslöst kommunala byråkrater kontrollerade av det lokala politiska S-styret.
De tre regionala representanterna följer nära nog samma mönster. Näringslivet utgörs av LRF-anställd och offentlig sektor av tjänsteman på den delen av Landstinget Västernorrland som delar ut regionalt utvecklingsstöd. Vilka beslutar var de pengarna skall gå? Politikerna i Landstinget. Möjligen avviker Ellen Forsberg genom att representera en förening – Riksidrottsförbundet – som verkligen är omfattande och levande.
Vi vet från tidigare inlägg att Lena Lindström suttit med i LEADER Höga Kusten och deltagit i beslut om att bevilja anslagspengar till kommunala projekt hon själv ansvarar för i kommunen: ”Bygd och Stad i Balans”. Deltog i beslutet gjorde även LEADER-styrelseledamot Åsa Ringlöw. I LEADER-föreningens valberedning satt Ann Holst. Både Ringlöw och Holst fakturerade sedan projektet i egenskap av externt anlitade konsulter. Det lär ha varit Lena Lindström som attesterade fakturorna.
Nu har det hänt igen, kan man säga. BYGDSAM är Lena Lindströms skapelse. Vi har skrivit om det tidigare och då i sammanhanget ”Kommunalisering av föreningslivet”. Konceptet liknar LEADER – föreningsliv, näringsliv och kommun skall samverka. I själva verket är det endast ett smutsigt, socialdemokratiskt, sätt att dels äska bidragspengar från region/stat/EU, dels kontrollera föreningslivet (något näringsliv i BYGDSAM går det inte att hitta närvaro av – riktiga företag lyser som vanligt med sin frånvaro). Att kontrollera föreningslivet, framförallt genom att styra riktning och storlek på bidragsflödet från kommunen, har stort politiskt värde. Det ger S en möjlighet att upprätthålla och sprida en socialdemokratisk berättelse och narrativ i bygderna, vidmakthålla social kontroll och verka för fortsatt stigmatisering av de som öppet gör uppror mot partiet. På detta sätt får man lydiga hembygdsföreningar, idrottsklubbar, m.fl. att arbeta i sin tjänst. Inte sällan samtidigt som föreningslivets gräsrötter ingenting av sammanhanget förstår.
Vi kommer följa upp detta blogginlägg med ett som går in i detalj på BYGDSAM Nätradalen. För denna gång vill vi peka just på kopplingen LEADER-BYGDSAM-Lena Lindström.
Vad är det då som har hänt? Jo, LEADER har anslagit pengar till BYGDSAM Nätradalen. Lena Lindström har återigen deltagit i beslut att ge ett av sina skötebarn pengar.
Så här beskriver LEADER projektet som beviljats ekonomiska medel:
”LOKAL UTVECKLING I NÄTRADALEN, HIGH COAST ART VALLEY
Redan idag finns det 26 konstverk som utsmyckar Nätradalen (High Coast Art Valley) och fler kommer det att bli, tack vare en större privat donation som tillfallit bygden. Nu vill Bygdsam Nätradalen växla upp effekterna av donationen genom en stor satsning på kulturturism där konstverken står i fokus.
Bygdsam Nätradalen är en samverkansorganisation där företagare, föreningar och kommunen samverkar. Målet för projektet High Coast Art Valley är att bygden ska bli ett intressant och självklart besöksmål inom kultur, natur och friluftsliv. Man vill göra detta genom att skapa en tjänste- och utbudskatalog som samlar befintliga och nya affärsidéer. Sammanställningen blir ett levande dokument för affärsutveckling inom projektet. Målet är också att skapa en ökad samsyn och kompetens kring besöksnäringen och att öka intresset för att utveckla kommersiella varor och tjänster.
Projektet siktar på att minst två företag skapas, samt att utveckla Näske Residens Tolfhamn. Residensen befinner sig i framlidne konstnärens Malte Nyberg XII fastighet i Näske och innehåller en ateljé, landets sannolikt första ungdomskulturresidens, ett vandrarhem i konstmiljö samt en konstscen i form av en vandrings- och upplevelseramp.
Samarbetspartners i projektet är lokala föreningar, företagare och experter inom besöksnäring. Även högre konstnärliga utbildningar ses som en självklar partner.”
Ovan är förstås rent och skärt flum.
Lena Lindströms ena skinka sitter på stol i Leader och beslutar där att ge bidragspengar till sin andra skinkohalvas skötebarn Bygdsam Nätradalen. ”Fräscht” som man sa på 80-talet.
Malte Nyberg var en frifräsare. Kunde han idag göra sin stämma hörd och yttra sig över att socialdemokraternas handgångna byråkrater utnyttjar hans livsgärning för att söka bidrag hos stat och EU, skulle han förmodligen be dem dra åt helvete.
Många kommuninvånare känner nog till Nätterlunds konst. De flesta p.g.a. konstens fulhet, är det lätt att tro. Det är Nätterlunds konst som någon byråkrat förvandlat till ”High Coast Art Valley”. Tänk att det går att baxa ett så fruktansvärt idiotiskt uttryck, dessutom på engelska, hela vägen dit det nu kommit – utan att någon protesterar och drar i bromsen. Den strävsamme och tillsynes mycket ensamma Jonas Nätterlund, efterlämnade 24 miljoner kr i aktier och värdepapper. Hans yttersta vilja var att arvet efter honom skulle användas till en stiftelse, med uppdraget ”inköp av konst och skulpturer för utsmyckning av offentliga platser och lokaler”. Eftersom Jonas Nätterlund gör skillnad på ”konst” och ”skulpturer”, samt uttryckligen anger offentliga platser och lokaler, är det inte orimligt att tolka hans ord på följande sätt: avsikten var inköp av tavlor respektive skulpturer, för placering i offentliga lokaler eller platser. Med det senare skall nog förstås torg och liknande traditionella uppställningsplatser för skulpturer och statyer.
Vi tittar i ett senare inlägg på hur man förvaltat Jonas Nätterlunds arv och sista vilja. I detta nöjer vi oss med att skriva: till största del genom att köpa in modernistisk skit och inte sällan placera denna på helt öde platser.
Hur mycket pengar är det då Bygdsam Nätradalen får? Svar:
Projektstöd från EU och staten: 597 944 SEK
Regional finansiering: 205 264 SEK
Privat finansiering: 89 245 SEK
Här framgår vad man ska använda pengarna till. Några citat:
”Planerna på ett kulturresidens med vandrarhem i konstnären Malte Nybergs gamla hus och ateljé “Tolfhamn” i Näske har gått in i en ny fas. Nu drivs projektet av Bygdsam och en nyanställd verksamhetsledare. …[]…
Det är fortfarande långt ifrån klart när de storslagna planerna kan förverkligas. Framför allt hänger det på att kommunen går in med mer pengar. …[]…
Det som gett projektet ny kraft är att det nu drivs via Bygdsam Nätradalen, den nya samverkan mellan företag och föreningar i området och kommunen.
Bygdsam fick i mars nära 900 000 kronor till ett treårigt Leader-projekt för att utveckla besöksnäringen i Nätra. De har därför nu kunnat anställa en verksamhetsledare som kan jobba med de här frågorna, och inte minst Tolfhamn. …[]…
Sofie Holmgren är verksamhetsledaren, och hon tror mycket på Tolfhamn. ”
Sofie Holmgren är Lena Lindströms protegé. Tidigare anställd på deltid i Bygdsam via den årliga bidragsplåt om 250 000 kr som erhålles från kommunen. När stålar nu rinner till från LEADER Höga Kusten, genom Lena Lindströms inflytande, så blir första åtgärden att trygga protegéns fortsatta anställning. Kanske är den nu utökad till heltid.
Alltihop är ett stort (bidrags)skojeri. Och Lena Lindströms inblandning är ett praktexempel på jäv. Bidragsskojeriets högkvarter är den s.k. “Näringslivsenheten” på kommunen. Den tittar vi också på i ett framtida inlägg.
Fler inlägg
Pride och profeten
En tur till stan
Glad midsommar! …och några vemodiga rader