10 april, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

SEKAB på 2:a plats i löneligan – som ett dåligt skämt

Vi lovade att fortsätta peta i det öppna såret SEKAB.

Låt oss först snabbt och enkelt rekapitulera fakta i målet:

SEKAB producerar etanol, acetaldehyd och etylacetat. Bolaget utgjorde för runt 10 år sedan drömmen om att Nolaskogs skulle bli ett cellulosans förlovade land, likt guldruschens Klondike. Kommunerna Örnsköldsvik, Skellefteå och Umeå äger idag 70% av SEKAB genom ägarbolaget NEKAB. Öviks andel av NEKAB är knappt 50%. Övriga 30% av SEKAB ägs av Per Carstedt och eventuellt människor i hans omgivning.

Men någon guldrusch blev det inte. Istället lånade bolaget ohemula summor i affärsbanker, med ägarkommunerna som borgenärer. När bolaget höll på att sjunka, sköt Övik till över 200 miljoner kr i ägartillskott.

Idag säger fåntrattarna i kommunhuset att SEKAB är förpackat för försäljning. Det betyder just att alla lån ligger i ägarbolaget NEKAB och inte i själva SEKAB, där den industriella verksamheten finns. På pappret ser SEKAB snyggt och prydligt ut. Ändå vill ingen köpa. NEKAB:s belåning uppgår till svindlande knappt 1 miljard kr.

Öviks kommuns agerande i SEKAB-affären har förmodligen varit brottsligt. Drivande har Elvy ”Katastrofen” Söderström varit. HSB = ”hon som bestämmer”. Någon rättslig prövning har dock aldrig blivit av, vad vi vet. I Sverige kan en imbecill politiker elda upp hundratals miljoner kronor på verksamheter som inte ingår i en kommuns verksamhetsområde – utan konsekvenser för den egna personen.

Och du, de jönsade med i fullmäktige allihop. Kanske försökte någon ta sig ton. Men det blir pipigt när kastrater sjunger i kör.

SEKAB håller näsan över ytan. Det betyder att man går runt. Någon avkastning till kommunen ger inte spektaklet. Och framförallt: om kommunen hade lånat och borgat till andra investeringar – hur hade spenderat kapital då arbetat för medborgarnas fromma? Detta kallas alternativkostnad. Läs gärna om begreppet. Det är mycket viktigt att förstå när en kommuns göranden synas. Förstår man det inte, är man lovligt villebråd när sossarna sätter igång med sitt förvillande pladder.

Till saken: Kreditupplysningsföretaget Creditsafe har gjort en undersökning av löneläget i Västernorrland. Man har för aktiebolag med fler än 50 anställda använt bolagens arbetskraftskostnad för att räkna ut medellönen på respektive bolag. VD- och styrelselöner ingår inte.

Och vilka kliver in på 2:a plats i Övik? SEKAB – med en snittlön på 44 500 kr.

I detta spektakel är du delägare i knappt 35%. Grattis!

SEKAB har 84 anställda enligt senaste kvartalsrapporten. NEKAB:s belåning var vid 2016 års utgång 940 miljoner kr. Så, kom ihåg att när medellönen är 44 500 kr i SEKAB, så är belåningen 11,2 miljoner kr per anställd. Du som är egen företagare förstår direkt vad detta betyder.

Vårt förslag: sänk lönerna i SEKAB så att snittlönen blir 34 500 kr. Då frigörs 10 000 kr per anställd och månad, vilket blir totalt 10 miljoner kr på året. Det skulle åtminstone finansiera en betydande del av räntekostnaden på de där +900 miljoner kronorna som är lånade i Kommuninvest.

Med detta önskar vi en trevlig helg! Prognosen utlovar fantastiskt väder, bortanför socialdemokratisk kontroll. Låt oss ta tillvara på det.

 

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!