Låg lön gör ett yrke oattraktivt, med få undantag.
Låga löner och dålig arbetsmiljö gör det på sikt omöjligt att försörja en sektor med bra personal.
Frågan är om inte vård- och omsorg är på väg dit. Kanske i hela landet, men säkerligen i Övik.
Låt oss börja med att titta på löner. Kommunalarbetaren har en fin funktion på sin sida, där man kan välja yrken och kommun, varpå medellönen presenteras. Siffrorna avser år 2017. Så här ser det ut för Övik i några kategorier:
Barnskötare 23 886 kr/månad
Vårdbiträde 22 685 kr/månad
Personlig assistent 23 125 kr/månad
Skötare 24 350 kr/månad
Städare 22 596 kr/månad
Vilken kille eller tjej lockas av vårdbiträdesyrket med den medellönen? Vi behöver nog inte utveckla det resonemanget.
Varje vårtermin, runt mars månad, så beslutar bildningsnämnden hur gymnasieskolan skall dimensioneras i de olika programmen till påföljande hösttermin. Beslutsdokumentets övre del ser ut så här:
I dokumentet följer sedan en tabell över de olika gymnasieprogrammen. Tabellen visar tre sifferuppgifter för respektive program. Först hur många förstahandssökande det fanns till programmet. Därefter, inom parentes, hur många av dessa som var behöriga. Den tredje siffran är hur många platser kommunen dimensionerar för. Så här ser det ut och observera nu vård- och omsorgsprogrammet som är blåmarkerat:
Vård och omsorg hade endast 23 förstahandssökande och av dessa var ynka 10 behöriga. Kommunen dimensionerar programmet för 30 platser. För att förstå det, tänk på att flera elever kommer att antagas till utbildningen som inte hade den som förstahandsval.
Den här tabellen är inte rolig läsning. Inte bara är det tragiskt att så få väljer vård och omsorg. Det är absurt att kommunen dimensionerar 16 platser på frisörutbildningen. Halva antalet av vård och omsorg – det program som skall suga upp både framtida vårdbiträden likaväl som de elever som vill gå vidare till sjuksköterskeutbildning. Inte en enda behörig förstahandssökande fanns till mark och anläggning. Och bruksorten Övik med sina tre helt dominerande arbetsplatser på den privata sidan i form av Metsää Board, Hägglunds och Domsjöfabrikerna, har bara 6 behöriga förstahandssökande till industritekniska programmet.
Hur många elever går då i åk1 på vård och omsorg? Vi känner inte antalet för höstterminen 2018. Men på Skolverkets hemsida finner vi att läsåret 2017/18 så gick det 19 elever på vård och omsorg åk1 i Övik:
Tro oss när vi påstår detta: våra problem har bara börjat. Ungdomens intresse för vårdyrket är katastrofalt lågt och av goda skäl. Vi skulle alltså behöva höja lönerna för att ha en chans att rekrytera till vård- och omsorgssektorn på längre sikt. Samtidigt finns inte ekonomin hos kommunen att göra just det. Fast i en rävsax.
Fler inlägg
S tar verksamhetspolitisering till en ny nivå – startar ”Vårdanställdas S-förening”
Sjuk sjukvård: siffror och data på bemanningshaveriet
Gästinlägg: Offerkoftorna