I december 2018 beslutade kommunstyrelsen att lämna in en avsiktsförklaring till Riksidrottsförbundet om att ansöka om arrangörskap för “SM-veckan”. Arrangemanget kan man läsa mer om här. Kortfattat är SM-veckan:
“SM-veckan är ett återkommande svenskt multisportarrangemang anordnat av Riksidrottsförbundet (RF) och Sveriges Television (SVT) tillsammans med respektive värdstad.[1] Under det årliga arrangemanget samlas ett flertal olika sporter på samma plats, där man korar svenska mästare i respektive sport. Tävlingarna är öppna för RF:s samtliga specialidrottsförbund (SF; 71 stycken anno 2017[1]).”
Så här står det i kommunstyrelsens protokoll:
Som synes vill socialisterna ha SM-vecka. Bröd och skådespel åt folket.
Enligt samma protokoll så anser Riksidrottsförbundet att kommunen bör ha avsatt en kostnadsram på 5-6 Mkr för evenemanget:
Nu ska saken upp i kommunstyrelsens arbetsutskott idag tisdag, då Riksidrottsförbundet har uppmanat kommunen att lämna in en formell ansökan:
I sin kostnadskalkyl kommer kommunen fram till att kostnaderna kommer att bli 5,5 Mkr. På det förväntar man sig att få 1 Mkr i intäkter och man anger att 1 Mkr av kostnaderna avser åtgärder som kommer att utföras på Skyttis oavsett om SM-veckan blir av eller ej. Sålunda slår kommunen fast att nettokostnaden för evenemanget är 3,5 Mkr.
I år gick SM-veckan av stapeln i Sundsvall och den har avslutats för bara någon vecka sedan. Känner du hur hela Sverige vibrerar av förväntan att få semestra i Sundsvall? Eller känner du som vi – hela saken bara flöt förbi och lämnade inget särskilt intressant efter sig, förutom idrottsresultat för de som intresserar sig för sådant?
Det vi ser framför oss är en god chans att det här evenemanget kommer att hamna precis rätt i tiden när det gäller dålig ekonomi för kommunen. Svångremsåren har precis börjat och de kommer att bli värre. Mycket värre.
Låt oss också tjata lite om begreppet alternativkostnad. Vad skulle vi kunna göra med pengarna istället? 4,5 Mkr skulle kunna säkra en hel del funktion och kvalitet på Skyttis. Eller ge betydande anläggningsbidrag till idrottsklubbar. Amortera på lån. O.s.v.
I goda tider är det rimligt att spendera. Men med full vetskap om att vi går mot kärvare tider – snabbt – så är detta ett rent självskadebeteende. Så är även produktionen av simhallsannex för 90 miljoner kr (ny artikel i Allehanda idag). Nedan en bild från kommunens egna ekonomiska plan, som klart och tydligt visar att kommunen räknar med underskott i finanserna redan 2021. Underskott betyder här att skatteintäkter och statsbidrag inte kommer att räcka till för att täcka verksamhetens nettokostnad.
Det finns också något smått tragiskt med att ha lekledare på kommunens näringslivsavdelning, med uppdrag att se till att diverse arrangemang landar i Övik – melodifestival, O-ringen, SM-veckan, … Var är våra egna evenemang?
En fråga till Granskning Örnsköldsviks läsare: Till vem i den kommunala hierarkin skall jag ställa frågan: Vilka ekonomiska avgångsersättningar utbetalas till avgångna nämndordföranden år 2018? Frågan gäller både avgångsersättningar i form av pensioner som direkta avgångsbelopp.
Jag har ställt denna fråga till: Kommundirektör Magnus Haglund, Kommunalråd Anna -Britta Åkerlind, Kommunalråd Per Nyhlén, Kommunförvaltningssekreteraren A-C Nordqvist, Kommunjurist Tina Helmebo, Lönehandläggaren vid Konsult- och serviceförvaltningen B Edlund, samt redaktör Ulf Häggqvist Mittmedia som delgivit oss läsare av ÖA lite och knapphändig information i ärendet.
Alla nämnda (förutom U Häggqvist) är anställda och avlönade av folket för att tjäna folket. Läs och häpna: Inte en enda av nämnda befattningshavare har besvarat min fråga. Trots att de erhållit frågan ett par gånger via e-mail.
Mitt hopp står nu till er läsare av Granskning Örnsköldsvik, kan någon av er tala om vart eller till vem jag skall fortsättningsvis ställa min fråga? För att få ett vettigt och informerande svar…
Tack på förhand