Inom loppet av en halvtimme lade Allehanda upp två insändare från SSU idag på morgonen. Den ena skriven av SSU Västernorrlands ordförande och vice ordförande på temat “vi kissar på oss för KD pratar med SD”. Den andra skriven av SSU Örnsköldsvik (veckans SSU:are!) som replik på en tidigare insändare av MUF. Där försöker härskarklassens barn få det till att eftersom MUF vill sänka skatten så vill MUF inte ha en bättre skola. Precis som vore det inte möjligt att prioritera i kommunens åtaganden eller skära bort sådant som kommunen inte behöver eller bör ägna sig åt. T.ex. sparka Odd Johansson som tickar runt 65 000 kr i månaden i nettoarbetskraftskostnad care of skattebetalarna. Säkra vittnesmål säger att vissa av Odd Johanssons hyresgäster har behövt vadarstövlar sista tiden, för att ta sig in och ut från sina lägenheter.
Minns nu att S bygger simhallsannex för 90 Mkr, samtidigt som bildningsnämnden är underfinansierad med 43 Mkr. Man ville t.o.m. bygga kulturhus för 300 Mkr och bara utredningen kring kulturhusbygget kostade flera miljoner kr. Och Stefan Löfven tvekar inte att göra upp med C om införande av marknadshyror på nyproduktion. Samma C som inte alltför länge sedan bekostade en gigantisk reklamkampanj, vars slogan var “fuck facket!”. Illustrerad av människor med clownnäsor.
SSU Örnsköldsviks ordförande Emil Nordfjell är medförfattare till båda insändarna. Han och Nicole Flarke – en annan medförfattarinna – är också de som har förtroendeuppdrag i kommunpolitiken. Nordfjell sitter som ledamot i bildningsnämnden och Flarke återfinns i samhällsbyggnadsnämnden. Förtroendeuppdrag de inte vill ska synas i insändaren. Härskarklassens barn har redan makt.
Som av en märklig slump så är det också dessa två individer som har sina mammor på förtroendeuppdrag i kommunen. I Nordfjells fall stannar det inte bara vid mamma, där är det släktfest i förteckningen över förtroendevalda. Men mer om det när vi börjar Sossesåpan säsong 2. Vi tar det igen: samlag, stamtavla, partibok. Varje tidsålder har sina herrar, sin adel, aristokrati.
Årstakten om en SSU-insändare per vecka publicerad i Allehanda ligger fast.
Men viktigast av allt att komma ihåg: S har det fulla politiska ansvaret för allt du betraktar i kommunen. Ingen annan har styrt (nej, V räknas inte).
Det skulle vara intressant att veta hur Bildningsnämnden planerar skolverksamheten från år 2020 i Örnsköldsviks kommun.
Om det ens finns någon planering? År 1960 fanns det 11 skolor i dåvarande Anundsjö kommun, stort som Blekinge län, varav 2 högstadier.
Idag, år 2019 finns 4 skolor. Om och tillbyggnad sker av Bredby-skolan, vilket beräknas vara färdigt Ht 2019. Vad händer nu? Vad har den S-märkte däckmontören, tillika nämndordföranden för Bildningsnämnden (arvoderad med 58.000 kr/mån av skattemedel) från Ringvägen i Mellansel för framtida planer?
Ett vet vi redan idag. Det “glunkas ute på bögda” att Skorped och Norrflärke skolorna läggs ned pga att skolskjutsarna ändå går med högstadieeleverna till Bredbyn. Skicka med resten av elevunderlaget, låg-och mellanstadieeleverna, är förslaget.Bussen går ju.
Mellanselskolans mellanstadieelever bussas också till Bredbyn. Skäl: Behovet av förbättrad integration för de utrikesfödda barnen i Mellansel. Ett växande problem (läs utmaning) som den skolan inte klarar av idag. Dessutom är skolmiljön stadd i kraftigt förfall, vilket kräver pengar till upprustning. Pengar som enligt däckmontören inte finns.
Förskolan i Skorped blir kvar något år för att sedan läggas ned med motiveringen: svårighet att rekrytera personal samt att elevunderlaget är för litet. Barnen blir understimulerade.
Eleverna från Solberg, som idag går i Norrflärke, får nu en förlängd skolskjuts på 10 extra minuter, morgon som kväll. Tänk er den 6-7-åringen som 5 dagar i veckan, snällt får sätta sig i bussen uppe i Tjälsbyn och resa med buss 6-7 mil enkel resa, tur och retur på isiga vintervägar, där den huvudsakliga trafiken utgörs av foror av virkesbilar i viktklass 60-80 ton som mötande trafik.
Två timmar i buss för kidsen från inlandet per dag.Smaka på det, ni med promenadavstånd till jobbet.
Ja, käre läsare, håll ut, pengar till simhall för 90 miljoner (verklig kostnad 125 miljoner) i centrum finns, men pengar till underhåll och drift av 3 skolor i Anundsjö finns inte.
Hur var det nu han sa, grisen Napoleon i George Orwells Animal Farm, på tal om jämlikhet: “en del är mer likare”
Redan för över 10 år sedan så gjordes det en “simhallsutredning” där utredaren konstaterade en massa saker. Bl.a att barnen kunde bussas in till sin simundervisning till paradisbadet för att där fanns det utbildade simlärare. Tidpunkten för det är samma år från år. Dvs i slutet av juni när det är lågkonjunktur för Paradisbadet. Precis innan juli månad. När jag frågade om utredaren lämplighet som då var självaste Paradisbadets enhetschef, Göran Sundeby, och att han som chef för det vinnande badet så svarade man: ” ingen kommer att fråga”.om det. Så fungera det på Samhällsbyggnadskontoret i Örnsköldsviks kommun. Vill ni veta en sak till? Fritidsenheten på Samhällsbyggnadskontoret är tvungna att hålla två stycken bilar av modell Ford Ju ha för att fritidsjonsuleneten Patrik Karlin ska kunna komma och gå utan problem. Som om att Örnsköldsviksbornas fritidsproblem blivit akuta. Mycket konstigt på Örnsköldsviks kommun.