Vi har tidigare skrivit om hur Stefan Löfven satt med i kommunstyrelsen som ersättare, när stollepolitikerna gjorde naturreservat av den nedlagda deponin i Alneviken.
Låt oss titta närmare på en del av det protokoll som upprättades när kommunstyrelsen bildade Alneskogens naturreservat.
Protokollet innehåller en rad olika skrivelser, formuleringar och faktauppgifter. Men naturligtvis inte ett ord eller knyst om att Alneviken är en nedlagd deponi där t.o.m. risk- och industriavfall dumpades. Det som däremot finns är en indelning av Alneskogen i 11 områden med tillhörande beskrivning av biotopen i respektive område. Så här beskrivs område 8, ”Alkärret”:
Karta från protokollet som visar bl.a område 8:
Alkärr är en sällsynt och skyddsvärd biotop. Framförallt förknippar man alkärr med klibbal. Men klibbalens nordliga gräns utgörs i princip av södra Norrland. I Norrland är det istället klibbalens kusin gråalen som är spridd. Ödder i folkmun.
Området 8, som kallas ”Alkärret” och var så skyddsvärt enligt kommunstyrelsen, med sin döende ödder, är just landområdet utanför vilket avfall dumpades i havet. Idag se det ut så här på satellitbild:
Hur såg det ut 1960? Så här:
Det syns mycket tydligt att området inte var trädbevuxet i någon särskild utsträckning 1960. Förmodligen var området en fuktäng. När marken slutade hävdas, slog fukthärdig lövskog upp. 35 år senare sitter kommunstyrelsens politiker och kallar detta för Alneskogens finaste och mest känsliga område.
Ett område som delvis är nedlagd deponi och helt skapat eller påverkat av människan, är naturreservatets pärla och det som absolut inte får störas. Tänka sig.
Fler inlägg
Tips: Jan Blomgren om utbyggnaden av energiproduktion
Tips: Den gröna bubblan – uppläst text av ekonomen Christian Sandström
Sevärt: Föreläsning med grundaren av Greenpeace