Allehanda publicerade idag en insändare på sin nätsida, där skribenten försöker gjuta olja på vågorna vad avser risker med intag av strömming. Riskerna som avses är i fisken förekommande miljögifter. Han landar i den förmodligen helt korrekta slutsatsen att det inte utgör några egentliga risker att äta surströmming vid några tillfällen per år.
Men.
Länsstyrelsen har anlitat ett externt företag – Klinisk Miljömedicin Norr – för att utreda riskerna och utarbeta kostråd specifikt för Nätrafjärden och Öviksfjärden. Deras slutsats? Flickor, kvinnor som kommer att skaffa barn, samt gravida och ammande, bör inte äta mer än tre portioner fisk från dessa områden.
Per år.
Övriga kan äta en portion per vecka. Se kommunens information.
De gifter som främst är av intresse är PCB, dioxiner och kvicksilver.
De blå trågen med strömming som säljs på ICA har varje gång vi tittat, haft sitt ursprung på Västkusten. Småvuxen sill alltså. Är det inte ren tragik att ska man köpa strömming på ICA så blir det västkustfångad sill?
Så vad säger Livsmedelsverket? Så här:
Så ser verkligheten ut. Man kan välja att se åt ett annat håll och tro att problemen då försvinner och att turisterna kommer att skapa en guldrusch på Playa Höga Kusten. Eller så kan man ta ett djupt andetag och erkänna för sig själv att här finns stora problem och det var föräldrarna till den styrande makten som var ansvariga för det.
Det som bör oroa oss alla är att de giftsynder som finns på ställen som Köpmanholmen och Alfredshem, ännu inte på allvar har börjat läcka ut i den marina miljön. För det skulle betyda att kulmen på problemen i Nätrafjärden och Öviksfjärden ligger i framtiden och att vi som nu lever kanske aldrig hinner vara med om att tillfrisknandet börjar.
Fler inlägg
Tips: Jan Blomgren om utbyggnaden av energiproduktion
Tips: Den gröna bubblan – uppläst text av ekonomen Christian Sandström
Sevärt: Föreläsning med grundaren av Greenpeace