Av kallelsen till bildningsnämndens sammanträde den 19/11, framgår att nämnden skall ta ställning till ett besparingsförslag. Förslaget innehåller flera delar. En av delarna är att minska personaltätheten i den delen av förskoleverksamheten som avser barn vars föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga. Sådana barn får gå max 15 timmar på förskola per vecka. Nu föreslås personaltätheten i denna del minskas.
Besparingen förväntas bli 12 Mkr årligen. I förslaget anges att kvalitetssänkning kan bli en konsekvens av neddragningen.
Utdrag från förslaget:
I samma kallelse kan läsas att bildningsförvaltningens chef Kristina Rastbäck föreslår nämnden att inte spara på personal på bildningsförvaltningens stab. I dokumentet framgår att staben har 26,6 årsarbetare. Av dessa har 12 en titel med ordet chef eller ledare i sig.
En annan besparing som föreslås är att minska med en bibliotekarieårsarbetare i Själevad respektive på gymnasiet.
Vidare föreslås att barn vars föräldrar är arbetslösa eller föräldralediga, inte skall erbjudas fritidsplats. Besparingen uppskattas till 2 Mkr.
5 Mkr skall också sparas genom förändring i de medel som omfördelas mellan skolor av ”socioekonomiska” skäl. Det rör sig om diverse verksamheter och stöd kopplade till s.k. nyanlända. Förslaget är dock så illa skrivet att det inte som lekman går att förstå vad det egentligen går ut på.
Slutligen har vi då det där med ”nattis”. Nedan finns förslaget att lägga ned nattis. Att skolchefen Kristina Rastbäck skulle hittat på ett sådant förslag helt på egen hand – vilket kommunalrådet Per Nylén indirekt påstod i fullmäktige (se vår video om saken) – är förstås helt otänkbart. Hon har rimligen författat förslaget på beställning från bildningsnämndens ordförande Krist(offer) (S)Park.
Ovan besparingar handlar till största del om personalminskningar. Det är liksom det enda det finns att dra in på.
En stilla undran i dessa besparingstider, som man fromt kunde vilja att t ex ÖA frågade och rotade i, är hur många fler munnar att mätta det har blivit inne på Kronan i allmänhet och på Bildningsförvaltningen i synnerhet, under de senaste åren. Sedan kan man milt fråga sig om besparingarna ska göras i staben eller bland lärarna…
Ett ord som inte nämns i detta förslag till besparingar är det ord som seglar omkring lite ensamt och osynligt men dyker upp ibland, liksom lite sådär, bara i förbifarten som hastigast: SKOLSTRUKTURUTREDNINGEN.
Vad döljer sig bakom detta sammansatta ord? Enligt nämndordföranden, däckmontören Kristoffer Park i Mellansel, tangerar det frågan om hur skolorna skall organiseras för att vi skall få en likvärdig skola för alla. Våga tänka långsiktigt och blicka framåt, säger han.
Vad han inte säger, men kan läsas i det outsagda: Vilka skolor skall läggas ned! Vi har Hemling, Norrflärke, Banafjäl, Skorped och Idbyn. Nämnda skolor med redan i dag få elever, transporter och skolskjutsar (högstadieelever) till närbelägna större skolenheter som lätt kan absorbera dessa småskolor (förskola, låg-och mellanstadieskolor) inom sina väggar. Vilket skulle ge stora besparingar i form av personalminskningar bland lärare, kökspersonal, vaktmästeri, snöröjning, underhåll och uppvärmning av lokaler m m.
Ja, bästa glesbygdsbor, eller som High Coast Destination AB vill kalla er, “Vildmarksbor,” alla ni som inte bor i kustområdet. Bered er på ytterligare ett slag mot ert livsval och vardagsverklighet. Med ännu ett beslut kommer socialdemokraterna att kraftfullt föreslå; Lägg ner skolorna, inte alla på en gång, men en efter en.
Uppdraget är att tömma landsorten på befolkningen. Ni är inte lönsamma. Ni kostar för mycket.