25 maj, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Vision: ”Vi bygger bäst tillsammans! År 2030 är Örnsköldsvik ett kreativt nav med stark utveckling där initiativ och idéer tas till vara. En plats för 65 000 nyfikna med framtidstro. Här känner människor trygghet, gemenskap och glädje.”

Halleluja! Eller ska man säga Världs-Kass 2030? Mycket tyder på det senare.

Nu börjar brutala nedskärningar på kommunens obligatoriska kärnverksamhet. Detta samtidigt som miljonrullningen i kommunens frivilliga verksamheter fortsätter.

Obligatorisk kontra frivillig verksamhet

Till den obligatoriska lagstadgade kärnverksamheten hör bland annat skola, vård, omsorg, V/A, bibliotek, kollektivtrafik med mera. Till den frivilliga verksamheten hör bl.a. kultur- och fritidsverksamhet, näringslivsutveckling, m.m.

Frivillig verksamhet kan bedrivas när kommunen fullgjort det obligatoriska uppdraget till medborgarnas belåtenhet och det finns ekonomiskt utrymme för mindre viktiga verksamheter. Kan man tycka.

Om kommunen måste spara ska det först ske på den frivilliga verksamheten. Örnsköldsviks kommun gör precis tvärtom. Miljonrullningen i den frivilliga verksamheten fortsätter som vore det regnbågsveckan hela året, samtidigt som nedskärningar sker i kärnverksamheten, vilket direkt drabbar de allra svagaste och mest utsatta.

Det icke nödvändiga

Bort med kultur och fritid och lägg planerna på nytt kulturhus i dokumentförstöraren. Bort med den inkompetenta näringslivsenheten. Bort med fritidsverksamheter. Bort med allt som inte hör kärnverksamheten till. Ska Paradisbadet byggas ut för 90 Mkr eller ska man skära 44 Mkr på skolan? Vad är bättre, ett bad och SPA i världsklass eller skola och omsorg i världsklass? Är flygplatsens driftsunderskott om 25-27 miljoner per år ett pris värt att betala för att slippa 30-40 minuters extra restid till Umeå?

När alla frivilliga verksamheter är nedlagda och det fortfarande saknas pengar, först då kan man börja ge sig på kärnverksamheten.

Utopin

Kommunen drömmer om 65000 invånare 2030, samtidigt som verksamheter som är viktiga för medborgarna läggs ned. 9000 nya invånare på 10 år. Var skall de komma ifrån? Vad ska locka dem till Örnsköldsvik? Var ska de jobba? Var är bostäderna för 9000 personer? Var är infrastrukturen? Var är utbildning och skola? Var är barnomsorgen? Var är sjukvården? Var är äldreomsorgen? Allt detta håller kommun och landsting på att avveckla.

Siffrorna talar snarare om raka motsatsen. Det stora problemet är inte invånarna. Det stora problemet är kommunen själv och dess ofantliga resursslöseri och felprioriteringar.

Som Leif Östling uttryckte det – Va f-n får vi för pengarna!?

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 5 / 5. Vote count: 2

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!