25 maj, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Kommunens coronaannons i tidningen 7 kostade 66 000 kr

Kommunen har författat ett 12 sidor långt kompendium med information om corona:

Det här kompendiet annonserades i tidningen 7 härom veckan. I dess helhet. Anledningen till att det är så omfattande, är att samma sida upprepas översatt till olika språk, inklusive en s.k. ”lättläst” variant på svenska.

Det finns en hel del att påpeka om detta. Vi kan börja med kostnaden. 15 000 kr för den grafiska utformningen och 66 000 kr för annonsplatsen.

Därefter kan vi påpeka att när man nu skriver coronainformation på en hoper språk, borde nog engelska finnas med. Det är nämligen vårt absolut vanligaste språk att använda för kommunikation med människor som inte talar eller förstår svenska.

Språken i kompendiet är svenska, finska, sydsamiska, nordsamiska, arabiska, persiska, dari, tigrinja och somaliska. Det är helt oförståeligt att informationen ges ut på finska, sydsamiska och nordsamiska. Kommuninvånare som talar de språken, talar även svenska.

När det gäller de övriga utomeuropeiska språken, så finns det skäl att fråga sig detta: är det lönt att annonsera i en svenskspråkig tidning med information ämnad för människor som inte förstår och läser svenska? Knappast, eller hur? En betydligt effektivare väg är att nå representanter för t.ex. den eritreanska minoriteten i Övik och ge materialet spridning den vägen. (450 kommuninvånare är födda i Eritrea).

Så varför betalar man en rejäl slant för att få ut detta? Ja, kanske för att en viktig ingrediens i kompendiet är att kommunalrådet Per Nylén syns på bild och citeras.

Notera den gulmarkerade textsnutten. Det är ren socialdemokratisk retorik. S upprepar med dårars envishet påståenden om ”det starka samhället”. Riktigt var spinndoktorerna i partiet har fått detta ifrån, vet vi inte. Det känns dels inte tidsenligt att orera om ”starkt samhälle”. Dels förefaller påståendet vara direkt falskt. Oavsett om det gäller sjukvården i Västernorrland, beredskapen inför skogsbränder eller utvecklingen i antal poliser i Övik. Starkt?

(Vi brukade ha ett tvåsiffrigt antal fältsjukhus. Vi hade ett militärt såväl som civilt försvar. En inhemskt ägd industri av hög internationell klass. Poliser. Fungerande skola som presterade väl i en internationell jämförelse. Och människor sköts inte ihjäl på löpande band i de större städernas förorter.)

På arabiska ser samma information ut så här:

Allt är bara politik.

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 4.7 / 5. Vote count: 38

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!