25 maj, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

En högst ovetenskaplig undersökning: det bor rekorderligt folk i Sidensjö

Rubriken är förstås effektsökeri. Men det är fredag och det här inlägget blir en kombination av lustifikation och lite intressanta data.

Lexbase är en nättjänst i form av en databas med ”…personer tilltalade i brottmål, personer med strafförelägganden och åtalsunderlåtelser, kärande och svarande i tvistemål/förenklade tvistemål”.

I databasen finns alltså straffade människor, men även människor som varit part i tvistemål. Den övervägande delen lär dock vara straffade.

Det går att söka i Lexbase på olika sätt. Man kan leta efter en viss person, men man kan också söka på en viss adress. I det här inlägget har vi sökt på postadress och noterat hur många personer på postadressen som förekommer i Lexbase.

Därefter har vi jämfört det med hur många personer +16 år gamla som är folkbokförda på postadressen. Den uppgiften går nämligen enkelt att få tag i via Ratsit.

Med dessa två uppgifter tillhanda, så har vi sen uttryckt antalet träffar i Lexbase per tusen invånare 16 år eller äldre. Som exempel finns det 16132 personer som är +16 år gamla och folkbokförda på postadressen ”Örnsköldsvik”. Av dem förekommer 571 i Lexbase, vilket blir 35 per tusentalet.

Detta har vi gjort för ett antal postadresser i kommunen och sedan jämfört med andra delar av såväl länet som landet. Resultatet följer nedan i diagramform, med kommentarer.

Vi börjar med centralorten och dess näraliggande postadresser. Postadressen ”Stockholm” får följa med som referens (det är i princip Stockholms innerstad).

Ungefär lika många tvister och straffade i centrala Övik som i Stockholms innerstad. Sen faller det ut i centralortens periferi. I Själevad så lågt som 17.

Så tar vi de små tätorterna.

Här uppenbarar sig en rejäl spridning. Köpmanholmen kliver in på 41 och Sidensjö på 14. Björna ligger också lågt, på 20.

Hur ser då dessa siffror ut om vi jämför med postadresser i andra närliggande kommuner? Se nedan.

En jämförelse som uppenbart faller väl ut för oss i Öviks kommun. Men det är inte roligt att betrakta siffrorna i Ådalen. Intressant är också att Härnösand och Köpmanholmen håller jämna steg.

Hur blir det när vi kliver långt ut i landet? Vi sätter Sidensjö och Köpmanholmen jämte några andra postadresser.

Stockholmsförorten Skärholmen ligger på 75. Nästan dubbelt upp mot Köpmanholmen och fem gånger mer än Sidensjö. Malmö håller jämna steg med Kramfors. Rikemansadresserna Danderyd och Vellinge hamnar förhållandevis högt, kan man tycka.

Högst i landet vi hittade, var på en enskild gata i Stockholmsförorten Tensta. 1354 personer är folkbokförda på Tensta allé. Av dem förekommer 135 i Lexbase. Det är 100 på tusendet. Dubbelt mot Kramfors. Sju gånger mer än Sidensjö.

Det bor rekorderligt folk i Sidensjö.

(Det är lätt att se två saker som kan förvränga resultatet i en sådan här undersökning. En postadress med högre andel äldre människor får lägre resultat, då brottsaktiviteten är lägre hos äldre. Den andra är att rika områden tenderar att ha en hög, eller mycket hög, andel företagare. Och företagare är förmodligen oftare inblandade i rättstvister. Det kan vara därför Danderyd hamnar rätt högt i förhållande till sin socioekonomiska status.)

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 4 / 5. Vote count: 22

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!