Bildningsnämnden behandlade vid sitt senaste sammanträde en punkt med rubriken ”Tidssättning SFI”. För den som inte känner till vad SFI är, så är det en förkortning för ”Svenskundervisning för invandrare”. Wikipedia skriver:
”Utbildning i svenska för invandrare (SFI) är en för deltagarna kostnadsfri kurs i svenska som erbjuds de flesta kategorier av vuxna invandrare i Sverige. En person som har uppehållstillstånd och har folkbokfört sig i en kommun och som inte kan svenska har enligt skollagen rätt till SFI och kommunen är då skyldig att erbjuda SFI. Utbildningen ska kunna påbörjas inom tre månader från att personen har folkbokförts i kommunen. Invandrare som talar danska eller norska får enligt lag inte delta i SFI.
Syftet med kursen är att ge vuxna invandrare grundläggande kunskaper i det svenska språket och om det svenska samhället. Under 2013 läste 113 600 personer på SFI. Fyra av tio var nybörjare.[1]
Staten finansierar utbildningen för flyktingar som är utskrivna från Migrationsverkets mottagningssystem genom en schablonersättning.[2] Kommunerna finansierar utbildningen för övriga invandrare.”
Bortre gräns för SFI
I beslutsförslaget för denna sammanträdespunkt framgår att bildningsförvaltningen vill sätta en bortre tidsgräns för den enskilde SFI-eleven:
”Inom SFI finns det fyra kurser (A, B, C och D) och tre studievägar (stv.1, 2 och 3). Alla studievägar är målgruppsanpassade. Studieväg 1 riktar sig till elever som har kort eller ingen skolbakgrund (ofta analfabeter). Inom stv. 1 finns kurserna A, B, C och D. Studieväg 2 riktar sig till elever vars skolbakgrund är mindre omfattande än motsvarande svensk gymnasieskola. Inom studieväg 2 studerar eleverna i kurs B, C och D. Studieväg 3 vänder sig till de elever vars skolbakgrund motsvarar svensk gymnasieskola eller högskolestudier. Inom studieväg 3 finns kurserna C och D.
I Örnsköldsviks kommun finns det idag ingen tydlig tidsbegränsning gällande hur länge en elev kan studera på SFI. Det finns inte heller några rutiner för återvändande elever till SFI. Tidigare utskrivna elever kommer tillbaka och återupptar sina studier på samma premisser som nyinskrivna elever.
Konsekvensen av att ingen tidssättning finns är att SFI har elever som studerar under väldigt lång tid trots minimala framsteg. Genom att tidssätta utbildningen tydliggörs att SFI-utbildningen är utbildningsform och inte en åtgärd, där elever kan gå kvar i brist på annan sysselsättning.”
Det här fick oss att fundera: hur många elever finns på SFI i Örnsköldsvik? Och vad kostar det?
Så här kommer svaret, helt utan bedövning:
Perioden 1 jan – 30 nov 2019 har 661 elever varit inskrivna på SFI. Verksamhetens kostnader uppgick 2018 till 23,1 Mkr, varav staten finansierade ungefär hälften och Örnsköldsviks skattebetalare andra hälften.
De 661 eleverna fördelades på studieväg 1, 2 och 3 med 253, 243 och 165 elever vardera. 253 elever, eller 38%, tillhörde alltså kategorin ”kort eller ingen skolbakgrund (ofta analfabeter)”.
Om Örnsköldsviks siffror är representativa för landet som helhet, så betyder det att SFI-verksamheten i i riket i stort, kostar skattebetalarna ca 4 miljarder kr årligen.
Nedan en bild från SFI i Örnsköldsviks Facebooksida.

Avslutningsvis kan vi konstatera att vissa saker är viktigare än andra att lära eleverna på SFI:

Jag har jobbat på SFI-fortsättningen “yrkessvenska” som ffa handlar om hur samhället fungerar bl.a. inom arbetslivet. Vissa elever förstod inte den enklaste svenskan, och hade inte tidigare fått information om “allmänt hyfs i Sverige”, medan den mest duktiga och ambitiösa som tränade ordföljd på datorn, ändå gick kvar på SFI på deltid. Någon hade svenskt bilkörkort (betalare?) men läste nu teori för lastbilskörkort på skattebetalarnas bekostnad.
Omkring 12 miljoner kronor kostar SFI undervisningen oss skattebetalare i Örnsköldsviks kommun.Förutom det staten skjuter till. Till vilken nytta? Samtidigt som Bildningsnämnden har ett sparkrav på 44 miljoner. Hot om indragningar av skolor sker. Trehörningsjö-och Hemligskolan har redan aviserats om nedläggning. Banafjäl, Norrflärke och Skorpeds skolorna skymtar med i marginalen om indragning, men framtyder inte riktigt än.
Tillgång på bostäder saknas, tre års väntan på en hyresrätt i centrala staden. Trots denna kö finns det plats för ”sociala dumpningar” från södra Sverige i attraktiva och dyra kommunala bostadskvarter i Öviks centrum. Skattebetalande kommunmedborgare får stå tillbaka. Acceptabelt? Hur hänger detta ihop? Någon som vet?
En praktskandal!! Nu får det vara slut på eländet!!! Örnsköldsviks kommuns politiker verkar inte vara klara i huvudet. Byt ut SAMTLIGA!!!