Häromdagen fick kommunalrådet Per Nylén gråta ut i Allehandajournalisten Hasse Tavérs famn. Det var enligt Nylén ”låg nivå” att hävda att skolstruktursutredningen var ett beställningsjobb [för att kunna användas som redskap i nedläggningsarbetet]:

Hasse Tavér silkesbehandlar Per Nylén:
”Vad kostade kommunen att få förslaget av Sweco?
– Det kostade 290 000 kronor. Det är svårt att svara på om rapporten är värd pengarna, men det är gediget gjort – och vi har fått det vi önskat; vi ville ju ha en bild av helheten.
Det finns de som höll på att ramla av stolen när de läste Swecos förslag. Hur gick det för dig?
– Jo, jag ska vara ärlig att säga att jag också föll av stolen. Eller… nästan, i alla fall. Rapporten innehåller många långtgående förslag.”
Låt oss falla till en ännu lägre nivå: Per Nylén ljuger.
Och Allehandas journalistik håller inte måttet. Man är en maktens lydiga tjänare och megafon. Lita aldrig, någonsin, överhuvudtaget på något som står att läsa i den tidningen.
Så här kommer sanningen osminkad och utan bedövning.
SWECO upphandlades offentligt för att genomföra skolstrukturutredningen. Upphandlingen utfördes av kommunens upphandlingsenhet. Den enheten är en ren serviceenhet till andra delar av kommunförvaltningen och utför de upphandlingsuppdrag de ålägges. Ingen skugga skall falla på dem.
Tre anbud inkom i upphandlingen. SWECO Society AB, Ensolution AB och Öhrlings PricewaterhouseCoopers AB.

SWECO Society AB vann upphandlingen på ett konsulttimpris om 1000 kr/h exklusive moms. Avtal tecknades i månadsskiftet mars/april 2020.

Hur många timmar fakturerade SWECO Society totalt?

460 timmar. Det blir 460 000 kr exklusive moms. Huruvida kommunen betalar moms på konsulttjänster och om de i så fall får ersättning för denna moms, vet vi inte. (Om någon läsare kan bringa klarhet i det, skriv då gärna en kommentar eller skicka ett meddelande).
Faktureringen skedde i tre omgångar med följande belopp: 170 000 kr, 220 000 kr och 70 000 kr. Första fakturan är daterad 25 juni och slutfakturan 21 december.
Bildningsnämnden omsätter runt 1,5 miljard kr årligen. Motsvarande förvaltning är bildningsförvaltningen. Kristina Rastbäck är bildningsförvaltningens chef. Under henne finns två grundskolechefer (varav den ena – Mikael Breilin – är aktiv socialdemokrat och styrelseordförande i Övikshem), en verksamhetschef för Örnsköldsviks gymnasium (den formella benämningen på Nola och Park) och ett helt koppel rektorer, ekonomichefer, elevhälsochef, m.m.
Exakt vad för expertis och kännedom om Örnsköldsviks kommun är det man finner hos SWECO Society, som inte finns i detta gäng?
Nog är det fantastiskt ändå att man är så enormt duktiga på att budgetera antalet timmar utredningen tar (både totalt och i de olika delarna) och att de olika delarbetena nästan alltid tar antal timmar i jämna tiotal. Skandal att inte det finns kompetens inom bildningsförvaltningen att klara utredningen själva.
Mer än 28 heltidsanställda vid skolförvaltningen klara inte av att göra denna utredning själva. Detta tyder på en makalös inkompetens av helt oanat dignitet. Vad gör dessa personer under sin arbetstid, kan man fråga sig? Bör förvaltningschefen Kristina Rastbäck sitta kvar när hon inte har förmåga att initiera sina medarbetare, minst 27 st att genomföra denna undersökning själva? Inte att förglömma alla hundratals rektorer och biträdande rektorer och skolområdeschefer.
De, som alltid uttalar sig så storstilat när det gäller skolutveckling i Örnsköldsvik.
Kräv nu att skolförvaltningschefen avpolletteras från sin befattning. Vi skattebetalare är inte betjänta av ett ledarskap som ägnar mer tid till egen hårvård och kroppslig utsmyckning än till det de är anställda för.
Kan färre besök på Systembolaget, Hästmarksvägen, ge en mer tillnyktrad syn på verkligheten om vad arbetet som heltidsanställt kommunalråd egentligen innefattar?