Tydligen är det så att Öviks Energis fjärrvärmeverk i Bredbyn och Anundsjöskolan är placerade nära varandra. Fjärrvärmeverkets 20 m höga skorsten släpper ut rökgaser och föräldrar till barn i skolan har uttryckt oro över detta förhållande.
Om detta kan man nämligen läsa i en Allehandaartikel från 24 januari.
Men endast i ingressen, för brödtexten i artikeln – som är rätt lång – är en lång utläggning från energibolagets kommunikationsansvarig Elin Holmberg om deras egna förträfflighet. Ingen förälder kommer till tals. Ingen skolpersonal. Och ingen annan heller.
Övik Energi låter oss veta att man dels eldar i en träflispanna, dels eldar med Domsjö fabrikers restprodukt bioharts i en separat konverterad oljepanna, samt att det fasta stoftet i den pannan framförallt innehållet natriumsulfat. Kommunikatören känner sig nödd att förklara att natriumsulfat går att förtära och t.o.m. används som tillsats i livsmedel.
Nej, natriumsulfat är inte giftigt. Men nu handlar saken om att inandas rökgaser, inte att äta salter. Holmberg grillar säkert en köttbit ibland och äter den utan att blinka. Det betyder förmodligen inte att hon vill spendera vintrarna med att inandas rökgaser från glödande grillkol.
Användning av bioharts som bränsle ska rädda världen, ty vi får veta detta:
”Bioharts är en bioolja som kommer från barrträd vilket faller ut som en biprodukt vid Domsjö Fabrikers massaproduktion.
– Att börja elda med biogent bränsle var ett stort och viktigt steg att ta, och vi fortsätter vår resa att helt komma ifrån användningen av fossilt bränsle.
Kapaciteten är närmare tre megawatt och Övik Energi har 88 kunder i Bredbyn.
– Att ha en stor förbränningsanläggning är en stor fördel. Om alla våra kunder skulle ha egna små pannor och kaminer skulle rökgaserna från dessa troligen försämra den lokala miljön i betydligt större utsträckning, säger Elin Holmberg.”
Låt oss vara klara med att vi tar inte ställning till huruvida det finns skäl för barn och föräldrar att vara oroliga över rökgaserna. Vi vill inte att detta inlägg skall tolkas som ett försök att ytterligare oroa de föräldrar som redan innan hyser tvivel över rökgasernas påstådda ofarlighet.
Däremot är artikeln inte en seriös nyhetsartikel. Den har snarare karaktären av att ha folkbildningsambitioner och att göra reklam för Övik Energi.
Och att det skulle vara energi- och utsläppseffektivt med ett träfliseldat fjärrvärmeverk med tillhörande ledningsnät, för endast 88 anslutna hushåll, ställer vi oss mycket frågande till. Verkets kapacitet anges vara 3 MW. Utslaget på 88 kunder blir det 34 kW per kund. Visst, vi vet inte genomsnittskundens toppeffektsbehov, men det är garanterat långt under 34 kW. Att drifta stora och underutnyttjade anläggningar är sällan effektivt. Nej, vi är inte experter på området och kanske har helt fel.
Vem har skrivit artikeln? Allehandas nytillträdde nyhetschef Isabelle Palo.
Som av en händelse arbetade Övik Energis kommunikationsansvarige Elin Holmberg som journalist 2005-2016.
På MittMedia i Örnsköldsvik. Det vill säga på Örnsköldsviks Allehanda.
Mycket är bisarrt med ortstidningen Örnsköldsviks Allehanda. Och värre och värre blir det. Tidningen saknar all kontroll och styrning numera. Redlöst famlar den runt och framåt stundtals. Lika ofta ”åtabak”
I dagens ex, 28 jan finner vi Liberalernas Erica Markusson intervjuad om Swecos Skolutredning, en utredning beställd av Socialdemokraterna Per Nyhlen och Kristoffer Park.
Men… förlåt en okunnig, Liberalerna har ju ingen representation i Örnsköldsviks kommunfullmäktige. Ändå tillåts de att uttala sig i frågan, som om de vore representerade där. Partiet finns ju inte, men det torde snubbarna och flickorna på ÖA inte ha fattat än, trots att två år har passerat av mandatperioden. Vart är de på väg?