Grundskolechefen Mikael Breilin var i tidningen häromdagen.

”Relativt hög andel behöriga lärare”. Tänk om elinstallationsfirman har relativt hög andel behöriga elektriker men kunden får inte veta hur många eller vilka de är. Det låter vansinnigt. Vem skulle anlita den elfirman?
Men nu är det inte kommunens fel att läraryrket under mycket lång tid devalverats genom undermålig utbildning på lärarskolan och låg löneutveckling. Inte heller att yrket gjordes till skrå genom lärarlegitimationens införande. S, genom Göran Persson, bär däremot nästan hela ansvaret.
Å andra sidan är det kommunen som håller systemet med förstelärare under armarna. Och det var bildningsförvaltningen som skickade 55 pedagoger till Tanzania på två veckors kurs. Syftet var att lära sig förstå nyanlända elever. Kursdeltagarna rörde sig från savann till koranskola på Zanzibar. Läraren som sålde in projektet till kommunen har som privat hobby att resa, tänka sig. Den som köpte spektaklet – utbildningsförvaltningens chef Kristina Rastbäck – är hans f.d. livspartner. Jo, gott folk, just så fungerar det. Läs mer om den saken här.
Men hursomhelst, varför vill grundskolechefen bygga lägenheter på Varvsberget med Nicklas Nyberg? Därför att han är sosse, förstås. Mikael Breilin är sedan länge ordförande i Övikshems styrelse och var ledamot långt före det. Och det är Övikshem som ska dela sina påsar med Nicklas Nyberg, på det att denne helt minimerar alla risker för egen del.

Lägg alltså Breilin till listan över höga tjänstemän i kommunen med partibok och hög status internt i sosseriet.

När Breilin anländer arbetsplatsen, är han då en oförvitlig tjänsteman i skolans tjänst, lojal med skattebetalarna? Eller är han en slem politiker som sätter det egna partiets fortsatta maktinnehav i första rummet, alltid?
Det kan man fundera på.
Säkert är detta vittnesmål från en person i skolans värld, som befann sig i situationen att fack och arbetsgivare sammankallats i ett personalspörsmål: när arbetsgivarrepresentanten Breilin anlände, var han på utomordentligt god personlig fot med fackföreningsrepresentanten. Mötet lämnade såväl en dålig smak i munnen, som en lärdom efter sig.
Vid val av ordförande för Lärarförbundet har alltid Örnsköldsviks kommuns representanter i form av (S)kolförvaltningschef haft ett finger med i spelet vid tillsättandet. Skäl till denna krypande och underlåtande attityd till arbetsgivare är att all tid för det fackliga arbetet ersätts/betalas med skattepengar. Därmed vill Örnsköldsviks kommun och bestämma över vem som blir fackets ordförande för att på så sätt få en lydig, .lojal och samarbetsvillig partner. Val av ordförande sker inom lärarkåren, men innan dess har kommunen matchat fram rätt person. Hur vet jag nu detta, kanske du frågar dig? Med drygt 15 år av fackligt arbete i Lärarförbundet = Ger Kunskap och erfarenhet om hur verkligheten fungerar.