
Med detta inleder vi en kortare serie på (förmodligen) tre avsnitt.
För att kunna svara på frågan i rubriken, behöver vi notera att kommunens kök köper in råvaror och tillagar mat, samt att inköpen av dessa råvaror sker enligt Lagen om offentlig upphandling (LOU).
LOU har med tiden vuxit och blivit ett omfattande och komplicerat regelverk, som idag är EU-harmonierat. Mycket förenklat kan sägas att inköp av varor eller tjänster över vissa belopp från en leverantör, måste föregås av tecknandet av ett leveransavtal. Valet av leverantör skall ske genom att upphandlingen annonseras ut och leverantörer får lämna anbud i konkurrens med varandra. Det är förväntad inköpsvolym på året, räknat i pengar, som styr hur rigorös denna process måste vara, genom att LOU anger olika förfaranden vid olika beloppsgränser. LOU medger även tecknande av ramavtal med olika leverantörer. Kommunen kan då ta in pris från ramavtalade leverantörer och avropa den mest konkurrenskraftiga offerten.
En gång i tiden var LOU ett sätt att förhindra att korrupta tjänstemän och politiker använde skattemedel för att gynna nära, kära eller bekanta. Lagstiftningen fyller fortfarande denna funktion, men har svällt och blivit ett monster i sig, som sätter en rejäl overheadkostnad på nära nog samtliga inköp offentlig sektor gör.
På Öviks kommun, liksom alla andra kommuner, regioner och statliga myndigheter, finns en upphandlingsavdelning. Sådana har ett övergripande syfte: att tillse att LOU efterföljs. Det betyder att man sällan eller aldrig är expert – eller ens kunnig – på den vara eller tjänst som för tillfället upphandlas. Expertisen ligger istället i den administrativa process som leder fram till att en leverantör slutligen tilldelas ett kontrakt. Man sammanställer förfrågningsunderlag, skriver annonser, administrerar anbudstider, öppnar anbud och upprättar öppnandeprotokoll, meddelar anbudsgivare tilldelningsbeslut, o.s.v. Sålunda är man en intern administrativ stödfunktion inom området inköp och behovet av detta tvingas fram av LOU.
Upphandlingsavdelningen på Öviks kommun har 7 anställda inklusive avdelningschefen. Umeå kommun, som är drygt dubbelt så stor som Övik, har 15 anställda på sin upphandlingsavdelning. Norrköpings kommun däremot, med 143 000 invånare, har 8 anställda på upphandlingsavdelningen. Ett betydligt lägre antal anställda på upphandlingsavdelningen i förhållande till folkmängden.
Om Umeå och Öviks antal anställda på upphandlingsavdelningarna i förhållande till folkmängden skulle vara typiskt för landet i stort, så arbetar det bara i kommunsektorn runt 1250 människor med upphandlingsadministration. Tillkommer sedan regionerna och de statliga myndigheterna. En hel industri, sålunda.
Men maten då? Det finns en avtalad leverantör av livsmedelsråvaror i Öviks kommun.
Fortsättning följer.
Fler inlägg
En bro säger mycket
Snålheten bedrar visheten
Ingen närvaroplikt för kommunens tjänstemän