25 maj, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Gästhamnen: …om ni startar bolag så arrenderar vi [kommunen] ut…

Världsklass.

Ett uttänjt och uttjatat begrepp som kommunen använder i diverse sammanhang. Skärgården är ett av dessa. En skärgård i världsklass. (Med lite kvicksilver på valda ställen).

Under sent 2000-tal blev det jackpott i bidrageriet, när 30 Mkr i EU-bidrag trillade in. Pool på Ulvön, nya bryggor, m.m.

Och upprustning av gästhamnen i inre hamnen. Något som sedan fortsatte med rivningen av de gamla saltmagasinen och uppförandet av en servicebyggnad. Det är den röda kåken jämte Resecentrum. Den blev färdigställd under 2015.

Den 28 april 2014 kunde man läsa på Svt Västernorrlands sida följande:

 

926108A9-7334-4152-B0FC-588FD3251C72

 

Det märkliga är att vid denna tid fanns inget bolag registrerat som heter High Coast Marina AB. Det bolaget registrerades först 2015-12-22. Vem var dåvarande mark- och exploateringschef Arne Sandströms motpart i diskussionerna? Och varför är journalisterna så bedrövligt dåliga så att de inte gör en slagning på allabolag.se? Det tar 10 sekunder att göra.

Arne Sandström tecknade istället avtal med bolaget Capolinea AB, som ägs av paret Jennie och Maurizio Sapporito. De driftar idag gästhamnen och har restaurangen Saltmagasinet  Det avtalet undertecknades 2015-04-15:

A1697867-00B6-4855-91DD-E361EADF40B7

Hur länge hade Capolinea AB existerat när avtalet undertecknades? 15 dagar. Bolaget registrerades nämligen 2015-03-31. 

Utifrån ovan uppgifter kan man dra en bestämd slutsats: Arne Sandström satt i båda fallen och diskuterade med privatpersoner om att arrendera ut kommunmedlemmarnas egendom och då till bolag som skulle komma att bildas av samma privatpersoner om man kom överens. Han förde inte diskussioner med existerande bolag. 

Arne Sandström är även den person som tecknade reservationsavtal med den f.d. Modo-spelaren Jan Öberg, vari ingick att få köpa loss 3,5 hektar mark i Nyänget för leksakspriset 70 000 kr, med ändamålet att bygga stugby. Om detta kan du läsa i detta gamla inlägg.

Hur mycket kostade servicebyggnaden att bygga? 14 Mkr. 

Hur mycket betalar Capolinea AB i arrende för servicebyggnaden och gästhamnen, inklusive husbilscampingen? 

Det tar vi i nästa inlägg.

Finns det någon läsare som är kunnig i förvaltningsrätt, så vore det mycket intressant att få veta om det är ett lagligt förfarande när kommunen för diskussioner med privatpersoner om att starta kommersiella verksamheter i bolagsform, vilka involverar att förhyra eller arrendera av kommunen – innan dessa bolag ens existerar. Skriv i kommentarerna eller skicka ett meddelande (kontaktformulär finns under ”kontakta oss”).

 

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 5 / 5. Vote count: 1

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!