5 juli, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Kommunalisering av föreningslivet, del 6: Företagarkvällen – en maskeradbal

The Kessler Theater in the Oak Cliff neighborhood of Dallas, TX hosted its O Carnivale Masquerade Ball on March 1, 2014. (Photo by Danny Fulgencio for Advocate Magazine)

Företagarkväll.

Smaka på ordet. Låt det rulla på tungan. Ett sammansatt ord. Den för svenska språket närmast unika förmågan att snabbt bilda nya ord på nya fenomen. Värdegrund. Nysvensk. Utvecklingssamtal. Exemplen är många.

Vad kan man vid första bekantskap tro att ”företagarkväll” beskriver? Kan det vara en träff företagare emellan i företagares regi? Inte omöjligt.

I Örnsköldsvik är företagarkvällen ett återkommande evenemang. Det har en hemsida, där det står att läsa:

Torsdag den 8 februari 2018 genomfördes årets festligaste kväll för näringslivet i Örnsköldsvik på Fjällräven Center! För 10:e året i rad hyllades goda förebilder och ledare som på ett eller annat sätt inspirerar och bidragit till en positiv utveckling för näringslivet i Örnsköldsvik. Kvällen bjöd på ett flöde av prisutdelningar, intressanta gästinslag och en smakfull 3-rättersmiddag.

Musikunderhållningen, tillika party-stämningen, stod sex fullfjädrade artistproffs från Wallmans On Tour för, detta med ös från början till slut!”

Hemsidan tillhandahålls av Fredric Vedin. Företagare inom ”eventbranchen”. Det är hans företag som är anlitat för att arrangera Företagarkvällen. Men anlitad av vem? D.v.s. vem eller vilka står bakom detta evenemang?

På kommunens hemsida kan man läsa:

Företagarkvällen är årets festligaste kväll för näringslivet i Örnsköldsvik! Detta är kvällen då vi hyllar goda förebilder och ledare som på ett eller annat sätt inspirerar och bidragit till en positiv utveckling för vårt lokala näringsliv.”

Ingen ledtråd till vem eller vilka som är huvudmän för tillställningen. Däremot står följande:

Årets Handel– & Turismpris

Paradiset, representerat av David Berglund

Motivering: Paradiset är kommunens hetaste besöksmål för upplevelse, rekreation och avkoppling och är en magnet för stadens utveckling. Paradiset lockar besökare i alla åldrar från kommunen, regionen, nationellt och internationellt. Äventyrsbadet är ett gott föredöme genom att ge sina besökare högsta trygghet och service. Paradiset ligger i framkant bland äventyrsbad genom att ständigt utvecklas för att vara en upplevelse i Världsklass.

priset delas ut av Cesams styrelse och Höga Kusten Destination AB och Örnsköldsviks handel (bestående av köpmän, fastighetsägare och kommunen.)

och

Årets ledare

Kristina Säfsten, Övik Energi

Motivering: Kristina är en mycket engagerad person, med en god förmåga att fokusera på andra när hjälpen behövs som mest. Hon är en tydlig ledare som gärna involverar medarbetaren i att formulera uppdraget. Av sina medarbetare beskrivs hon som en varm, vänlig och vanlig person.

– delas ut av Handelskammaren och örnsköldsviks industrigrupp.”

Ja, herrejösses. Vad säger man? På Företagarkvällen får den kommunala verksamheten Paradisbadet pris och årets ledare blir VD:n för det kommunala bolaget Övik Energi. Kan det vara så att vi sprungit på ännu en tillställning som ges sken av att vara näringslivets egen, men där komunen i själva verket är garanten för det hela? En socialistisk företagarkväll, så att säga. Notera prisutdelarna med fetad text. Kommunkontrollerade Cesam och det kommunala bolaget Höga Kusten Destinationsutveckling. Och spektaklet går av stapeln i Fjällräven Arena. Skattepengarullningsradarn ger fullt utslag.

Vi skickar ett mail till kommunen näringslivschef Fredrik Holmgren:

Hej

Med anledning av den nyss genomförda företagarkvällen, så undrar jag…:

…om kommunen stödjer evenemanget med pengar?

…hur mycket arbete kommunen lägger in i mankraft?

…vem eller vilka är egentligen arrangörer av detta evenemang?”

Och vi får svar:

Här kommer svaren på dina frågor

Vi har gett Företagarna Örnsköldsvik i uppdrag att arrangera både företagardagen och företagarkvällen, och ersätter dem med 230 000 kr/år för det. Företagarna i sin tur har sedan köpt Verkställande Byrån för att utföra vissa delar av dessa båda arrangemang.

Jag sitter med i Ledningsgruppen och vi träffas ca 10 ggr/år och varje möte är ca 2 timmar långt. Sedan är ju jag och 6-8 av mina medarbetare på näringslivsenheten med på själva företagardagen och kvällen. Chefen på Tillväxtavdelningen samt några av våra politiker är också med på arrangemangen.

Arrangörer är Handelskammaren Mitt, Örnsköldsviks Industrigrupp, Företagarna Örnsköldsvik samt Örnsköldsviks Kommun.”

Så där kom det. Örnsköldsviks kommun medarrangör och skattebetalarna går in med 230 000 kr i evenemanget. (Pengarna gäller även ”företagardagen”, men spelar liten roll i sammanhanget).  Tiotalet byråkrater smörjer kråset och därtill okänt antal politiker. Du betalar. Som vanligt med andra ord.

Ta ordet i munnen igen. Företagarkväll. Skattefinansierat med prisutdelning till kommunala verksamheter. Är detta vansinne möjligt någon annanstans än i Örnsköldsvik?

Men, men…det var ju fler arrangörer? …kanske den försiktige invänder. Du som så gärna vill att kommunens grupp tjänstemän och politiker skall visa sig, egentligen, vara sammansatt av medkännande, sympatiska individer med ditt bästa för ögonen. Ack nej. Så är det endast på papperet. Ty näringslivschefen, som inte är chef över något näringsliv, svarar på frågan ”Går de andra arrangörerna in med pengar i arrangemanget?” detta:

Nej de går in med arbetstid, sen betalar de för sina biljetter och för de företag/personer som de nominerat till priser.”

Biljettpriset är 1250 kr ex moms.

Avslutningsvis. Notera nedan mening från Fredrik Holmgren:

Vi har gett Företagarna Örnsköldsvik i uppdrag att arrangera både företagardagen och företagarkvällen, och ersätter dem med 230 000 kr/år för det.”

Det fetade är mycket intressant. Organisationen Företagarna Örnsköldsvik återkommer vi till. Vi kommer också stöta på Fredrik Holmgren och hans kollegor i flera olika sammanhang.

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 0 / 5. Vote count: 0

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!