9 april, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Rapport från en manifestation – övervakad av makten

[RÄTTELSE: Vi har lyckats ljuga igen. Emil Källström gick visst med i demonstrationståget. Vilket säger något om hur långt tåget var. Det var fullt möjligt att deltaga i manifestationen och missa att så högburna personer var närvarande.]

På utsatt tid för demonstrationstågets avgång hade ett ansenligt antal reflexvästklädda deltagare samlats i gästhamnen, nedanför arkentrappan. Det är alltid svårt att uppskatta antal i folksamlingar, men när tåget väl gick, så var det långt. Mycket möjligt var det runt 300 deltagare. Kanske fler.

De flesta förmodligen hemmahörande på landsbygd i ”BLTG-området” (Björna, Långviksmon, Trehörningsjö, Gideå). Motiv på mössor och västar skvallrade om detta – både Alab, Gideågården och Nordsverige flimrade förbi i mängden. Och om medelåldern är hög i detta område – vilket den är – så syntes det inte i demonstrationståget. Där fanns utomordentligt många föräldrar med barn, varav av många i barnvagn.

Demonstrationen var tillståndsgiven, men någon polis fanns inte närvarande. Vilket är märkligt, då en sådan folkmängd ställer till lite oreda i trafiken när den börjar röra på sig. Kanske hade allas vår Dick inte räknat med sådan uppslutning?

Tåget korsade Strandgatan, vek in på Lasarettsgatan och svängde av mot torget. Och vilken syn möttes man av på torget? Jo, ett kommunalråd och tvenne nämndsordföranden. Där stod nämligen Anna-Belle Strömberg (Glenn Nordlunds syster och vice ordförande i kommunstyrelsen), Kristoffer Park (bildningsnämndens ordförande) och Anna Sundberg (omsorgsnämndens ordförande).

Makten övervakar manifestationen

De iaktar tåget. Varför är de där? För att se oss? Eller för att vi ska se att de ser oss? Tillsammans kostar de där tre figurerna oss skattebetalare minst 3 Mkr per år i arbetskraftskostnad. Varken Anna Sundbergs man Svt-journalisten Tomas Sundberg eller hans Svt-kollega i Övik, verkade vara närvarande. Svt Västernorrland är och förblir Sundsvallsnytt. Nuförtiden är Svt finansierat via skattsedeln och har en intäkt från folket om 9 miljarder kr. Det är frivilligt att titta, men finansieringen är för allom tvingande.

Tåget fortsatte Storgatan upp och se där stod Allehandas Torbjörn Berlin och Thomas Izaias Englund och betraktade marchen. Kunde man månde utläsa viss förvåning i Englunds ögon? Hur många barn och barnvagnar går sida vid sida med trötta partilojalister i första majtåget?

Någon hördes undra i tåget om ingen opositionspolitiker behagat närvara. Den centerpartistiske riksdagsledamoten, tillika fullmäktigeledamoten Emil Källström kanske? Nej då. [RÄTTELSE: Källström gick med i tåget. Vi har missat detta och beklagar saken.] Han bevittnades dock gå runt i stadskärnan med hustru och barn, så närvarande i staden var han alla gånger. Bara inte i manifestationen. Det var däremot vänsterpartiets Göran Wåhlstedt, se bild längst ned i inlägget.

TILLÄGG: Med både ledande vänsterpartister och centerpartister i tåget, så kan man konstatera att det saknas politisk majoritet för skolnedläggningar, såvida inte 1) C agerar bedrägligt (V gör det inte), eller 2) S lyckas göra upp med M, KD eller SD (vilket inte kommer att ske).

Landsbygdspolitiker iförd skinnhandskar

Tidningen Nordsverige övervakade noga hela manifestationen, genom sin utsände Tommy Thelin. Samma Thelin som ställde befriande klara och tydliga frågor till Kristoffer Park med följe, vid skolmötet i Björna härförleden. Stöd tidningen Nordsverige med en prenumeration. Det kostar en spottstyver och desto fler som belönar journalistik som går i rätt riktning, desto mer kommer publikationen ifråga våga ta för sig.

Det ligger i tiden att till mest betydande del drivande i manifestationens tillkomst, har varit unga kvinnor. All heder åt er. Detta var bra och man får hoppas att det endast var början på ett längre engagemang.

Någonting hände i Övik idag. De där tre sorgliga figurerna i duggregnet på torget i en döende stadskärna, utgjorde en symbolik de själva nog inte räknat med.

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 4.5 / 5. Vote count: 70

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!