Kommunen gör reklam för Holmen på facebook – du betalar

Här tarvas nog en förklaring för de läsare som inte använder sig av facebook.

Facebook är en s.k. social medieplattform. Användarna har konton och knyter, förenklat, kontakter med varandra. En kontakt kallas för ”vän”. Varje användare presenteras kontinuerligt uppdateringar från sina vänner. Uppdateringar är sådant vännerna skriver om eller länkar till. Denna ström av uppdateringar kallas ”flöde”.

Men i flödet dyker inte bara vännernas uppdateringar upp. Där presenteras också sådant facebook finner anledning att presentera. Inte minst presenteras s.k. sponsrade inlägg. En sponsring är helt enkelt ett annonsinlägg. Någon betalar för att inlägget skall visas just i ditt flöde. Vilka det ska visas för kan väljas med hög upplösning. Man kan selektera på kön, ålder, geografisk belägenhet, vilka intressen den enskildes användande av facebook indikerar (t.ex. ett hockeyintresse), o.s.v.

Så, döm om vår förvåning när detta dyker upp i facebookflödet:

Det du ser här är kommunen som betalar facebook för att denna bild skall dyka upp i flödet för ett okänt antal facebookanvändare. Läser man texten så framgår klart och tydligt att en okritisk och positiv bild av Holmen presenteras. Ja, men ska kommunen vara njugg och negativ gentemot Holmen? Nej. Man ska förhålla sig neutral och framförallt inte ta våra pengar och använda till vad som i praktiken blir reklam eller som allra minst en PR-insats för Holmens fromma.

Om man i facebook klickar på ovan, så hamnar man i det digitala reklambladet Evolve, som produceras av reklambyrån Devocy med kommunen som beställare. Se här.

Vi har skrivit om Evolve tidigare. Den gången gjorde Evolve reklam för Stina Haglunds företag. Har du inte läst det inlägget, så rekommenderar vi det verkligen. Läs här.

När vi påtalade det olämpliga i att skattebetalarna finansierade reklam för kommundirektörens fru, så tog kommunikationschefen på kommunen ned artikeln om Stina Haglund från nätet.

Vi tror att värdet av att kommunen ger ut Evolve är obefintligt.

Var inte blyg, Kommentera!

Powered by WordPress.com. Tema: Baskerville 2 av Anders Noren.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: