25 maj, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Flyget ”räddat” och resenärslöst – lätt att se varför

[Igår kväll lade Allehanda upp ett inlägg om flyget till och från Övik. Nedan inlägg låg och väntade hos oss på publicering. Nu är rätta tillfället, då Allehandas artikel onekligen behöver kompletteras. Vi återkommer dessutom inom kort i ämnet.]

Flygbolaget Amapola vann den statliga upphandlingen av trafiken mellan Övik och Arlanda, som blev resultatet av regeringens beslut att temporärt införa trafikplikt på sträckan.

Allehanda basunerade ut saken genom att påstå att flyget var ”räddat”. Inte långt därefter skrev man en artikel om att antalet resenärer på sträckan nu var noll. S-regeringen använder alltså våra skattepengar till att flyga ToR Arlanda en gång per dag, med tomma flyg. En avancerad och BNP-höjande variant av gräv en grop och fyll igen den.

Men varför är det så? Ja, varför flyger ingen med det flyg som påstås vara så viktigt? Kom nu ihåg att nödvändiga resor går helt utmärkt att företa. Det är de onödiga resorna vi skall avhålla oss ifrån. Betyder det att inga nödvändiga resor företogs från Örnsköldsviks Airport före corona…?

Så är det förstås inte. Istället blir saken klar som korvspad, när man går in på Amapolas hemsida och tittar i deras bokningssystem. Vill du idag flyga till Arlanda och återvända imorgon, så kostar det knappt 6000 kr. Enkel väg tar resan mellan flygplatserna runt 1h45min, vilket inkluderar mellanlandning i Sundsvall.

Det är alltså svindyrt och med tid för transfer och incheckning, så tjänar man inte mycket tid jämfört med att ta tåget. Dessutom står i princip utrikesflyget stilla, så byte på Arlanda är inte aktuellt annat än till annan inrikes destination.

Bilden som illustrerar detta inlägg visar en varmluftsballong. Valet är gjort enligt tankefiguren att flyget nu blåser varmluft.

Det finns en kostnad för det här spektaklet. Vi redovisar den i en nära framtid.

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 5 / 5. Vote count: 27

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!