12 juli, 2020

Granskning Örnsköldsvik

Socialdemokratiskt vanstyre sedan 1971

Retroaktiv demokrati: Nu ska Örnboet baxas igenom kommunstyrelsen

Imorgon är det kommunstyrelsemöte. Ett av ärendena är ”Yttrande, ansökan om planbesked 2:7 m.fl”. Planbeskedet rör Nicklas Nybergs och Övikshems gemensamma projekt på Varvsberget.

Fött som Örnnästet. Taget av daga. På tredje dagen uppståndet som Örnboet. Sedermera döpt av Vänsterpartiets starke man Göran Wåhlstedt i borgerlig ceremoni till Stalinskrapan.

På Nybergs hemsida vet man med bestämdhet projektets öde. Det ska byggas.

Folkliga protester bekommer inte Nyberg. Men framförallt låter han sig inte uppehållas vid sådana småsaker som den demokratiska beslutsgången.

Hur ser då yttrandet ut? En stackars tjänsteman har satts att skriva den socialdemokratiska viljan. Beordrad att kasta allt tidigare arbete med översiktsplaner och riktlinjer överbord. Den krumma ryggens arbete.

Så här ser det ut:

Projektet står alltså i strid med grönplanen, översiktsplanen, berör särskilt känslig miljö, är av principiellt intresse och kommer dessutom att medföra kostnader för oss skattebetalare.

Vad blir då kommunledningsförvaltningens slutsats? Bygg bara.

Man gör narr av hela den kommunala verksamheten. Sossepampar hand i hand med kapitalister.

Övikshems funktion i projektet är förstås att vad som än händer, så upprepas inte fiaskot med Kusthöjden – det ser allmännyttans kassa och skattebetalarna till. Och man använder återigen argumentet om befolkningstillväxt. Ni vet, de där nyfikna 65 000 som aldrig kommer att bli. Socialdemokratisk fata morgana.

Det finns flera relevanta invändningar mot att bygga Örnboet. En är att Varvsberget har allmänintresse och bör förskonas från exploatering. En annan är skattebetalarnas inblandning.

Vi tycker att det är två andra aspekter som är viktiga att lyfta fram. Husen är fula. Riktigt fula. Någon estetisk utveckling finns inte här. Det andra är att man skapar inte en i folklivsbemärkelse levande stad, genom att bygga bostäder på ett berg vid sidan av stadskärnan. Faktum är att projektet är ett skolexempel på hur död sovstad skapas.

En man och ett parti som bygger monument. Inget annat. Det kommer bli lika lyckat som så många gånger tidigare i historien.

Men frälset skall få sin bergshiss.

Kuriosa är att Nyberg lovordar utsikten från de blivande lägenheterna. Inte bara ser man Ulvön och Trysunda. Man t.o.m. ser vindkraftparken i Sidensjö. Fantastiskt.

Hur gör man om man som skattebetalare inte vill stödja det här projektet? Det enda sättet att slippa betala skatt till Öviks kommun, är att skriva sig i en annan kommun.

Det har Nicklas Nyberg gjort.

V stödjer inte Örnboet. SD lär inte göra det heller. Vilket Alliansparti blir det som går till sängs med S om detta? Den runde kristdemokraten som inte riktigt verkar fatta vad konservatism är? Vi påminner om att allmännyttan föreslås producera lyxbostäder. Det är inte sund hushållning med pengar. Det är inte marknadsekonomi. Det är inte borgerlig politik.

Betygsätt artikeln

Klicka för att betygsätta

Average rating 4.7 / 5. Vote count: 47

Bli först att betygsätta

error

Gillar du bloggen? Följ och dela!