Vid humanistiska nämndens sammanträde den 22/9 avrapporterades utbetalningarna av försörjningsbidrag under augusti månad. Tillståndet kan sammanfattas med att det råder fortsatt tillväxt i utbetalningarna.
5,54 Mkr betalades ut under augusti.

Antalet mottagande hushåll ökar också:

Stor övervikt på manliga mottagare:

Antalet mottagande hushåll uppdelat på ålder visar att antalet hushåll ökar i samtliga ålderskategorier:

Den typiska mottagaren är en man i singelhushåll:

Slutligen ett citat ur rapporten:
”Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) beskriver en kalkyl där man räknar med att kostnaderna för ekonomiskt bistånd under 2021 kommer att bli 30 procent högre än vad de var 2018. Utvecklingen benämns som svårbedömd men utvecklingen vi hittills kan se i vår kommun talar inte emot prognosen.”
5.540.327 kr utbetalt till 650 individer i Örnsköldsviks kommun för augusti månad 2020.
Ett genomsnitt per person på 8.523 kr/månaden. Skattefria pengar!
Nu fördelas inte pengar lika, förstår vi, en del får mer några andra mindre. Intressant att veta vore hur mycket pengar per månad som går till hushåll som består av 5 eller 6 personer. Här ingår förmodligen ett antal barn som även de bidrar med barnbidrag, vilket gör att dessa hushåll förmodligen erhåller lika stor “månadspeng” att leva av som en familj med två yrkesarbetande föräldrar.
Alltså, frågan uppstår då, kan det löna sig lika väl att inte arbeta, utan leva på försörjningsstöd i stället för att plikttroget arbeta från 07.00 – 16.00 fem dagar i veckan? 47 veckor per år! Kan det vara så att en del personer i vårt gemensamma samhälle föredrar att uteslutande leva på försörjningsstöd i stället för att plikttroget arbeta för sin egen försörjning?
Det borde väl finnas fakta och statistik även på detta?Men…i (S)tefan Löfvens Sverige torde detta vara tabu-belagt område och all fakta väl förborgad och belagd med total sekretess.