Vi har läst räddningstjänstens utredning, som offentliggjordes häromveckan. Visst rabalder uppstod, då Molidens brandstation föreslås läggas ned. Från Sveriges Radio P4:

Utredningen är 75 sidor lång och är politiskt beställd. Då av samhällsbyggnadsnämnden, får man förmoda.
Syftet med utredningen är att utreda om ”räddningstjänsten är ändamålsenligt ordnad”:

De områden som ”bryts ned och analyseras” är:
- Riskanalys
- Olycksstatistik
- Jämföra med referenskommuner
- Anpassning till lagstiftning
- Utreda dagens förmåga
Utredningen är tillsynes utförd av kommunens räddningschef. Han anges åtminstone som ”utförare”. Dokumentet saknar signatur.
Innehållet är till största del ”standard”. Lagstiftning avhandlas. Allmänna risker i samhället berörs, liksom sådana som är specifika för vissa kommuner, t.ex. E4, järnväg, flygplats, fabriker, m.m. Helt enkelt allt från skogsbrand till verksamheter klassade som farlig anläggning enligt Lagen om skydd mot olyckor.
Vi finner två saker intressanta och väljer att redogöra för dessa. Det ena är förstås föreslagna förändringar. Men vi börjar med det andra – anpassning till lagstiftning. Så här står det i utredningen:

Vi har rödmarkerat alla ord som innehåller ”ledning” och det blir närmast bisarrt tydligt var fokus ligger här. Läser man hela texten framgår att regeringen föreslagit ändringar i Lagen om skydd mot olyckor. På något sätt kokar det ned till en orgie i ”ledning”. Vi förstår inte hur och orkar inte djupdyka i det. I dokumentet som helhet används dock ordet ”ledning” – ensamt eller i sammansatt ord – inte mindre än 136 gånger.
Man måste ställa frågan: har någon upplevt det som ett problem med att Räddningstjänsten – i Övik eller annorstädes – skulle sakna tillräcklig ledning?
Notera även det moderna nyspråket i form av ”utmaning”. Det är inte det enda. Nedan formulering är tagen direkt ur utredningen:
”Klimatförändringar medför att samhället mer frekvent drabbas av stormar, kraftiga skyfall och torka vilket medför översvämningar, större mark- och skogsbränder. Det ställer högre krav när det gäller kompetens, ledning, personal och materiel.
Terrorhandlingar, sabotage samt pågående dödligt våld (PDV), är något vi troligtvis kommer att få hantera i större utsträckning i framtiden.”
Över till förslaget. Det ser ut som nedan. Rödmarkerade funktioner minskar, gröna ökar. ”RIB” betyder deltidsbrandman. Att det står t.ex. 1+4 ska förstås som en arbetsledare och fyra brandmän.

Förslaget är alltså att Björna, Gideå, Trehörningsjö och Sidensjö minskar med en deltidsbrandman vardera. Vidare läggs Moliden ned och centralortens deltidsbrandmän minskas med tre. I gengäld ökas antalet heltidsbrandmän med två.
Hur många heltidstjänster det rör sig om totalt framgår inte i utredningen. Ovan siffror får väl förstås som arbetsskift och inte helheten.
Inre befäl och yttre chef ökas med en vardera, men det anges att dessa är länsgemensamma. Riktigt vad det betyder, vet vi inte. Men Övik utgör drygt 20% av länet, så om dessa tjänster fördelas över alla sju kommuner, så blir inte kostnaden stor.
Nettoförändringen för hela förslaget i pengar räknat, är att kostnaderna stiger. Det är dyrt med heltidsbrandmän.
Det är ett obestridligt faktum att om förändringen genomförs, så kommer räddningstjänstens närvaro att minska på landsbygden och öka i centralorten.
På landsbygden kommer vi betala samma skatt som tidigare.
Varför lyfts inte detta av all media, att det inte bara är Moliden som berörs utan en avlövning av deltidsbrandkårerna i stort?