I oktober upprättades en rapport som utvärderade kommunens ”integrationsstrategi”. Rapporten är skriven av kommunala tjänstemän och föredrogs nyligen i kommunstyrelsens arbetsutskott.
Resultatet är direkt obehagligt.
Rapporten behandlar vad man kallar för fem fokusområden. De väsentliga är arbete och utbildning. Vi återger här statistik för dessa.
Som nyinvandrad elev räknas den elev som anlänt Sverige under de senaste fyra åren och inte tidigare gått i svensk skola. I oktober 2019 var knappt 5% av grundskoleeleverna nyinvandrade i Öviks kommun. Samma siffra för gymnasiet var knappt 10%. Var tionde elev på gymnasiet hade alltså invandrat under de senaste fyra åren. En smått otrolig siffra med tanke på att det finns många, många kommuner som haft en våldsamt högre invandring än Övik.
Nedan digram visar utfall för de elever som erhöll slutbetyg i grundskolan läsåret 2018/19. (De som misslyckades att erhålla slutbetyg ingår alltså inte).

Samma läsår utgjordes 16% av gymnasieeleverna av elever som gick på introduktionsprogram.
Rapporten skriver även detta:
”Kvantitativt mål: Höra till den övre kvartilen i Sverige (källa Kolada)
a) Gymnasieelever med examen inom tre år, introduktionsprogram hemkommun, andel i %.
(läge 2018/19: 8,1%, gult)
b) Gymnasieelever med examen inom fyra år, introduktionsprogram hemkommun, andel i %.
(läge 2018/19: 33,3%, grönt)”
En något kryptisk formulering, kanske avsiktligt så. Vi tolkar det som att av eleverna som tog examen på introduktionsprogram läsåret 2018/19, så hade endast 8,1% klarat det på tre år och 33,3% på fyra år.
Introduktionsprogrammen domineras alltså av elever som är helt oförmögna att ta examen inom rimlig tid.
Målsättning för invandrade elever i vuxenutbildning utgjordes endast av prestation i SFI (svenska för invandrare). Andelen elever som två år tidigare var nybörjare och nu hade klarat två kurser, var 54%. Det anses av kommunen vara ett bra resultat.
För mer information om SFI, se tidigare inlägget Svenskundervisning för invandrare – kostnad och antal elever.
(Under 11 månader av år 2019 hade 661 elever varit inskrivna på SFI. Kostnaden för verksamheten var 23,1 Mkr, varav Öviks skattebetalare bekostade ungefär hälften.)
Etableringsuppdraget definieras av kommunen enligt följande:
”Arbetsförmedlingen har huvudansvar för etableringsuppdraget. Etableringsuppdraget omfattar flyktingar i arbetsför ålder (20-64 år) samt nyanlända i åldern 18-19 år utan föräldrar i Sverige. I det 24 månader långa uppdraget ingår delar som kommun ansvarar för, såsom SFI och samhällsorientering. Dessa kan genomföras av kommun eller upphandlad aktör. Tanken är att individen efter etableringstidens slut ska ha börjat studera eller arbeta.”
…och här kommer skräcksiffror på allvar:
90 dagar efter lämnat etableringsuppdrag så hade endast 10% av männen och 32% av kvinnorna börjat studera eller arbeta.
Vi återkommer i ett separat inlägg till en särskild vinkel på rapporten.
Definitionen av att man räknas till de som är i “arbete” är också hårresande!!