Här följer en sista(?) observation vad avser det statistiska begreppet överdödlighet. Vi påminner om att definitionen av detsamma är en jämförelse av ett års dödstal med medeldödstalet under de fem föregående åren.
Istället för att titta på överdödligheten för alla åldrar, bryter vi nedan upp den per årskull för året 2020. Staplarna visar procent.

Några tydliga särdrag kan utläsas i diagrammet. En klar och tydlig överdödlighet råder i åldersgruppen +74 år, även om just 87-åringar utgjorde en statistisk anomali, med underdödlighet i just den årskullen.
Överdödligheten är som störst i intervallet 74-83 år gamla.
I åldersgruppen 50-73 år råder – i gruppen som helhet – underdödlighet. Det går inte att via begreppet överdödlighet se några spår av corona i dödlighetstalen för åldrar yngre än 74 år förra året.
Så vad blir slutsatsen? Ska man förkasta begreppet överdödlighet? Förmodligen inte. Dock ska man nog inte fästa någon större betydelse vid överdödlighet som slår 10% upp eller ned, när man jämför näraliggande årskullar.
Obs! Viktigt att komma ihåg när diagrammet betraktas: bakom varje årskull döljer sig ett antal döda och det antalet varierar väldigt mycket över årskullarna. Få människor i femtioårsåldern dör varje år, liksom få människor över hundra år gamla. Däremot dör en stor mängd 80-85-åringar (corona eller inte).
Digrammet stärker oss i vår uppfattning att det är de äldre som i stort sett alla resurser borde läggas på. Covid19 har inte en negativ effekt på folkhälsan i åldersgruppen sub 70 år gamla, som motsvarar de åtgärder som vidtas av den svenska regeringen. Det finns inga ens lätt vägande folkhälsoskäl till att förbjuda allmänna sammankomster utomhus med fler än 8 deltagare eller att begränsa restaurangers utskänkningstillstånd och öppettider. Kom ihåg att detta sker samtidigt som gamla måste utföra sina ärenden som vanligt i offentligheten, t.ex. trängas i livsmedelsbutiker.
Däremot finns det gott om politiska skäl till att förbjuda sammankomster och slå sönder föreningslivet, inklusive det politiska föreningslivet.
Det sker också samtidigt som rökning, alkohol, dålig kost, allmänt osunt leverne, o.s.v., är betydligt större folkhälsoproblem än covid19. I Sverige dör 12 000 människor per år p.g.a. rökning enligt en studie av Socialstyrelsen. Det är 33 personer per dag i snitt. Som bekant är det lagligt att sälja cigaretter. Ja, du får t.o.m. göra det efter kl 20:30 på kvällen.
Det är mycket besvärande, ja rent av obehagligt, att läkarkåren är nästan helt frånvarande i debatten om vilka politiska åtgärder som är rimliga att vidtaga med anledning av coronaviruset. I den mån läkare deltar i en offentlig diskussion, är det oftast under betydelselösa slagord som ”håll i, håll ut” och deltagarna framstår mer som drabbade av narcissism, än av att vara i besittning av ett genomtänkt ställningstagande, grundat i yrkeserfarenhet.
Heder åt den pensionerade barnläkare som skrev denna insändare i Allehanda. Och fundera på varför det är en pensionerad läkare som tar bladet från munnen.
I sossarnas trygga samhälle är de avvikande tysta.
Fler inlägg
Sevärt på nätet: sjuksköterskor om covidvaccin
Covid19-vaccin och “allvarlig biverkning”
Ett faktum som förtjänar spridning