Liquid Wind har planer på att tillverka metanol av koldioxiden från rökgaserna som Öviks Energis kraftvärmeverk släpper ut. Koldioxiden avskiljs från rökgaserna och reageras katalytiskt under högt tryck med vätgas. Den senare framställs genom elektrolys av vatten. Elektriciteten som åtgår i elektrolysen ska tas från vindkraft. Därav namnet ”Liquid Wind”.
Projektet kommer att drivas i ett dotterbolag, ”FlagshipONE AB”. Liquid Wind är självt ett dotterbolag och koncernstrukturen ser ut så här:

Samtliga bolag har säte i Göteborg.
Av samrådshandlingarna framgår att fabriken avses placeras på Hörneborgsverkets område.

Vidare förväntas det åtgå 85 MW genomsnittlig elektrisk effekt, vilket motsvarar 715 GWh förbrukning på året.
Metanolen levereras till företaget Almer Oils befintliga tankanläggning strax norr om området. Därifrån distribueras den via tankbil eller fartyg.
Ser väl bra ut med en fabrik? Industriområdet blir varken vackrare eller fulare och påverkan är väl liten? Det är trots allt koldioxid som tas vara på och elen kommer från vindkraft. Är det inte en våt miljöpartidröm, så säg.
Bakom detta finns en grym energi- och arbetsmarknadsekvation. Vem som helst kan förstå den. Häng med.
Sidensjö vindkraftpark, som blinkar så vackert över Drömmebygden, bestod i originalprojekterat utförande av 48 vindkraftverk. Flera av dessa kan beskådas längs med Gålsjövägen mot Sollefteå. Så kallad installerad effekt var 144 MW och förväntad årsproduktion 400 GWh per år. Alla snurror byggdes dock inte. Antalet på kartan är 30 (om de senast tillkomna verken på Stigshöjden räknas bort). Produktionen i vindkraftparken borde därför vara ungefär 250 GWh per år. (RÄTTELSE: se kommentarerna).
Det behövs alltså knappt tre parker motsvarande Sidensjö Vindkraftpark, eller 86 vindkraftverk, för att leverera 715 GWh till Liquid Winds anläggning FlagshipONE.
Elproduktionen från 86 vindkraftverk ska alltså projiceras i en fabriksanläggning i Övik. Ett sådant antal verk har en mycket stor påverkan på landskapet. Det syns förstås inte där i centralorten. Där är man väl istället glad över de 6 arbetstillfällen som metanolfabriken kommer att ge.
Ja, du läste rätt. Fler än så blir det inte i fabriken. Allt enligt samrådshandlingarna. Vi kan vara snälla och bokföra två gubbar i tankanläggningen och två ytterligare i underleverantörsledet. Häpp, häpp. 10 jobbtillfällen i centralorten. 86 vindkraftverk på landsbygden väster om E4.
Grymt sa grisen.
Bara en påpekan: Sidensjö VKP består av just 48 vkv. Den var tänkt att bestå av 52 vkv, men 4 st byggdes ej pga markförhållanden (myr). Den ägs av det kommunala energibolaget Stadtwerk Munchen och underhålls av Siemens Gamesa, med 10 st lokalt anställda tekniker.
Tack för rättelse! Lantmäteriets kartor ligger efter i uppdatering.
Till alla läsare: Felet påverkar inte slutsatsen om antalet vkv som krävs (i den teknikgenerationen) för att driva Liquid Winds anläggning.
Liquid Wind, enbart namnval säger att här handlar det om bondfångeri av samma klass som SEKAB, företaget som skulle bli ett lyft för Örnsköldsviks kommun, då ledd och påhejat av flickan med penningbyxorna, S-oraklet Elvy Söderström. Idag har vi svaret, en ekonomisk kollaps i miljardklassen. Och som alltid är det du och jag som skattebetalare som får stå för notan. När leken tar slut
Problemet är att e-metanol blir dyrt och att e-metanol för att produceras till ”rimlig kostnad” behöver en konstant tillförsel av el.
Alltså inta bara när det blåser utan även när det inte blåser.
Stavas kärnkraft för alla med normal iq. Sedan har ju bolaget faktiskt påpekat behovet av eltillförsel hela tiden vilket hedrar bolaget.