Igår fick Allehanda beröm. Så inte idag.
Den 16 maj publicerade Allehanda en artikel signerad Per Eurenius. Den redogjorde för att nu lossas återigen vindkraftverk i Köpmanholmen. Snurror anländer från Gävle, där de lastats om från fartyg från Kina och skall mellanlagras i Köpmanholmen innan de transporteras till Ånge.
Vi har tidigare rapporterat hur Öviks hamn&logistik satte igång markarbeten i hamnen, för att plana och hårdgöra en yta för lagring av vindkraftverk – mitt i det sanerade fabriksområdet. Arbetet startades utan eftertanke och utan att kontakta Länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet. Flera bloggläsare hörde av sig med tips om detta.
Länsstyrelsen stoppade arbetena rakt av, när de fick kännedom om saken. Detta har inte varit en nyhet i Allehanda och Eurenius låtsas i sin artikel som om den saken aldrig inträffat.
Vinkeln i Eurenius artikel är att det slås fartygsrekord i hamnen och att vindkraftsleveranserna är en god affär. Fartyget Paula som lossar kinesiska sossesnurror, har en bruttovikt på 8400 ton och en längd om 152 m. Vi vet inte riktigt vad man avser med bruttovikt. Uttrycket kanske används i hamnverksamheten, men är inget vi känner igen. Men vi antar att om rekord har slagits, så är det sannolikt att också rekord i deplacement har satts.
Deplacement är vikten av den undanträngda vattenvolym, som enligt Arkimedes princip krävs för att hålla fartyget och dess last flytande. Det är också i någon mening den vattenvolym som måste flyttas på för att ett deplacerande fartyg skall förflyttas.
Omedelbart utanför hamnen ligger den kvicksilverförorenade fiberbanken. Den täcker ett mycket stort område och uppskattas innehålla 1500 kg kvicksilver. SGU har undersökt fiberbanken och konstaterat spår av skred (ras) och propellerströmmar.
Nu blir det en enkel övning i logik. Det fanns tidigare spår av propellerströmmar i fiberbanken. Nu har rekord slagits i fartygsstorlek i hamnen. Finns det fler eller färre spår av propellerströmmar i fiberbanken idag?
Sannolikt finns det fler. Material i fiberbanken har återigen virvlat upp och spridits vidare ut i Nätrafjärden, för att där bidra till en Skärgård i Världsklass, genom att deponera kvicksilver i näringskedjan. I värsta fall metylkvicksilver.
Om detta skriver nu inte Eurenius just någonting. Han är nämligen upptagen med att göra oss läsare till barn, genom att använda barns lustifikationer. Rubriken till artikeln är nämligen denna:
’”Ett skepp kommer lastat – det största någonsin till Köpmanholmen – hamnchefen: “Ger väldigt bra klirr i kassan”’
Vi får i artikeln veta att vindkraftsdelarna är för stora att transportera på annat sätt. Man kan då undra hur de skall nå Ånge? Hamnverksamheten där är begränsad, kan man säga. Att de mellanlagras i Köpmanholmen tyder på någon typ av försening i Ånge, samtidigt som vindkraftparkens anläggare sitter fast i ett leveransavtal med kineser. Ett fiasko i Ånge blir klirr i kassan för Öviks kommun och som alltid tidigare bortser man från att göra en riskbedömning av verksamheten med avseende på miljö. Syns det inte, så finns det inte.
Köpmanholmen är en miljöskandal som bara fortsätter att leverera. Och centralt placerad i den skandalen finns Öviks kommun och socialdemokratin.
Härnösands djuphamn är 300 meter lång, har 7.9 meters vattendjup och har nyligen och utan större problem lossat vindkraftdelar för specialtransport vidare inåt landet…ligger bättre tiĺl än Köpmanholmen.
Om jag inte missminner mig så transporterades ovan nämnda delar mot Sundsvallstrakten via E4 och då vidare via någon länsväg.
Mellanlagring? Det brukar vara ett ordentligt tryck på att omgående få upp tornen och resterande delar till byggplatsen. Märkligt.
Ta av foliehatten. Självklart finns det själ till att de använder hamnen här. Antingen saknar de kapacitet i Härnösand, eller så saknar transportvägarna (för det är stora pjäser den här gången). För det lär knappast bli billigare med längre transport. Eller är det en stor konspiration av multinationella företag som vill sprida kvicksilver i Köpmanholmen?
Sen så verkar de göra allt de kan för att undvika det avlysta området på sjökortet (de har både lots + bogserbåt). Kolla gärna på Marinetraffik eller ännu hellre i verkligheten (se http://transshipping.se/awaiting-ships/ för tider)
Det är ingen konspiration. Man har varit likgiltig inför miljöproblemen. Det är ett återkommande beteende.
Det lilla område i form av en triangel, som är avlyst för fartygstrafik, härrör från före SGU:s undersökning av fiberbanken (publicerades sommaren 2014, flera år efter själva fältarbetet). SGU slog fast att fiberbankens utbredning är större än tidigare känt och giftinnehållet högre. Inga ytterligare åtgärder har vidtagits efter det.
Det var ett konstaterande från min sida. Härnösands hamn har en rejäl kapacitet för att lossa vinkraftdelar, delar som överhuvudtaget inte ska ligga mellanlagrade, inte ens tillåtas göra det då de omgående skall fraktas till sina slutmål(tornen är tillräckligt fula nog som de är, även på långt håll borta på skogen)
Undrar vem som har godkänt det här, egentligen? Om en projektör missat i kalkyleringarna, då får man också stå för kostnaderna. Inte tillåtas att hålla på och trava upp berg med stål och jox vid bebyggelse.
Förresten, ska delarna till Ångetrakten så bör Härnösand ligga bättre till. Är närmre till Europavägen mot Östersund därifrån.