I somras skrev vi om kommunens planer på att bygga ett LSS-boende i Domsjö. Boendet ska omfatta två huskroppar och 6+6 boendeplatser. Vi ifrågasatte då det rimliga i placeringen. Boende i området protesterar. Platsen skänker knappast de LSS-boende något mervärde. Där finns just inget annat än gränsen mellan bostäder och skog.
Se inlägget Det planerade LSS-boendet i Domsjö.
Kommunen har de senaste åren stängt ned servicehusen och andra boenden. Det har genererat tomma lokaler bl.a. i Bjästa, Gullänget och Moliden. Samtidigt ska man enligt plan nyproducera – utöver ovan – ytterligare motsvarande 5 anläggningar om vardera 6 platser.
Nu visar det sig att projektet i Domsjö redan har fördyrats. I den ursprungliga kalkylen äskade omsorgsnämnden 48 Mkr i investeringsmedel. Av det förslagsbeslut välfärdsförvaltningen författat (16 december förra året), framgår att nu anses det istället behövas 52 Mkr.
I förslagsbeslutet anges en ekonomisk kalkyl för såväl byggande som drift och det är obehaglig läsning. Håll i er nu och kom ihåg att det handlar om 12 boendeplatser.
- Produktionskostnad – 52 Mkr
- Driftkostnad inklusive nedan – 18,8 Mkr/år
- (3 Mkr är internhyra)
- (Arbetskraftskostnad 16,3 Mkr, motsvarande 22 årsarbetare)
- (Livsmedel och övrig förbrukning 0,6 Mkr)
- (Hyresintäkter och övriga intäkter 1,1 Mkr)
Internhyran är visserligen en transferering, men ska å andra sidan finansiera det långsiktiga underhållet av fastigheten. Det är alltså rimligt att räkna den som en verklig kostnad.
Under anläggningens första 10 levnadsår, så ackumuleras en total kostnad om ungefär 242 Mkr.
För 12 boende. Det är 20 Mkr per boende. 2 Mkr per boende och år. Och det ska alltså produceras ytterligare 36 sådana här platser, där vi kan förvänta oss samma kostnader.
10 år? Ska inte boendet vara i drift längre än så? Jo, det får väl antagas. Samtidigt så visar den ständigt ändrade lokalanvändningen i kommunen, att långsiktighet saknas. Hade detta LSS-boende byggts centrumnära, hade det alltid gått att finna ett annat användningsområde om LSS-verksamheten förändras.
Och kom alltid ihåg detta när kommunen bygger allt från P-hus till LSS-boenden: vi blir inte fler. Färre ska betala för mer. Låt det sjunka in.
I tidevarv där drivmedels- och elpriser fått – av förklarliga skäl – stort utrymme i samhällsdiskussionen, är det lätt att glömma vilka kostnader (priser!) som gömmer sig bakom den skatt vi alla betalar.
Saxat:
9 § 9 lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS
För att undvika en institutionell miljö bör en bostad med särskild service
för vuxna enligt 9 § 9 lagen (1993:387) om stöd och service till vissa
funktionshindrade inte vara belägen i nära anslutning till en annan sådan bostad
I en gruppbostad bör i regel endast tre till fem personer bo.
Antalet boende i en servicebostad bör vara så begränsat att serviceboendet integreras i bostadsområdet och en institutionell boendemiljö undviks.
Varför planera att bygga två boenden bredvid varandra i Domsjö? Som inte följer socialstyrelsens föreskrifter, hur motiverar man det?
När de byggs och planeras byggas endast 1 boende på andra platser i Örnsköldsviks kommun
Varför används inte de idag nedlagda förskolorna i Brösta, Gullänget, Arnäsvall och Valla för LSS-boende? Rejäla lokaler som håller mycket god standard, med god utemiljö och med närhet till centrala samhällsfunktioner som läkare,tandvård, friskvård, hälsa och övrig sjukvård.
Byggnader som har fortlöpande underhållits väl under de ca 40 år de varit i drift.
Idag står lokalerna kall-ställda till ingen nytta. Sorgligt att se hur illa våra förtroendevalda (socialdemokraterna) misshushållar med tidigare gjorda investeringar.
Byggde nytt, för dyra skattepengar, med invigning hösten 2021, det enorma barn-koncentrationslägret Sjölyckan med 120 förskolebarn i Högland. I en enda byggnad!
Vad var poängen med att kall-ställa fyra väl fungerande förskolor och med det packa in 120 barn i en fängelseliknande byggnad, idag i folkmun omnämnt som “Lilla Saltvik”. Ja, svaret är enkelt, spara på och utnyttja personal till det yttersta med följden höga sjukskrivningstal, förslitningar och förtida pensioneringar av personal.
Nämnas bör, som en jämförelse, att kriminalvårdsanstalten Saltvik i Härnösand har idag ca 100 intagna personer.Med fler än 300 anställda för skötsel och omsorg om dessa intagna.
Frågan man kan ställa sig, Vart är vi på väg?