Imorgon är det fullmäktige – kommunens högsta beslutande organ och den församling som ska föreställa att representera folkviljan. På ärendelistan står 30 punkter. Fullmäktiges 61 ledamöter ska fatta beslut i dessa.
Vi har delat in dessa 30 ärenden i 6 olika kategorier: operativa beslut, medborgarförslag och allmänhetens frågor, interpellationer och svar, proforma, motioner och svar, samt ”för kännedom”.
Dessa olika kategorier ska förstås som följer:
Operativa beslut är beslut i specifika verksamhetsfrågor, investeringar, antagande av översiktsplaner, o.s.v.
Medborgarförslag och allmänhetens frågor är just det, inklusive svar på medborgarförslag.
Interpellationer och svar är opositionens interpellationer till det politiska styret och de senares svar på dessa. En interpellation är en skriftlig fråga som ska besvaras skriftligt likaväl som muntligt i fullmäktige.
Proforma är formaliafrågor, t.ex. att en ledamot i en nämnd avgår och en ny ledamot behöver utses av fullmäktige.
Motioner och svar är fullmäktigeledamöternas egna motioner och det politiska styrets svar på dessa.
”För kännedom” betyder diverse redogörelser som fullmäktige sedan i förekommande fall debatterar. Det kan t.ex. vara kommunrevisorernas granskningsrapporter.
Måndagen den 30/5 kommer fullmäktiges ärenden fördelas över dessa kategorier enligt diagrammet nedan.

Av totalt 30 ärenden återfinns endast ett operativt beslut: omsorgsnämnden äskar ytterligare 3,3 Mkr skattemedel för ökade LSS-driftskostnader under 2023, samt därefter 9,9 Mkr årligen (båda belopp relativt dagens avsatta medel för driftkostnader).
Knappt hälften av ärendena utgörs av medborgarförslag och allmänhetens frågor, varav samtliga är medborgarförslag eller svar på dessa, ty någon allmänhetens fråga har inte ställts (det sker mycket sällan).
För några år sedan fick bloggen ett meddelande från en läsare som löd ungefär så här:
”För många år sedan var jag aktiv i kommunpolitiken. Då lärde jag mig att i Örnsköldsvik styrs inte kommunen av fullmäktige, utan i nämnderna.”
Det finns en viktig skillnad mellan nämnderna och fullmäktige. Nämnderna är slutna rum, till vilka allmänheten saknar tillträde.
Så vill socialdemokratin i Övik ha det. Beslut utan debatt. Diskussion utan åhörare. Total frånvaro på lokalpressens debattsidor. Det fullständigt värdelösa oppositionsrådet Anna-Britta Åkerlind jönsar med. Man blir en väldigt tyst och bekväm ”liberal” centerpartist när skattebetalarna avlönar med nära 60 000 kr/månad brutto.
De politiska strukturer som vill ha det så här – framförallt socialdemorkatin och centerrörelsen – har i år begåvats med en formidabel myndighetsallierad i form av nystartade ”Myndigheten för psykologist försvar”. Man kan säga att den ”psykologiska försvarsverksamhet” som tidigare sorterade under MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) har knoppats av till egen myndighet.
En av myndighetens uppgifter är att stävja vad som kallas ”otillbörlig informationspåverkan”, särskilt när sådan syftar till att ”undergräva förtroende för demokratin och samhällets funktionalitet”.
Anonym kritik mot svensk demokrati kommer från Kreml! Var på er vakt läsare!
Fler inlägg
Outgrundliga äro kommunens beslutsvägar
Det går bra nu
Premiär för transvestitsagoläsning(*) i Övik