I våras fick vi veta att sjukvården i Västernorrland var sämst i landet i vissa avseenden. SVT Uppdrag Granskning stod för studien. Tidningen Ångermanland skrev om saken:

Av ingressen framgår något som få invånare har koll på; regionskattens storlek. Den är i Västernorrland 11,29%. På en lön om 30 000 kr tar regionen varje månad 3387 kr. Därefter lägger kommunen beslag på 6813 kr, då kommunens skattesats är 22,71%.
Det faktum att sjukvården i Västernorrland lämnar en hel del i övrigt att önska och rankas långt ned i jämförelser med övriga regioner i riket, är inte nytt:

Socialdemokraterna har innehaft ordförandeskapet i regionstyrelsen alla mandatperioder utom en sedan 1930. Senaste mandatperioden har man styrt i lag med M och L fram till i våras, då samarbetet sprack.
Övik har exporterat det tidigare kommunalrådet Glenn Nordlund (S) till regionen, där han är regionstyrelsens ordförande. Han är om möjligt hela Västernorrlands tystaste politiker i förhållande sitt ansvarsområdes omfattning. Sex skattemiljarder basar han över, i en verksamhet som rankas sämst i landet. Ändå syns han i media ytterst sällan.
Glenn Nordlunds syster heter Anna-Belle Strömberg och var tills relativt nyligen ett av två kommunalråd hos den styrande minoriteten i Övik. Hon upphöjdes via avhopp från att vara ersättare till att bli ordinarie riksdagsledamot.
Vid ett tillfälle i tiden under mandatperioden 2014-2018, så var inte bara Glenn Nordlund och hans syster fullmäktigeledamöter i Övik – även Glenns son Erik Nordlund återfanns i fullmäktige. Ett sådant praktexempel på nepotism är svårslaget. Särskilt med tanke på att det centerpartistiska oppositionsrådet Anna-Britta Åkerlind samtidigt hade sin son Emil Källström i fullmäktige. Det torde vara svenskt rekord i släktklet i ett fullmäktige.
Nu har Anna-Belle Strömberg i egenskap av riksdagsledamot gett sig in på sin brors politiska område. Den 22 juni publicerades en debattartikel av Strömberg tillsammans med regionstyrelsens vice ordförande Sara Nylund (som är Glenn Nordlunds närmaste kvinna) i Sundsvalls Tidning. I den redogör sosseduon för sina aversioner mot privata sjukvårdsförsäkringar. Man anser att sådana utgör ett snålskjutsåkande på skattemedel. Resonemanget man anför är inte direkt djupt eller sammanhängande.
Du läsare kan kanske fundera på detta: finns det fler privata sjukvårdsförsäkringar per capita i Västernorrland än medianen bland landets regioner? Om det finns färre privata sjukvårdsförsäkringar här än i regioner med betydligt bättre vård, på vilket sätt kan dessa försäkringar förväntas vara ens delorsak till vårdproblemen i Västernorrland?
Detta var första inlägget på tema regionens sjukvård och sossekriget mot privata sjukvårdsförsäkringar.
Fler inlägg
RVN och bemanningen
S tar verksamhetspolitisering till en ny nivå – startar ”Vårdanställdas S-förening”
Sjuk sjukvård: siffror och data på bemanningshaveriet